Είναι το μυστικό για να ζήσεις περισσότερο ο καφές; Αμερικανική μελέτη αποδεικνύει ότι συμβάλλει στην καλή υγεία – Πόσες κούπες θα σου χαρίσουν μακροζωία;

Ο καφές είναι ένα ρόφημα που χαρίζει ενέργεια και τονώνει τον οργανισμό, κάνοντάς τον  να βρίσκεται σε εγρήγορση

Νέα επιστημονικά δεδομένα θέλουν την αγαπημένη μας συνήθεια όχι μόνο να κάνει καλό στην υγεία αλλά και να αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Συγκεκριμένα, τα καλά νέα τα φέρνει μια ομάδα ειδικών από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, οι οποίοι μέσα από έρευνά τους απέδειξαν πως ο καφές περισσότερο ωφελεί παρά βλάπτει τον οργανισμό. Η συγκεκριμένη έρευνα διήρκεσε 13 χρόνια (από το 1995 έως το 2008) και θεωρείται η μεγαλύτερη στο είδος της. Σε αυτό το διάστημα καταγράφηκαν οι καθημερινές διατροφικές συνήθειες 400.000 περίπου αντρών και γυναικών ηλικίας 50 έως 71 ετών. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, όσοι έπιναν δύο με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν καλύτερη υγεία και διάθεση σε σχέση με εκείνους που προτιμούσαν τον ντεκαφεϊνέ ή δεν έπιναν καθόλου. Όπως φάνηκε μάλιστα, το ρόφημα είχε θετική επίδραση στην καρδιοαναπνευστική λειτουργία, το μεταβολισμό, αλλά και το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Τα οφέλη αυτά βασίζονται κυρίως στο ότι ο καφές περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία, με πιο σημαντικά τις πολυφαινόλες, ουσίες που δρουν ως ασπίδα ενάντια σε διάφορες ασθένειες. Σημαντικό ρόλο φαίνεται πως παίζουν επίσης το μαγνήσιο, που χαρίζει ενέργεια και ευεξία, καθώς και το χλωρογενικό οξύ, το οποίο περιορίζει την πρόσληψη θερμίδων.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της μελέτης Νιλ Φρίντμαν αποφεύγει να προβεί σε προτροπές του τύπου: «Φροντίστε να καταναλώνετε πολύ καφέ!». Αντίθετα, τονίζει: «Δεν θα συμβούλευα κάποιον να πίνει υποχρεωτικά τρία ποτήρια καφέ την ημέρα. Με αυτή τη μελέτη θέλω να στείλω το μήνυμα: Ο καφές μπορεί να κάνει και καλό». Όπως και να ‘χει, οι έρευνες συνεχίζονται. Σύμφωνα άλλωστε με τον Φρίντμαν, «το ρόφημα αυτό περιέχει στη σύνθεσή του γύρω στα 1.000 συστατικά. Είναι φυσικό να μην έχει προσδιοριστεί ακόμη η δράση όλων αυτών των στοιχείων στον οργανισμό μας».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ