Ψάχνετε ένα καλό κίνητρο να ασκηθείτε; Η γυμναστική αποτελεί φυσικό "φάρμακο" για τον οργανισμό – Ψυχή τε και σώματι (βίντεο)

Οι ευεργετικές λειτουργίες της άσκησης στην εγκεφαλική δραστηριότητα

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να είστε σωματικά ενεργοί. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη. Ίσως πάλι θέλετε να χάσετε βάρος, να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, να αποτρέψετε την κατάθλιψη ή απλά να ενιχύσετε τη διάθεσή σας. Μάθατε επιπλέον, πως η άσκηση μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλό σας με τρόπους που προστατεύουν τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης.

Ειδικότερα, σε μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική αερόβια άσκηση, το είδος άσκησης που "προπονεί" την καρδιά και ενισχύει την υγεία της, φαίνεται πως την ίδια στιγμή ενισχύει το μέγεθος του ιππόκαμπου, της περιοχής δηλαδή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη λεκτική μνήμη και τη μάθηση. Αξίζει δε να σημειωθεί, πως η άνω έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασκήσεις αντοχής, ισορροπίας και τόνωσης των μυών δεν είχαν τα ίδια αποτελέσματα.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται μάλιστα σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι ερευνητές λένε ότι μια νέα περίπτωση άνοιας ανιχνεύεται κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα παγκοσμίως και υπολογίζουν ότι μέχρι το 2050, περισσότερα από 115 εκατομμύρια άτομα θα έχουν άνοια παγκόσμια.

Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης για τον εγκέφαλο

• Η άσκηση βοηθά τη μνήμη και τη σκέψη. Ειδικότερα, τα οφέλη της άσκησης προέρχονται άμεσα από την ικανότητά της να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, να μειώνει τη φλεγμονή και να διεγείρει την απελευθέρωση χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που επηρεάζουν την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων, την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων και την επιβίωση των νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

• Έμμεσα, η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση και τον ύπνο και μειώνει το άγχος. Προβλήματα σε αυτές τις περιοχές συχνά προκαλούν ή συμβάλλουν στη γνωστική εξασθένηση.

• Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα μέρη του εγκεφάλου που ελέγχουν τη σκέψη και τη μνήμη έχουν μεγαλύτερο όγκο σε άτομα που ασκούνται. “Ακόμα πιο συναρπαστικό είναι το εύρημα ότι η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα τακτικής άσκησης μέτριας έντασης για έξι μήνες ή ένα χρόνο σχετίζεται με την αύξηση του όγκου των επιλεγμένων περιοχών του εγκεφάλου”, λέει ο Dr. Scott McGinnis, νευρολόγος στο Brigham and Women’s Νοσοκομείο και εκπαιδευτής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν; Ξεκινήστε να ασκείστε! Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποια άσκηση είναι καλύτερη. Ωστόσο, φαίνεται πως η πλειονότητα των μελετών εστιάζει στα οφέλη του περπατήματος στην υγεία. “Είναι πιθανό ότι άλλες μορφές αερόβιας άσκησης που προπονούν την καρδιά σας θα μπορούσαν να αποφέρουν παρόμοια οφέλη”, λέει ο Δρ McGinnis.

Πόση άσκηση απαιτείται για τη βελτίωση της μνήμης;

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη περπατούσαν έντονα για μία ώρα, δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει 120 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα. Οι τυπικές συστάσεις συμβουλεύουν μισή ώρα μέτριας σωματικής άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας ή 150 λεπτά την εβδομάδα. Εάν, ωστόσο, αυτό σας φαίνεται τρομακτικό, ξεκινήστε με λίγα λεπτά την ημέρα και αυξήστε το χρόνο που ασκείστε κατά πέντε ή 10 λεπτά κάθε εβδομάδα μέχρι να επιτύχετε τον στόχο σας. Εάν δεν θέλετε να περπατήσετε, σκεφτείτε άλλες εναλλακτικές ασκήσεις μέτριας έντασης, όπως κολύμπι, αναρρίχηση σκαλοπατιών, τένις ή χορό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ