Κυριάκος Πιερρακάκης στο ICC Women Hellas: Το 2021 γλιτώσαμε πάνω από 300 εκ «πηγαινέλα» σε γκισέ χάρις στο gov.gr (φωτό & βίντεο)

Η συμμετοχή περισσότερων Ελληνίδων στην αγορά εργασίας, θα αυξήσουν πάνω από 25% το ΑΕΠ της χώρας

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης σε ομιλία  στο ICCWOMEN HELLAS :

  •  το 2021 γλιτώσαμε πάνω από 300 εκ  «πηγαινέλα» σε γκισέ χάρις στο gov.gr 
  •  η συμμετοχή περισσότερων Ελληνίδων στην αγορά εργασίας, θα αυξήσουν πάνω από 25% το ΑΕΠ της χώρας

Το ICCWH ανακοίνωσε τη «FINDIS – πλατφόρμα» των απανταχού αξιόλογων Ελληνίδων 140 μέλη του ICC WOMEN HELLAS παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη με τίτλo : «Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Το Παράδειγμα της Ελλάδας».

Ο προσκεκλημένος Υπουργός στην εκδήλωση - δείπνο του ICC Women Hellas παρουσίασε τα σημαντικότερα σημεία του ψηφιακού επιτεύγματος gov.gr , επισημαίνοντας : «Ξεκινήσαμε με 501 υπηρεσίες gov.gr το Μάρτιο του 2020, τώρα έχουμε περίπου 1300, αρκεί κανείς να κάνει τη διαίρεση με τις ημέρες, για να δει την ταχύτητα με την οποία προστίθενται οι υπηρεσίες.

Κυριάκος Πιερρακής

Το δεύτερο νούμερο το οποίο είναι πολύ σημαντικό είναι ο αριθμός των ψηφιακών συναλλαγών, το 2018 είχαμε 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές, δηλαδή χωρίς να πάμε σε γκισέ, λόγω των ψηφιακών συστημάτων, το 2019 ήταν 34 εκατομμύρια, το 2020 ήταν 94 εκατομμύρια και το πρώτο εξάμηνο του 2021 είναι 150 εκατομμύρια.

Πέτρος Δούκας Πρόεδρος ICC Hellas

Μαρίνα Γιαβρόγλου Πρόεδρος του ICC WOMEN HELLAS

Άρα θα περάσουμε εύκολα, τα 300 εκατομμύρια. Αυτή είναι μία κλασσική εκθετική καμπύλη, όπως λέμε στα μαθηματικά, είναι η πολύ μεγάλη αλλαγή που έχει αντανάκλαση στις ζωές μας και αλλάζει με ραγδαία ταχύτητα. «Κερδισμένος χρόνος, κερδισμένη ζωή και εν τέλει, σεβασμός». Mερικά ακόμη αποσπάσματα από την εξαιρετικά κατατοπιστική ομιλία του κύριου Πιερρακάκη: «η πληροφορική είναι ανολοκλήρωτη επανάσταση, έχει νόημα όταν υπηρετεί ανθρώπινες ανάγκες και η αξία μιας τεχνολογίας εν τέλει, έγκειται στη χρήση της».

Λούκα Κατσέλη - Ειρήνη Νικολοπούλου - Αννα Διαμαντοπούλου

«Συμβολικά ξεκινήσαμε από τη γέννηση των παιδιών, που αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, όταν γεννιέται ένα παιδί, ο γονιός λαμβάνει 2 sms, ένα με τον ΑΜΚΑ του παιδιού και ένα δεύτερο, που λέει αν το επίδομα πιστώθηκε και είναι το πρώτο επίδομα στην ιστορία του ελληνικού κράτους, το οποίο πιστώνεται αυτόματα, δεν υπάρχει άλλο στην πορεία ».

«Το αμερικάνικο σύστημα εμβολιασμού δεν δούλεψε εγκαίρως όπως σε εμάς που το Εθνικό Σύστημα Εμβολιασμού δούλεψε το επόμενο πρωί, αλλά για να δουλέψει το επόμενο πρωί, χρειάστηκε ο ιδρώτας, ο κόπος, η προσπάθεια και η προσήλωση δεκάδων ανθρώπων και σε αυτούς αξίζουν τα πολλά συγχαρητήρια». Σε ότι αφορά συνολικά τη συμμετοχή των γυναικών, στο Υπουργείο εργάζονται πάνω από 100 γυναίκες σε ρόλους κλειδιά, σε σχέση με την ανάπτυξη ψηφιακών Συστημάτων και στα ψηφιακά συστήματα.

Μαρίνα Γιαβρόγλου - Εφη Τριτοπούλου -  Πέτρος Δούκας - Αγγελική Μπούρα

Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι : «Προτιθέμεθα να στηρίξουμε το ICCWH σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση και θα είμαστε πολύ χαρούμενοι να συνεργαστούμε, γιατί σε τελική ανάλυση είναι ένας χώρος που πέρα από ηθικά και αξιακά, υπάρχει και ένα πάρα πολύ μεγάλο και ενδιαφέρον οικονομικό αποτύπωμα, σε σχέση με τη χαμηλότερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Μαρίνα Γιαβρόγλου - Ειρήνη Νικολοπούλου - Αναστασία Μανδραβέλλη - Ζήνα Μαυροειδή

Στην Ελλάδα συμμετέχουν το 60% των ανδρών στην αγορά εργασίας, ενώ μόνο το 43% των γυναικών. Αυτό το 17%, λένε οι μελέτες, ότι αν μπορούσε να καλυφθεί από γυναίκες, η Ελλάδα θα είχε ΑΕΠ πάνω από 25%» Τελειώνοντας τόνισε ότι : «για να μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε το κράτος με τους όρους που θέλουμε και είναι απολύτως εφικτό, αρκεί να έχεις ομάδα, σχέδιο και βούληση και υπό αυτήν την έννοια, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι, το οποίο ίσως, είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά για κάθε τομέα, για κάθε κομμάτι που αφορά τη χώρα» .

Τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του ICC HELLAS Πέτρος Δούκας και η Πρόεδρος του ICC WOMEN HELLAS Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου με θερμούς χαιρετισμούς. Ο Πέτρος Δούκας, είπε :

«Καλωσορίζω έναν διακεκριμένο επιστήμονα που ως Υπουργός, επιτελεί το γιγάντιο έργο ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας και τον ευχαριστώ, γιατί απόψε μοιράστηκε μαζί μας, τόσο σημαντικές και ολοκληρωμένες πληροφορίες για το μέλλον της Ελλάδας. Χαίρομαι που θα είναι κοντά στο ICC WOMEN HELLAS για να συμβάλουμε από κοινού στην μεγαλύτερη συμμετοχή Ελληνίδων στην αγορά εργασίας και στην αύξηση του Α.Ε.Π.».

Ειρήνη Βενιάμη - Ζήνα Μαυροειδή - Ιωάννα Βελλίδου - Μαρία Χαλά - Μαριλένα Κουτσούκου - Αλεξάνδρα Πέτσα - Ειρήνη Νικολοπούλου

Κατόπιν έλαβε τον λόγο, η Πρόεδρος του ICC WOMEN HELLAS Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου χαιρετώντας θερμά τον Υπουργό κ. Κυριάκο Πιερρακάκη για την στήριξή του στο Σύνδεσμο και παρουσίασε την οργανωτική δομή του ICCWH, το οποίο υπέρ-αναπτύχθηκε μέσα σε 24 μήνες με τη συμμετοχή Ελληνίδων από όλο τον πλανήτη και με όραμα να συμβάλουν καθοριστικά στην επόμενη ημέρα της χώρας μας.

Επίσης, στην ομιλία της τόνισε : «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την ηλεκτρονική πλατφόρμα FINDIS όπου θα παρουσιάζονται όλα τα μέλη μας με τα βιογραφικά τους και τα contact details τους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων για πρώτη φορά, με τις αξιόλογες απανταχού Ελληνίδες, εν δυνάμει κατάλληλες για διοικητικά συμβούλια ή οπουδήποτε στην κοινωνία απαιτείται ισότιμη συμμετοχή».

Η ομιλία του Κυριάκου Πιερρακάκη

Πιστεύω πολύ σε ένα ρητό που λέει ο Ουμπέρτο Έκο στο εκκρεμές του Φουκώ, γινόμαστε αυτό που οι πατεράδες μας, μας διδάσκουν, λέει το ρητό ,εγώ προσθέτω και οι μανάδες μας, όταν δεν προσπαθούν να μας διδάξουν, το ίδιο ισχύει για τους δασκάλους μας, για τους καθηγητές μας, για τους ανθρώπους με τους οποίους εργαστήκαμε. Για μένα νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα συμβολικό, διότι είναι εδώ η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία ήταν ο πρώτος άνθρωπος για τον οποίο εργάστηκα γυρνώντας πίσω στην Ελλάδα και τα πιο πολλά τα έμαθα όταν δεν προσπαθούσε να μου τα μάθει, οπότε για αυτό χρωστάω ένα διαρκές ευχαριστώ.

Θα ήθελα να ξεκινήσω σε συνάρτηση με το γενικό θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό γιατί σε μεγάλο βαθμό αυτόν που πριν από λίγα χρόνια φάνταζε ως κάτι το εντελώς απρόσωπο, τεχνικό, έτσι λίγο τεχνοκρατικό, λίγο μεταμοντέρνο για κάποιους, στην πορεία η πανδημία μας ανάγκασε να διαπιστώσουμε ότι είναι κάτι που αφορά εντελώς την καθημερινότητα και πάρα πολλές φορές το απλό το καθημερινό εν τέλει έρχεται να είναι καταλύτης των μεγάλων αλλαγών και μεγάλων επιδράσεων στο κράτος, στην καθημερινότητα .

Ελίζα Βόζεμπεργκ - Μιμή Ντενίση - Κυριάκος Πιερρακάκης - Μαρίνα Γιαβρόγλου

Σήμερα έχω όρεξη να αναφέρω πολλά περίεργα παραδείγματα. Υπήρχε μία ταινία που βλέπαμε όταν ήμασταν παιδιά το Καράτε Κιντ, στο Καράτε Κιντ  ο Ντάνιελ, ο οποίος είναι πρωταγωνιστής, πήγαινει στο δάσκαλο τον κύριο Μιγιάκι και του λέει ότι θέλει να μάθει καράτε και τον βάζει να πλένει τζάμια αυτοκινήτου και ο Ντάνιελ του λέει ότι δεν είναι πολεμική τέχνη το να πλύνω τζάμια αυτοκινήτου ,να γυρνάω το χέρι μου σε ένα τζάμι .Αλλά εν τέλει αυτό είναι ο πυρήνας του να μάθει την πολεμική τέχνη, το ίδιο πράγμα ισχύει και για τέτοιου τύπου ψηφιακά συστήματα, ο πυρήνας τους είναι πράγματα που αφορούν την καθημερινότητα, απλά για κάποιους, βαρετά, όπως η ανανέωση διπλώματος οδήγησης, εξουσιοδοτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις. Θα έλεγε κάνεις είναι αυτό ή πληροφορική;

Ο Michael Dertouzos , που ήταν μία πάρα πολύ σημαντική προσωπικότητα  στο χώρο της πληροφορικής, ήταν καθηγητής στο MIT, πέθανε πρόωρα, είχε γράψει ένα βιβλίο που μιλούσε για τους άνθρωποκεντρικούς υπολογιστές, και έλεγε ότι η πληροφορική είναι ανολοκλήρωτη επανάσταση, έχει νόημα όταν υπηρετεί ανθρώπινες ανάγκες και η αξία μιας τεχνολογίας εν τέλει έγκειται στη χρήση της.

Όλες αυτές οι αλλαγές για τις οποίες μιλούσαμε πάρα πολλές δεκαετίες, είχαν αντανάκλαση σε περιττή γραφειοκρατία, είχαν αντανάκλαση σε περιττές διαδικασίες, που όλοι τις έχουμε βιώσει, κάποιες ακόμα τις βιώνουμε και αυτές οι διαδικασίες έπρεπε να αλλάξουν, και κάπου είχαμε συμβιβαστεί ότι δεν θα άλλαζαν. Εν τέλει κάποια πράγματα είναι πάρα πολύ απλό να αλλάξουν ,αρκεί να έχεις την ομάδα, το σχέδιο, τη βούληση, να ξέρεις περίπου τι θέλεις να κάνεις και να είσαι ευέλικτος όταν ανατρέπεται τελείως ο σχεδιασμός σου, για να κάνεις κάτι άλλο.

Αυτό ήταν και το μάθημα του covid, σε αυτή τη διαδικασία προετοιμαστήκαμε περίπου ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, φτιάξαμε ένα σχέδιο, ήταν ένα σχέδιο το οποίο ο πρωθυπουργός το έχει πολύ κοντά στην καρδιά του γιατί και ο ίδιος ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε το πορτφόλιο της πληροφορικής, αν σκεφτείτε υπάρχει εδώ ένας μεγάλος συμβολισμός, ο πρωθυπουργός επέλεξε να καταργήσει το Υπουργείο, το οποίο ηγείτο, και να φτιάξει ένα καινούργιο Υπουργείο, ακριβώς επειδή ο ίδιος αντιλήφθηκε ότι χρειαζόταν ένας τελείως διαφορετικός οργανισμός για να πετύχει αυτή την αλλαγή. Με άλλες αρμοδιότητες αυτό συνέβη, το σχέδιο ήταν πάρα πολύ συμπαγές και έτρεξε από την πρώτη μέρα. Βέβαια έπρεπε να αλλάξει τελείως ο τρόπος. 

Στην πορεία και εφόσον αναφέρουμε ενδιαφέροντα παραδείγματα, υπάρχει ένας διάσημος μποξέρ, ο Mike Tyson, που λέει ότι όλοι έχουν ένα πλάνο μέχρι να φάνε την πρώτη  μπουνιά, και στη δικιά μας περίπτωση αυτό ήταν ο covid-19, γιατί αυτό που ήτανε εκκρεμότητα, το έκανε αναγκαιότητα. Το κράτος έπρεπε να συνεχίσει να λειτουργεί, όπως συνέχισαν να λειτουργούν και οι επιχειρήσεις και έπρεπε να το κάνει.

Ενώ πριν δεν λειτουργούσε και τόσο καλά σε μία σειρά από τομείς ,έτσι συγκεντρώσαμε τις υφιστάμενες υπηρεσίες του δημοσίου, την πρώτη μέρα ψηφιακά βρήκαμε 501 οι οποίες δούλευαν καλά, βρήκαμε και κάποιες άλλες οι οποίες όμως δεν δούλευαν καλά, δεν τις συμπεριλάβαμε και στην πορεία ξεκινήσαμε να χτίζουμε ένα νέο οικοδόμημα για το κράτος και είπαμε ότι αυτό το gov.gr θα είναι κατά κάποιο τρόπο το νέο οικοδόμημα του Κράτους.

Πριν από δεκαετίες υπήρχε το όραμα των ΚΕΠ, τα ΚΕΠ μέχρι πρόσφατα τα θεωρούσε κάνεις ως την μεγαλύτερη αλλαγή που έχει συμβεί στο Ελληνικό Δημόσιο τις τελευταίες δεκαετίες, και όντως έτσι ήταν, δεν ολοκλήρωσαν όμως το ιδρυτικό τους όραμα γιατί, για παράδειγμα, στη γέννηση ενός παιδιού, μέχρι το Φεβρουάριο του 2020, έπρεπε κάποιος να πάει σε πέντε διαφορετικά γκισέ  του δημοσίου, μαιευτήριο, δημοτολόγιο ,ΚΕΠ για να πάρεις ΑΜΚΑ για το παιδί σου, ταμείο του πατέρα  ή της μητέρας, ΟΠΕΚΑ για να πάρεις το επίδομα.

Στην γέννηση είσαι χαρούμενος και δεν το προσέχεις, στην απώλεια της ζωής όμως ,το προσέχεις, και στην απώλεια ζωής οι διαδικασίες ήταν πάνω από 10. Στις μεταβιβάσεις ακινήτων, η Παγκόσμια Τράπεζα καταγραφει 11, στην πραγματικότητα, όταν το ακίνητο δεν είναι τακτοποιημένο, αυτές οι διαδικασίες ξεφεύγουν προς τα πάνω. Αυτά όλα, από πίσω τους κρύβουν παζλ πληροφορικής, αυτό είναι η ψηφιακή διακυβέρνηση, το να πάρεις τις πληροφορίες και να προσπαθήσεις φτιάχνοντας, όπως κάνουν οι μηχανικοί και άλλα κυκλώματα, να το κάνεις πάρα πολύ εύκολο.

Συμβολικά ξεκινήσαμε από τη γέννηση των παιδιών, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, όταν γεννιέται ένα παιδί ο γονιός λαμβάνει 2 sms, ένα με τον ΑΜΚΑ του παιδιού και ένα δεύτερο, που λέει αν το επίδομα πιστώθηκε, είναι το πρώτο επίδομα στην ιστορία του ελληνικού κράτους το οποίο πιστώνεται αυτόματα, δεν υπάρχει άλλο στην πορεία.

Βέβαια αυτό πρέπει να γίνει για όλα, υπάρχουν βέβαια διαδικασίες οι οποίες, επιτρέψτε μου να πω, είναι βαθιά προβληματικές και συμβολίζουν και ένα κράτος ανάλγητο. Λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες, παιδιά τα οποία αντιμετωπίζουν διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές και θέλουν να πάρουν τις αποζημιώσεις από τον ΕΟΠΥΥ.

Αυτή είναι μία διαδικασία η οποία απαιτούσε από το γονιό να πηγαίνει κάθε μήνα τα ίδια χαρτιά, συμπεριλαμβανομένου του πτυχίου του λογοθεραπευτή, στα γκισέ του ΕΟΠΥΥ και να στέκεται επί ώρες, για να πάρει την αποζημίωση και πάρα πολλοί επέλεγαν να μην το κάνουν αυτό, αν φυσικά είχαν την οικονομική δυνατότητα, ακριβώς επειδή δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν αυτή τη διαδικασία.

Το ψηφιοποιήσαμε αυτό ,είναι κάτι το οποίο έχει λυθεί, και η υπηρεσία αυτή παρέχεται ψηφιακά αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό είναι ένα βήμα από εκατοντάδες άλλα, τα οποία πρέπει να γίνουν. Μιλάμε με τον Υπουργό Εργασίας και με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, για τα ΚΕΠΑ και σε εξειδικευμένες περιπτώσεις, κάποιες διαδικασίες πρέπει επίσης να μπορέσουν να απλοποιηθούν και να ψηφιοποιηθούν  και να αλλάξουν. Είναι ζήτημα σεβασμού του Κράτους απέναντι στον πολίτη.

Στο τέλος της ημέρας, αυτή η στρατηγική έχει ένα βαθύ κοινωνικό πρόσημο, το κοινωνικό της πρόσημο, το οποίο δεν είναι ορατό στην αρχή, έχει να κάνει ότι εν τέλει μειώνει συντριπτικά τις ανισότητες, τις ανισότητες της πρόσβασης καταρχήν.

Στο παρελθόν, ένα ιδιαίτερα γραφειοκρατικό κράτος εν τέλει, βολεύει περισσότερο εκείνους που μπορούν οικονομικά ή χρονικά να ανταποκριθούν σε αυτό. Ο εργαζόμενος γονιός δεν ανήκει εκεί.

Ένα κράτος όμως, το οποίο σου παρέχει ψηφιακά τις υπηρεσίες του και με διαφανή τρόπο, εν τέλει τις ανισότητες τις μειώνει. Προφανώς βοηθά τα άτομα με αναπηρία, προφανώς βοηθά τον απόδημο ελληνισμό, προφανώς βοηθά την διάσταση της διαφάνειας, προφανώς κάνει το κάθε ευρώ να μετρά παραπάνω γιατί τα πάντα όταν έχουν διαφάνεια στον πυρήνα τους, εν τέλει τα αξιολογείς και τα μετράς περισσότερο. Εδώ π.χ. υπάρχει το παράδειγμα της Διαύγειας και εν τέλει το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι αν κάνεις σωστά αυτή τη στρατηγική στον πυρήνα της, βελτιώνει την εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στο κράτος. Αυτό είναι κάτι μεγάλο.

Με την προηγούμενη ιδιότητά μου, μετρούσαμε πάρα πολύ την διάσταση της εμπιστοσύνης, που είναι άυλη, και βλέπαμε τι συμβαίνει σε άλλα κράτη,  η γενικευμένη εμπιστοσύνη, ερώτηση σε γκάλοπ , «εμπιστεύεσαι το κράτος;», «εμπιστεύεσαι τον συμπολίτη σου;» ,«γενικά οι άλλοι άνθρωποι είναι άξιοι εμπιστοσύνης;». Το ποσοστό αυτό π.χ. σε χώρες όπως Η Νορβηγία είναι 70%, η Σουηδία 60% ,στην Ελλάδα στην Παγκόσμια έρευνα αξιών του 2016, αν δεν κάνω λάθος, ήταν 8,8% ,εξαιρετικά χαμηλό και ήταν και ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο.

Αυτό για να ανατραπεί χρειάζεται να γίνουν πάρα πολλά πράγματα, όπως πρέπει να ανατραπούν και πάρα πολλά στερεότυπα, σε συνάρτηση και με τη φυσιογνωμία του ICC, και με τη συγκυρία της αποψινής μας συνάντησης, λέμε βραχυπρόθεσμα, και ειδικοί της πολιτικής επιστήμης το τονίζουν, ότι εν τέλει η κουλτούρα επιδρά στους θεσμούς που επιδρούν στην ατομική και στην κοινωνική προοπτική ,οι θεσμοί ,οι νόμοι, είναι αντανάκλαση της κουλτούρας μιας χώρας βραχυπρόθεσμα, όμως όταν θέλεις να αντιστρέψεις την εξίσωση, χρησιμοποιείς τους θεσμούς για να αλλάξεις την κουλτούρα, χρησιμοποιείς για παράδειγμα συγκεκριμένες προσεγγίσεις, σε ότι αφορά την ισότητα, σε ότι αφορά συνολικότερα πολιτικές που έχουν να κάνουν με την ενσωμάτωση, πολιτικές οι οποίες αλλάζοντας το θεσμό, επιδρούν μακροπρόθεσμα ή ακόμα και βραχυπρόθεσμα στην αλλαγή της κουλτούρας. Αυτό είναι κάτι απολύτως αναγκαίο για να πετύχουμε συμπεριληπτική ανάπτυξη, για να πετύχουμε εν τέλει η χώρα να πιάσει την προοπτική της σε όλους τους τομείς.

Ανέφερα πριν το παράδειγμα της ψηφιακής διακυβέρνησης, θα αναφέρω δύο τελευταία νούμερα ως προς αυτό. Το ένα είναι ότι ενώ ξεκινήσαμε με 501 υπηρεσίες gov.gr το Μάρτιο του 2020, τώρα έχουμε περίπου 1300, αρκεί κανείς να κάνει τη διαίρεση με τις ημέρες ,για να δει την ταχύτητα με την οποία προστίθενται οι υπηρεσίες. Το δεύτερο νούμερο το οποίο είναι πολύ σημαντικό είναι ο αριθμός των ψηφιακών συναλλαγών, το 2018 είχαμε 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές, δηλαδή το 2018 δεν πήγαμε σε γκισέ, λόγω του digital, λόγω των ψηφιακών συστημάτων, το 2019 ήταν 34 εκατομμύρια, το 2020 ήταν 94 εκατομμύρια, το πρώτο εξάμηνο του 2021 είναι 150 εκατομμύρια. Άρα θα περάσουμε εύκολα τα 300 εκατομμύρια. Αυτή είναι μία κλασσική εκθετική καμπύλη όπως λέμε στα μαθηματικά. Είναι κάτι το οποίο αλλάζει με ραγδαία ταχύτητα και αυτή η πολύ μεγάλη αλλαγή έχει αντανάκλαση στις ζωές μας. Κερδισμένος χρόνος, κερδισμένη ζωή και εν τέλει σεβασμός.

Αυτό δεν έχει γίνει μόνο του και σαφέστατα δεν έχει γίνει μόνο από έναν άνθρωπο ή από δύο. Αυτό έχει γίνει από μία πάρα πολύ μεγάλη ομάδα, η οποία ετοιμαζόταν πάρα πολύ καιρό πριν, σπουδαίες γυναίκες, σπουδαίοι άντρες, συμμετέχουν σε αυτή την ομάδα και θέλω να αναφέρω το παράδειγμα μιας σπουδαίας γυναίκας και συνεργάτιδας μού ,της κυρίας Νίκης Τσούμα πού είναι η Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, η ΗΔΙΚΑ σημαίνει άυλη συνταγογράφηση, Εθνικό σύστημα εμβολιασμού.

Επικεφαλής του οργανισμού η Νίκη ,είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή της στην ψηφιακή διακυβέρνηση δια των σπουδών της και είναι ένας από τους ανθρώπους που όλοι μαζί χτίσαμε αυτό το project, αυτό το πρόγραμμα, για να υπερβαίνει τη διάσταση του οράματος γιατί εν τέλει αυτό το οποίο λείπει σε αυτό τον τομέα ,λένε οι Άγγλοι σάξονες στα ψηφιακά «strategy is delivery», η στρατηγική είναι το να κάνεις τη δουλειά. 1% Όραμα, είναι 99% ιδρώτας, και είναι έτσι.  

Για να δει κανείς πως αυτά τα συστήματα χτίστηκαν, θα αρκούσε αν κάποιος φωτογράφιζε κάποια βίντεο. Το αγαπημένο μου θα ήταν αυτό, παραμονή του Εθνικού συστήματος εμβολιασμού ,πριν βγει στον αέρα, όπου δεν κοιμήθηκε κάνεις και ήμασταν στο κτίριο της πολιτικής προστασίας, στην Κηφισίας ,με τον Νίκο Χαρδαλιά, με τα στελέχη του στρατού, με τους προγραμματιστές και ξενυχτούσαμε όλοι, διότι όλα τα συστήματα, ξέρετε, τις πρώτες ώρες έχουν όλα τα προβλήματα. Αυτό το οποίο αξιολογεί κάνεις, είναι το πόσο γρήγορα λύνεις το πρόβλημα. Αν το έχεις λύσει σε κανένα δίωρο, τότε το σύστημα δουλεύει, αν δεν λυθεί την πρώτη μέρα, κάποιες φορές, δεν λύνεται ποτέ.

Το αμερικάνικο σύστημα εμβολιασμού δεν δούλεψε, σε εμάς δούλεψε το επόμενο πρωί, αλλά για να δουλέψει το επόμενο πρωί ,χρειάστηκε ο ιδρώτας, ο κόπος, η προσπάθεια, και η προσήλωση δεκάδων ανθρώπων και σε αυτούς αξίζουν τα πολλά συγχαρητήρια.

Σε ότι αφορά συνολικά τη συμμετοχή των γυναικών, στην πραγματικότητα στο Υπουργείο έχουμε πάνω από 100 γυναίκες σε ρόλους κλειδιά, σε σχέση με την ανάπτυξη ψηφιακών Συστημάτων και στα ψηφιακά συστήματα. Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι ρόλος κλειδί μπορεί να είναι πάρα πολλά πράγματα, δεν είναι μόνο ο ρόλος της Νίκης,που είναι να διευθύνει έναν πολύ μεγάλο οργανισμό, η λεπτομέρεια κρύβεται στον κώδικα και στην κάθε γραμμή κώδικα που μπορεί να γράψει κάποιος ή κάποια, και ειδικά όταν υπάρχει ένα λάθος. Εκεί είναι που θέλεις να επενδύσεις, για να λυθεί.  

Οπότε έχουμε πάνω από 100 γυναίκες στελέχη πρώτης γραμμής και μιλώντας σήμερα με την αρμόδια Υπουργό ,την κυρία Συρεγγέλα, η οποία κάνει εξαιρετική δουλειά στον τομέα της ισότητας, μοιράστηκε μαζί μου μερικούς αριθμούς τους οποίους της ζήτησα.

Καταρχήν να πω ότι σε ότι αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στην Ελλάδα, στην  ψηφιακή οικονομία, είμαστε χαμηλά. Γενικά είμαστε χαμηλά στους δείκτες της ψηφιακής οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν ξεκινήσαμε ήμασταν προτελευταίοι . Αυτό είναι που προσπαθούμε να αλλάξουμε. Έχουμε ανθρώπους οι οποίοι είναι πάρα πολύ άξιοι ,πρέπει να φτιάξουμε μία στρατηγική που να αντανακλά τις δυνατότητές τους.

Σε ότι αφορά τη συμμετοχή των γυναικών, 26οι στους 28 με σκορ 40,5 ,ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μέσο όρο 55,5.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που έχουν πολύ ενδιαφέρον, γενικά στις ψηφιακές δεξιότητες είμαστε χαμηλά, άντρες και γυναίκες στην Ελλάδα, γυναίκες στην Ελλάδα βρίσκονται λίγο κάτω από τους άντρες, στις ψηφιακές δεξιότητες άνω του στοιχειώδους επιπέδου, 22% σε σχέση με 25%  και τα δύο φύλα όμως βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις ηλικιακές ομάδες που είναι κάτω των 30 ετών ,περισσότερες γυναίκες έχουν ψηφιακές δεξιότητες άνω του στοιχειώδους επιπέδου, σε σχέση με τους άντρες ,είναι 46% γυναίκες και 43% άντρες 16 έως 24 ετών και 25 έως 29 ετών είναι 46% γυναίκες και 37% άνδρες.

Όμως παρόλα αυτά, τα νούμερα είναι γενικά χαμηλά στις δεξιότητες και είναι ένας τομέας όπου θέλουμε να επενδύσουμε. Υπάρχουν πρωτοβουλίες τις οποίες παρακολουθούμε στο υπουργείο με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, τις πρωτοβουλίες αυτές  θέλουμε να τις στηρίξουμε. Προτιθέμεθα να στηρίξουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση από το ICC και θα είμαστε πολύ χαρούμενοι να συνεργαστούμε προς όποια κατεύθυνση συμφωνήσουμε, γιατί σε τελική ανάλυση είναι ένας χώρος που πέρα από ηθικά και αξιακά, υπάρχει και ένα πάρα πολύ μεγάλο και ενδιαφέρον οικονομικό αποτύπωμα ,σε σχέση με τη χαμηλότερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

 Ειρήνη Νικολοπούλου - Μαρίνα Γιαβρόγλου - Εμη Λιβανίου - Ντίνος Γιαβρόγλου

Το 60% των ανδρών στην Ελλάδα συμμετέχουν στην αγορά εργασίας, το 43% των γυναικών συμμετέχουν στην αγορά εργασίας. Αυτό το 17% , λένε οι μελέτες, ότι αν μπορούσε να καλυφθεί ,η Ελλάδα θα είχε ΑΕΠ έως και 25% πάνω . Άρα πέρα από την αξιακή και ηθική διάσταση υπάρχει και η αμιγώς πραγματολογική διάσταση ότι αυτό είναι μία χαμένη ευκαιρία για τη χώρα, όπως πολλές άλλες, την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, να βρούμε τα εργαλεία για να το πετύχουμε και να το κάνουμε. 

Στο τέλος της ημέρας, νομίζω ότι το μεγάλο μάθημα για εμάς συνολικά σε αυτή τη στρατηγική, δεν ήταν τόσο η κάθε μία από αυτές τις υπηρεσίες που έγιναν, το πιο ενδιαφέρον όμως, νομίζω, από όλα είναι το εξής συναίσθημα: το 2019 ρωτούσαμε τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους λέγαμε πείτε μας «πώς το κάνατε;», αυξανόμενα τώρα μας ρωτάνε εκείνοι πώς το κάναμε, μας ρώτησαν για το εμβόλιο, μας ρώτησαν για το 5G, και νομίζω ότι εν τέλει το μεγάλο μάθημα είναι ένα ,ότι δεν υπάρχει κάποιου τύπου προβληματικό πεπρωμένο, τίποτα δεν είναι γραμμένο. Λέμε παντού «δεν γίνεται» «δεν γίνεται» και είμαστε κατηφείς, όμως γίνεται.

Το πιο μεγάλο μάθημα είναι να σβήνεις το « δεν». Αρκεί να έχεις ομάδα, σχέδιο και βούληση και υπό αυτήν την έννοια νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο ίσως είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά για κάθε τομέα, για κάθε κομμάτι που αφορά τη χώρα. Να μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε το κράτος με τους όρους που θέλουμε. Είναι απολύτως εφικτό.

Η ελληνική προέλευση του ονόματος της πλατφόρμας “FIND IS”

Το όνομα της πλατφόρμας είναι ένα λεκτικό λογοπαίγνιο του αγγλικού “FIND IS” με το Αρχαίο Ελληνικό όνομα «ΦΥΝΤΙΣ», μιας γυναίκας του 6ου π.χ. αιώνα που έμεινε στην ιστορία ως εμπνεύστρια της ισότητας, κόρη του Καλλικράτη και μαθήτρια του Πυθαγόρα.

Η πλατφόρμα αυτή, θα αποτελέσει φυσικά και το flagship εργαλείο μας για διεθνές lobbying . Επιλέξαμε την ελληνική εταιρεία ΒΕWISE που καθόλου τυχαία έχει μότο της και ταυτότητα το «DIGITAL TRANFORMATION SPECIALISTS» με την οποία δρομολογούμε τον σχεδιασμό του portal FINDIS.

 Μαρίνα Γιαβρόγλου, Ειρήνη Νικολοπούλου

Η Πρόεδρος Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου, ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους όλων των μελών του ICCWH, την BEWISE για την ευγενική τους χειρονομία να χρηματοδοτήσουν την δημιουργία του portal. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο St George Lycabettus, τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου.

follow us on social networks :

• instagram @iccwomenhellas

• linkedin @iccwomenhellas

• facebook @iccwomenhellas

• Twitter @iccwomenhellas

• Youtube ICC WOMEN HELLAS ( https://youtu.be/0_VRHrxshPE )

Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο κεντρικό SLIDESHOW

*φωτογραφίες σε κείμενο και slider: Panoulis

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ