Φίλιππος Νιάρχος: Η περιουσία & η στάση ζωής ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ελλάδα – Ποιος είναι ο εφοπλιστής που έκλεισε τα 67 πριν λίγες ημέρες;

Τιμά το όνομα και τη μνήμη του πατέρα του – Είναι από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης

Ο πρωτότοκος γιος του Σταύρου Νιάρχου είχε τα γενέθλιά του στις 23 Οκτωβρίου και έκλεισε τα 67 του χρόνια. Δέχθηκε ευχές από τα παιδιά και τα αδέρφια του, ενώ γιόρτασε σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Ο Φίλιππος Νιάρχος, γεννηθείς το 1954, είναι Έλληνας εφοπλιστής, επιχειρηματίας και συλλέκτης έργων τέχνης.

Σύμφωνα με το Forbes, ο Φίλιππος Νιάρχος είναι ο πλουσιότερος Έλληνας για το 2019 και ο 840ος παγκοσμίως με τη συνολική του περιουσία να φτάνει τα 2,8 δις δολάρια.

Ο Φίλιππος Νιάρχος είναι το πρώτο από τα τρία παιδιά του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου και της Ευγενίας Λιβανού. Έχει ακόμη τρία αδέρφια, τον Σπύρο, τον Κωνσταντίνο και τη Μαρία. Επίσης, από τον γάμο του πατέρα του με την Σάρλοτ Φόρντ έχει μία ετεροθαλή αδερφή, την Έλενα.

Όπως αναφέρει η wikipedia, ζει μόνιμα στο Παρίσι και ως άνθρωπος συχνά χαρακτηρίζεται από τα ΜΜΕ ως «μυστικοπαθής». Πολλές λεπτομέρειες και πληροφορίες από τη ζωή του παραμένουν κρυφές.

Σπούδασε στο Κολλέγιο Στανισλάς στο Παρίσι. Σαν έφηβος, μεγαλώνει μέσα στην πειθαρχία και γίνεται η σκιά του πατέρα του σε διάφορες κοσμικές εκδηλώσεις και γκαλά ιππασίας, όπου διαγωνίζονται τα καθαρόαιμα αραβικά άλογα του Νιάρχου. Το 1970 η μητέρα του Ευγενία Λιβανού, έχοντας χωρίσει με τον Σταύρο ήδη από το 1965, βρέθηκε νεκρή στο ιδιωτικό νησί της οικογένειας Νιάρχου, τη Σπετσοπούλα. Αν και υπήρχαν ίχνη ξυλοδαρμού, ο θάνατος αποδόθηκε σε υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.

Ο Φίλιππος Νιάρχος χαίρει εκτίμησης στην Ελβετία και ιδιαίτερα στο Σεν Μόριτζ, όπου έχει ονομαστεί «επίτιμος δημότης».

Είναι διάσημος συλλέκτης έργων τέχνης. Στην κατοχή του βρίσκονται σπουδαίοι πίνακες, που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Σύμφωνα με το Forbes, η συλλογή αυτή αγοράστηκε το 1957 έναντι 3 εκατομμυρίων δολαρίων από τον ηθοποιό Έντουαρντ Ρόμπινσον, ο οποίος χρειαζόταν χρήματα για να πληρώσει το διαζύγιό του. Η συλλογή έργων τέχνης της οικογένειας Νιάρχου περιλαμβάνει μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα κομμάτια του κόσμου.

Λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων του Van Gogh, η οποία, μάλιστα, περιλαμβάνει και το έργο «Self Portrait With Bandaged Ear» με τον αυτοτραυματισμό του Van Gogh, η αξία του οποίου εκτιμάται στα 100 εκατομμύρια δολάρια. Η συλλογή, περιλαμβάνει, επίσης, ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Πικάσο, το «Yo Picasso» το οποίο απέκτησε το 1989 έναντι 47,9 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία των Sotheby’s.

Δεν είναι τυχαίο πως ελάχιστες φωτογραφίες του υπάρχουν στον παγκόσμιο Τύπο και αυτές πρέπει να τις τράβηξε αναγκαστικά, όπως εκείνη με τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, το 2007 για τη θεμελίωση του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Ήταν, άλλωστε, αυτός που εκ μέρους της εφοπλιστικής οικογένειας παρέδωσε στο Ελληνικό Δημόσιο το Κέντρο, ένα έργο 630 εκατομμυρίων ευρώ, για όφελος της Ελλάδας, στη μνήμη του πατέρα του. Και ήταν αυτός που κατά τη διάρκεια των εργασιών ανέγερσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος επέβλεπε προσωπικά το έργο.

Μάλιστα, όπως αναφέρει και το businessligue-cy.com, ίσως αυτό να μην το είχε πληροφορηθεί κανείς, εάν η αγαπημένη του κόρη, Ευγενία, δεν τραβούσε selfie!

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2018, με τις φονικές πυρκαγιές του Ιουλίου στην Αττική, το Ίδρυμα, τα στελέχη του Δρακόπουλος και Λαμπροπούλου και φυσικά ο ίδιος ο Φίλιππος Νιάρχος, διέθεσαν το δυσθεώρητο ποσό των 25.000.000 ευρώ για τη συντήρηση και την ενδεχόμενη αγορά εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, στην εκπαίδευση και κυρίως στην πρόληψη και την άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης!

Τότε όλοι αναρωτήθηκαν για ακόμη μία φορά για τον μυστηριώδη μεγιστάνα που δείχνει ανθρωπιά σε ό,τι αφορά τη χώρα, σεμνότητα, ταπεινότητα και αντανακλαστικά σε ό,τι αφορά στην παρηγοριά, στην ανακούφιση του πόνου και της οδύνης…

Η ιστορία θέλει τον Σταύρο Νιάρχο να αφήνει το μεγαλύτερο μέρος της αμύθητης περιουσίας του στον πρωτότοκό του, Φίλιππο. Είναι ο διάδοχος της μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας, σε όλα. Είναι το παιδί που έζησε, άντεξε και μεγάλωσε σε φήμη, πλούτο και σκάνδαλα. Εκείνος που είχε δεδομένη στην καθημερινότητά του, σε συζητήσεις ή φυσική παρουσία, τον Ωνάση, την Τίνα Λιβανού, την Μαρία Κάλλας, την Τζάκι Ωνάση, τον Αλέξανδρο, την Χριστίνα, τους Κένεντι και τα παιδιά τους, τους εστεμμένους του Μονακό.

Στα σχολεία του, φυσικά στα σπουδαιότερα της γης, όπως το College Stanislas, στο Παρίσι, ζει, συναναστρέφεται, γνωρίζει τους σημαντικότερους της γης, τους κληρονόμους και τους πρωταγωνιστές του μέλλοντος. Σαν έφηβος, λατρεύει τη μητέρα του, αλλά είναι ο αγαπημένος του πατέρα του, που τον μεγαλώνει με πειθαρχία και κανόνες. Είναι εκείνος ο πατέρας, λοιπόν, που τον μυεί στο σκι, στην τέχνη, στην λατρεία για τα καθαρόαιμα αραβικά άτια.

Τα άλογα του πατέρα Νιάρχου άλλωστε, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων και το 1069, είναι τροπαιούχα στα μεγαλύτερα γκαλά ιππασίας. Αχώριστος πια, με τον πατέρα του, μυείται από εκείνον στις επιχειρήσεις και μαθαίνει βήμα – βήμα, απ’ τον καλύτερο τον τρόπο σκέψης, τις πιθανότητες, την μέθοδο, τις στρατηγικές για επιτυχία. Ανάμεσα στα μεγάλα μυστικά ο Σταύρος Νιάρχος μαθαίνει τον Φίλιππο και τα αδέλφια του, ποτέ να μην σηκώνουν τον τόνο της φωνής τους σε επαγγελματικά ραντεβού. Κάτι τέτοιο δείχνει ανασφάλεια και έλλειψη αυτοκυριαρχίας. Ο Φίλιππος και ο Σπύρος μαζί με τον πατέρα τους, ολοκληρώνουν την εκπαίδευση τους, κλείνοντας κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές και κερδοφόρες συμφωνίες των καιρών.

Ο Φίλιππος Νιάρχος όχι μόνο διατήρησε την περιουσία που κληρονόμησε απ’ τον πατέρα του, αλλά την αύξησε κιόλας, επενδύοντας παράλληλα με τα καράβια, στα έργα τέχνης. Αυτά είναι η κύρια πηγή του πλούτου του πλέον, αφού η συλλογή του με έργα τέχνης θεωρείται αν όχι η μεγαλύτερη, παγκοσμίως, τουλάχιστον μια απ’ τις πέντε πρώτες. Η μυστικοπάθεια όμως του Φίλιππου Νιάρχου, που δεν τον ενδιαφέρει αν και πού θα καταταχθεί η συλλογή, δεν επιτρέπει την αποτίμησή της, αν και είναι γνωστό πως διαθέτει έργα Μπασκιά, Ρενουάρ, Γκογκέν, Ματίς, Πικάσο, Ελ Γκρέκο, Μονέ, Γκόγια, Σεζάν και Ρενουάρ.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ