Η σπουδαία ηθοποιός Ανδρομάχη Δαυλού αποκλ. στο eirinika: «Ο έρωτας στη ζωή μου είναι ο πρωταγωνιστής – ο χορός – ο κομπάρσος» (φώτο)

"Ο χρόνος, μπορεί να έχει εναλλαγές, τα συναισθήματα των ανθρώπων όμως δεν αλλάζουν. Ο έρωτας παραμένει η κινητήριος δύναμη για την ζωή μας" - Η καταξιωμένη ηθοποιός και σκηνοθέτης Ανδρομάχη Δαυλού στο eirinika.gr 

Η μουσικό-θεατρική παράσταση «Η Σπείρα του Έρωτα», με την Ανδρομάχη Δαυλού και τον Άρη Γραικούση , που γνωρίζει καλλιτεχνική αλλά και εμπορική επιτυχία, ανεβαίνει από την Κυριακή 17 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή, για δεύτερη χρονιά,  στο θέατρο "Αλκμήνη".

Δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες, ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μια παράσταση σπάνιας έμπνευσης και απόδοσης.

Τα συνδετικά κείμενα, η σκηνοθεσία και η θεατρική ερμηνεία ανήκουν στην Ανδρομάχη Δαυλού, ενώ στις μουσικές επιλογές και στην ερμηνεία πιάνου και φωνητικών είναι ο Άρης Γραικούσης.

Η διαχρονική γυναίκα που έζησε, ζει και υπάρχει στο δρόμο της ιστορίας, η γυναίκα που κινείται τόσο στο χθες όσο και στο σήμερα, γίνεται ο καμβάς μίας μελοποιημένης συρραφής θεατρικών κειμένων μεγάλων συγγραφέων, που μιλούν για τον έρωτα και ενώνουν το χθες με το σήμερα.

"Μαζί με τον καταξιωμένο πιανίστα Άρη Γραικούση δημιουργήσαμε μια ερωτική ιστορία"

Η Ανδρομάχη Δαυλού, σπουδαία ηθοποιός και σκηνοθέτης, με πάνω από 25 χρόνια στο ελληνικό θέατρο και την τηλεόραση, μιλά στο eirinika.gr για την παράσταση που γνώρισε μεγάλη αποδοχή από το κοινό , για το ρόλο που έχει ο έρωτας στη ζωή της, αλλά και για  τα κριτήρια της προκειμένου να πει "ναι" σε μία δουλειά.

Συνέντευξη στην Ειρήνη Πιτσόλη

- Ει. Π.: Ας ξεκινήσουμε την κουβέντα μας από την παράσταση «Η σπείρα του Έρωτα» που ανεβαίνει στο θέατρο Αλκμήνη. Τι θα παρουσιάσετε και πώς; Θα είναι ένας θεατρικός μονόλογος βασισμένος στα κείμενα σπουδαίων συγγραφέων, που συνδυάζει πεζό λόγο, ποίηση και μελοποιημένα κομμάτια;
 

- Ανδρομάχη Δαυλού: Μαζί με τον καταξιωμένο πιανίστα Άρη Γραικούση δημιουργήσαμε μια ερωτική ιστορία .

Τη διαχρονική πορεία μιας γυναίκας, που κινείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο συναισθηματικός κόσμος της ηρωδιάς καταθέτεται στην σκηνή μέσα από θεατρικά αποσπάσματα σπουδαίων συγγραφέων, η παρουσία του ανδρικού φύλου αποκαλύπτεται μέσα από τις δονήσεις του πιάνου, από τα λόγια των τραγουδιών και τις κλασσικές  μελωδίες σημαντικών συνθετών.

Είναι ένας αρμονικός διάλογος λόγου και μουσικής.

- Ειρ. Π. Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των κειμένων;

- Ανδρ. Δαυλού: Δημιούργησα πρώτα την ιστορία της διαχρονικής γυναίκας που ενσαρκώνω, στην συνέχεια αναζήτησα τα αποσπάσματα που θα ενεργοποιούσαν την ύπαρξη της.

"Ο χρόνος, μπορεί να έχει εναλλαγές, τα συναισθήματα των ανθρώπων όμως δεν αλλάζουν. Ο έρωτας παραμένει η κινητήριος δύναμη για την ζωή μας".

 

- Ει. Π. Η παράσταση εξετάζει την πορεία και τη θέση της γυναίκας μέσα  στο χρόνο και τη σχέση της με τον έρωτα;
 

- Ανδρ. Δαυλού : Ναι αυτό πραγματεύεται. Ο χρόνος, μπορεί να έχει εναλλαγές, τα συναισθήματα των ανθρώπων όμως δεν αλλάζουν.

Ο έρωτας παραμένει η κινητήριος δύναμη για την ζωή μας.

- Ει. Π.: «Ένας τρυφερός και διαχρονικός περίπατος που κοιτάζει τον έρωτα μέσα από μια σπείρα», ο έρωτας σε όλες του τις μορφές, (έρωτας για τη δουλειά, για τον σύντροφο, για τη ζωή), πόσο καθοριστικός είναι για τη ζωή μιας γυναίκας;

- Ανδρ. Δαυλού: Ας εκλάβουμε τον Έρωτα, όπως τον τοποθετήσαν οι αρχαίοι Έλληνες, ως  την μόνη θετική ενέργεια για να πράξουμε ότι επιθυμούμε. Καθορίζοντας την ζωή μας μέσα από το πρίσμα του γινόμαστε καλύτερες.

"Ο έρωτας στη ζωή μου ο πρωταγωνιστής, η πρωταγωνίστρια, ο χορός, ο κομπάρσος"

 

- Ει. Π.: Στη δική σας τη ζωή τι ρόλο έπαιξε ο έρωτας;

- Ανδρ. Δαυλού: Είναι ο πρωταγωνιστής, η πρωταγωνίστρια, ο χορός, ο κομπάρσος. Διατρέχει όλη μου την  ζωή.

"Εκείνο που επιθυμούμε με τον Άρη είναι να ψυχαγωγήσουμε τους  θεατές μας, ευχόμαστε μέσα από τις εκπληκτικές μελωδίες και κείμενα να κατανοήσουν την σημασία της αγάπης και να θυμηθούν  ότι οι άνθρωποι ερωτεύονταν, ερωτεύονται και θα συνεχίσουν να ερωτεύονται για πάντα."

 

- Ει. Π.: Φεύγοντας από την παράσταση ο θεατής ποια είναι τα μηνύματα ή τα ερεθίσματα για σκέψη που θα έχει πάρει;

- Ανδρ. Δαυλού: Εκείνο που επιθυμούμε με τον Άρη είναι να ψυχαγωγήσουμε τους  θεατές μας, ευχόμαστε μέσα από τιςεκπληκτικές μελωδίες και κείμενα να κατανοήσουν την σημασία της αγάπης και να θυμηθούν  ότι οι άνθρωποι ερωτεύονταν, ερωτεύονται και θα συνεχίσουν να ερωτεύονται για πάντα. Θέλουμε να αποχωρήσουν από το θέατρο Αλκμήνη με διάθεση για… έρωτα.

 

- Ει. Π. Έχετε παίξει σε έργα μεγάλων συγγραφέων στο θέατρο και έχετε συνεργαστεί με πολύ αξιόλογους σκηνοθέτες, Ποια είναι τα κριτήρια για να πείτε «ναι» κάθε φορά σε μία δουλειά;

Ανδρομάχη Δαυλού - Άρης Γραικούσης - Η Σπείρα του έρωτα 

- Ανδρ. Δαυλού: Εν αρχή ο άνθρωπος, οι συνεργάτες και συνοδοιπόροι στην δημιουργία είναι για μένα το σημαντικότερο κριτήριο για ένα θεατρικό ταξίδι.  Είχα την τύχη να συνεργαστώ με πολύ όμορφους ανθρώπους του θεάτρου .

"Όσο ζούμε είναι καλό να εξελισσόμαστε μέσα από τις εμπειρίες μας"

 

- Ει. Π.: Έχετε κάνει αρκετές δουλειές με τον εξαιρετικό Σωτήρη Χατζάκη. Μιλήστε μας για τη συνεργασία μαζί του

- Ανδρ. Δαυλού : Ο Σωτήρης ήταν και είναι ένας δάσκαλος για μένα. Ήμουνα δίπλα του ως ηθοποιός -  βοηθός σκηνοθέτης σε μεγάλες και πολυπρόσωπες παραστάσεις τόσο στο ελεύθερο θέατρο όσο και στο Εθνικό.

Από τον Σωτήρη έμαθα πως δημιουργείται μια παράσταση, μου προσέφερε απλόχερα τις σκηνοθετικές του εμπειρίες και τον ευχαριστώ για αυτό.

"Η τηλεόραση είναι ένα σημαντικό μέσο ψυχαγωγίας, επικοινωνίας και εκπαίδευσης, χαίρομαι που τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζεται από πολλούς όπως της αξίζει".

- Ει. Π.: Σήμερα η γυναίκα έχει κάνει αρκετές κατακτήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές των γιαγιάδων ή των μαμάδων μας, πιστεύετε ότι υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα για να διανυθεί;

- Ανδρ. Δαυλού: Όσο ζούμε είναι καλό να εξελισσόμαστε μέσα από τις εμπειρίες μας, μπορεί αυτό το ταξίδι να είναι κάποιες φορές δύσκολο αλλά είναι το μόνο που θα μας θέσει γερές βάσεις για το μέλλον.  

- Ει. Π. : Έχετε κάνει κάποιες εμφανίσεις σε τηλεοπτικές δουλειές. Πιστεύετε ότι η τηλεόραση τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται σε μια περίοδο «αναγέννησης» με κάποιες αξιόλογες σειρές μυθοπλασίας που παρουσιάζονται και ότι θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση;

- Ανδρ. Δαυλού: Η τηλεόραση είναι ένα σημαντικό μέσο ψυχαγωγίας, επικοινωνίας και εκπαίδευσης, χαίρομαι που τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζεται από πολλούς όπως της αξίζει. Σε ότι αφορά την βελτίωση… το καλό μπορεί να γίνει και καλύτερο. 

- Ει. Π.: Ποιες είναι οι επόμενες δουλειές που θα παρουσιάσετε; Έχετε προγραμματίσει κάτι;

- Ανδρ. Δαυλού: Προς το παρόν είμαι συγκεντρωμένη στην Σπείρα του Έρωτα. Βέβαια οι  δημιουργικές αναζητήσεις και ανησυχίες μου δεν σταματούν. 

Πληροφορίες για την Παράσταση "Η Σπείρα του έρωτα" 

Η Σπείρα του έρωτα 

Θέατρο Αλκμήνη

Αλκμήνης 8-12 Πετράλωνα

Τηλέφωνο Κρατήσεων: 21 0342 8650

Παραστάσεις
Από την Κυριακή 17 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή έως και τις 5 Δεκεμβρίου 2021

Ώρα έναρξης 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 12 € , 10 € φοιτητικό

Συντελεστές

Ανδρομάχη Δαυλού 

Άρης Γραικούσης

Θεοδόσης Δαυλός σκηνικά – κοστούμια

 Χρυσηίδα Λιατζιβίρη στην κίνηση

 Αντώνης Παναγιωτόπουλος  φωτισμός

Ακτή Δρίνη  φωνητική διδασκαλία

Ανθή Αγγελοπούλου  βοηθός σκηνοθέτη

Στην παράσταση ακούγονται θεατρικά κείμενα και ποιήματα των:
Σαπφούς – Αποστόλου Παύλου – Ζαν Ανούιγ (Jean Anouilh) –Κασσιανής (Κασία ή Εικασία ή Ικασία) – Βιτσέντζου Κορνάρου – Νικολάι Γκόγκολ (Nikolai Gogol) – Εντουάρντο Ντε Φιλίππο (Eduardo De Filippo) – Ουίλιαμ Σαίξπηρ (William Shakespeare) – Μολιέρου (Moliere) – Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν (Ludwig Van Beethoven) – Ευγένιου Ιονέσκο (Eugene Ionesko) – Φρίντα Κάλο (FridaKahlo) – Μπέρτολτ Μπρέχτ (Bertolt Brecht).
Ακούγονται οι μουσικές συνθέσεις των:
Κρίστοφ Β. Γκλουκ (Christoph Willibald Gluck) – Ρόμπερτ Σούμαν (Robert Schumann) – Ερίκ Σατί (Erik-Alfred Leslie Satie) – Γιάννη Κωνσταντινίδη – Ντομένικο Σκαρλάτι (Giuseppe Domenico Scarlatti) – Σεργκέι Σεργκέγεβιτς Προκόφιεφ (Sergei Sergeievich Prokofiev) – Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν (Ludwig Van Beethoven) – Ενρίκε Γρανάδος (Pantaleon Enrique Joaquin Granados), καθώς και Αρχαϊκή & παραδοσιακή μουσική.
Τα τραγούδια της παράστασης είναι των:
Χρίστου Δάλκου, δημώδη σε μελοποίηση Γιάννη Κωνσταντινίδη, Ζακ Μπρελ (Jacques Brel) και Κάρλος Γαρδέλ (Carlos Gardel).

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ