Σπάνιες Vintage Pics: O Πάμπλο Πικάσο σε "προσωπικές στιγμές" με τα αγαπημένα του σκυλιά - Υπέροχα κλικς με το μεγάλο ζωγράφο που γεννήθηκε σαν σήμερα

Για το έργο τη ζωή και τη σχέση του με τις γυναίκες έχουν γραφτεί πολλά. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι η μεγάλη αγάπη του Πάμπλο Πικάσο για τα ζώα. 

Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους του 20ου αιώνα και άνοιξε νέους δρόμους στη σύγχρονη  τέχνη. 

Ο Πάμπλο Πικάσο  γεννήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας στις 25 Οκτωβρίου του 1881. Πατέρας του ήταν ο Χοσέ Ρούιθ Μπλάσκο, καθηγητής του σχεδίου, και μητέρα του η Μαρία Πικάσο.

Άρχισε να ζωγραφίζει από παιδί και σε ηλικία 14 ετών μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης.

Θεωρείται ο πατέρας του κυβισμού. Συνιδρυτής μαζί με τον Ζωρζ Μπρακ του κυβισμού έπαιξε μεγάλο ρόλο  στη διαμόρφωση και εξέλιξη της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης.

Υπήρξε υποστηρικτής του Κομμουνισμού, καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής του από το 1944 ήταν ενταγμένος στο Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής, τα έλαβε από τον πατέρα του, ο οποίος δίδασκε σε διάφορες ακαδημαϊκές σχολές. 

Ο Πικάσο ήταν εξαιρετικά ταλαντούχος ως ζωγράφος και ως σχεδιαστής, ακόμη και για τα δεδομένα των μεγαλύτερων καλλιτεχνών του κόσμου.

Εργάστηκε εξίσου με ελαιογραφίες, υδατογραφίες, παστέλ, κάρβουνο, μολύβι και μελάνι. Απέδωσε σύνθετες σκηνές ως απλές γεωμετρικές μορφές στα έργα του Κυβισμού, αλλά δημιούργησε επίσης και μεγαλοπρεπή ρεαλιστικά πορτραίτα.

Λόγω της ποικιλομορφίας αλλά και της χρονικής έκτασης που παρουσιάζει το έργο του Πικάσο, χωρίζεται συνήθως σε διαφορετικές περιόδους. Ο κυριότερες από αυτές είναι:

Μπλε ή Γαλάζια περίοδος (1901-1904): οι πίνακες του Πικάσο, αυτής της περιόδου, χαρακτηρίζονται από το μπλε χρώμα ή αποχρώσεις του και συμβολίζουν μία συναισθηματικά φορτισμένη περίοδο της ζωής του. Μερικά από τα πιο γνωστά έργα του ανήκουν σε αυτή, απεικονίζοντας ακροβάτες, αρλεκίνους, πόρνες, επαίτες και καλλιτέχνες. Η μπλε περίοδος περιλαμβάνει πίνακες που ολοκληρώθηκαν κυρίως στο Παρίσι αλλά είναι περισσότερο επηρεασμένοι από την ισπανική ζωγραφική.


Ροζ ή Ρόδινη περίοδος (1905-1907): Στους πίνακες αυτής της περιόδου, κυριαρχούν τα κεραμικά χρώματα και οι γήινοι τόνοι, ενώ συχνά χαρακτηρίζονται ως περισσότερο λυρικοί και εύθυμοι. Θεωρείται η περίοδος κατά την οποία ο Πικάσο επηρεάστηκε περισσότερο από τη γαλλική ζωγραφική.
Αναλυτικός κυβισμός (1907-1912): είναι η τεχνοτροπία που ανέπτυξε ο ίδιος ο Πικάσο μαζί με τον Μπρακ και ένας από τους δύο βασικούς τομείς του ρεύματος του κυβισμού.
Συνθετικός κυβισμός (1912-1915): η περίοδος κατά την οποία ο Πικάσο και ο Μπρακ εξέλιξαν την κυβιστική οπτική, χρησιμοποιώντας την τεχνική του κολάζ.

Η μεγάλη αγάπη για τα ζώα 

"Ο Πάμπλο αγαπούσε να περιστοιχίζεται από πουλιά και ζώα. Γενικά δεν τα αντιμετώπιζε με την καχυποψία με την οποία αντιμετώπιζε τους άλλους φίλους του" Φρανσουάζ Ζιλό

Για το έργο τη ζωή και τη σχέση του με τις γυναίκες έχουν γραφτεί πολλά. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι η μεγάλη αγάπη του Πάμπλο Πικάσο για τα ζώα. 

. Ο πατέρας του ήταν εκτροφέας  περιστεριών και έμαθε στον γιο του πώς να τα ζωγραφίζει. Η αγάπη του για αυτά τα πουλιά συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Το σχέδιό του Dove of Peace επιλέχθηκε ως έμβλημα για την πρώτη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης το 1949. Ονόμασε επίσης τη δεύτερη κόρη του «Paloma», που σημαίνει περιστέρι στα Ισπανικά.

Εξίζου μεγάλη ήταν η αγάπη του Πάμπλο Πικάσο για τα σκυλιά, τα οποία εμφανίζονται σε πολλά έργα του και ήταν σταθερά σύντροφοι του σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Είχε πολλές ράτσες όπως τεριέ, κανίς, μπόξερ, αφγανικά κυνηγόσκυλα και γερμανικό ποιμενικό. 

Το πιο γνωστό από τα σκυλιά του Πικάσο ήταν ένα Ντάκσχουντ που το φώναζε Lump.

Η σχέση του Πικάσο μαζί του περιγράφεται ως έρωτας και ο Lump φιγουράρει σε πολλά έργα του μεγάλου καλλιτέχνη, αναφέρει το Vintage Every Day, που δημοσιεύει σπάνιες φωτογραφίες του Πικάσο με τα σκυλιά του.

Ο αγαπημένος του σκύλος έζησε με τον Πικάσο μέχρι μια εβδομάδα πριν από το θάνατο του καλλιτέχνη το 1973.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο κεντρικό SLIDESHOW

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ