Κεδίκογλου: ''Ίσα βάρκα ίσα νερά τα 11,5 δις'' - Πού το είπε και γιατί;

Σαφές μήνυμα προς τους βουλευτές της ΝΔ για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσουν στη κρίσιμη ψηφοφορία για το πακέτο των 11,5 δισ. στέλνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου στην πρώτη του συνέντευξη στο iefimerida.gr, ενώ επαναλαμβάνει τη δέσμευση Σαμαρά ότι οι Έλληνες πρέπει να μάθουν την αλήθεια για το Μνημόνιο καλώντας τον Γιώργο Παπανδρέου να απαντήσει στις αιτιάσεις Ρουμελιώτη.

Σαφές μήνυμα προς τους βουλευτές της ΝΔ για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσουν στη κρίσιμη ψηφοφορία για το πακέτο των 11,5 δισ. στέλνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου στην πρώτη του συνέντευξη στο iefimerida.gr, ενώ επαναλαμβάνει τη δέσμευση Σαμαρά ότι οι Έλληνες πρέπει να μάθουν την αλήθεια για το Μνημόνιο καλώντας τον Γιώργο Παπανδρέου να απαντήσει στις αιτιάσεις Ρουμελιώτη.

Στο ερώτημα αν θα τεθεί κομματική πειθαρχία στη ψηφοφορία ή αν θα έχουν συνέπειες όσοι καταψηφίσουν τα ν νέα μέτρα ο κ. Κεδίκογλου απαντά «είναι επώδυνες οι  αποφάσεις, αλλά πρέπει να τις πάρουμε αυτές τις αποφάσεις. Όμως, όσοι στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση- και μιλώ βεβαίως για τους βουλευτές των τριών κομμάτων- έχουν βάλει πάνω από όλα την εθνική ανάγκη να διασωθεί η χώρα και να μπορέσει να ανακάμψει, και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να γίνονται ανεκτές προσωπικές στρατηγικές. Από εκεί και πέρα τον τελευταίο λόγο για τυχόν παρεκκλίσεις, τον έχει μόνο ο Πρωθυπουργός»

Μάλιστα ο κ.Κεδίκογλου σχολιάζει και τις αντιδράσεις που υπάρχουν στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. «Είναι και εύλογος και φυσιολογικός ο προβληματισμός που αναπτύσσεται στο εσωτερικό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, και στις τάξεις των συναδέλφων –βουλευτών για τα μέτρα. Όμως θεωρώ ότι είναι μάλλον υπερβολικά τα περί κλυδωνισμών που ακούγονται  ότι υπάρχουν. Γιατί οι βουλευτές των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό αντιλαμβάνονται ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να βγει η χώρα από αυτή τη σκληρή δοκιμασία, χωρίς άλλες απώλειες. Και αναγνωρίζουν ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για να παραμείνει η Ελλάδα στην τροχιά της Ευρωζώνης και της ανάκαμψης. Αν αποτύχει αυτή η κυβέρνηση, η Ελλάδα θα βγει βαθιά τραυματισμένη και θα έχουμε χάσει όλοι».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει οτι η κακή εικόνα που είχε η ώρα στο εξωτερικό μαζί με τα ισοδύναμα μέτρα που απέρριψε η τρόικα καθιστούν αδύνατη προς το παρόν την υλοποίηση προεκλογικών εξαγγελιών. «Πρέπει να σας επισημάνω ότι αυτή η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί η δικαιότερη δυνατή λύση. Είναι γεγονός ότι η τρόικα απέρριψε πολλά από τα ισοδύναμα μέτρα που προτείναμε- δεν είναι της αρμοδιότητάς μου να σας πω ποια είναι αυτά που απέρριψε. Τα 11,5 δις είναι αυτά που λείπουν για να έρθουμε «ίσα βάρκα-ίσα νερά» και πρέπει να εξισώσουμε σ’ αυτή τη χώρα τις δαπάνες μας με τα έσοδά μας. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφευχθούν οριζόντιες μειώσεις, να προστατευθούν οι πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και να διασφαλίσουμε τη κοινωνική συνοχή.Είναι δύσκολες αποφάσεις που δεν θα ήθελε κανένας να πάρει, αλλά, αναγκαίες για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας με δεδομένο ότι ο μεγαλύτερος αντίπαλος αυτή τη στιγμή είναι ο χρόνος. Παράλληλα όμως απαιτείται -και είναι δεδομένη- να υπάρξει αποφασιστικότητα για την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, με στόχο να περάσει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι «η Ελλάδα αλλάζει και αξίζει να την πιστέψετε»".

Εν αναμονή της πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο ο κ.Κεδίκογλου επαναλαμβάνει την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ ότι οι Έλληνες θα πρέπει να μάθουν την αλήθεια για το πως φτάσαμε στο μνημόνιο. «Η δέσμευσή μας, η δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά είναι να μάθουν οι Έλληνες την αλήθεια για το πώς φθάσαμε εδώ. Και περιμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις του κ. Παπανδρέου στις αιτιάσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, κ. Ρουμελιώτη. Σε ότι αφορά την πρόταση της Εξεταστικής από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταρχήν να δούμε τί ακριβώς ζητά, γιατί σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να μετατραπεί σε «κολυμβήθρα του Σιλωάμ, όπως έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, ούτε βεβαίως θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο. Πάγια θέση πάντως της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι οι ΄Ελληνες πρέπει να μάθουν την αλήθεια.»

Ο κ.Κεδίκογλου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να κάνει αποδεκτή την  πρόταση της ΔΗΜΑΡ να κοπούν τα προνόμια των πρώην προέδρων της βουλής και των πρώην πρωθυπουργών που απολαμβάνουν απο το κοινοβούλιο λέγοντας ότι «διακηρυγμένος στόχος αυτής της κυβέρνησης, όπως έχει υπογραμμίσει επανειλημμένως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, είναι η κατάργηση των όποιων προνομίων, όπου υπάρχουν. Οσον αφορά τα λεγόμενα προνόμια των πρώην προέδρων της Βουλής, των πρώην Πρωθυπουργών και των πρώην αντιπροέδρων της κυβέρνησης, θα εξεταστούν στο πλαίσιο αυτής της αρχής, με αναγνώριση, φυσικά, της προσφοράς τους.»



Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ