Αποκλειστικό: Η Εύα Παρακεντάκη μιλάει στο Eirinika για τις ''100 Αυθεντικές Κρητικές Συνταγές'' - H δική μας συνταγή μετά... μαντινάδας!

Η αγάπη της για την Κρητική κουζίνα, η ανάγκη για το βιβλίο και η αγαπημένη της συνταγή! 

Πρίν από μερικές εβδομάδες η Εύα Παρακεντάκη παρουσίασε το νέο της βιβλίο με τίτλο: « ΕΥΑ ΠΑΡΑΚΕΝΤΑΚΗ - 100 Αυθεντικές Κρητικές Συνταγές».

Η παρουσίαση έγινε στο ιστορικό-καλλιτεχνικό στέκι των Αθηνών «Μαγεμένος Αυλός», με την αγαπημένη, κρητικιά μαγείρισσα να μαγειρεύει αποκλειστικά συνταγές του νέου της βιβλίου. 

 

 

Με αφορμή λοιπόν τον νέο της γαστρονομικό οδηγό, μιλάει στο Eirinika.gr, για την μεγάλη της αγάπη, την Κρήτη, τα αγαπημένα της υλικά, τις αγαπημένες της συνταγές. 

Μας αποκαλύπτει ποιο φαγητό της αρέσει περισσότερο αλλά και για ποια διάσημη θα ήθελε να μαγερέψει. Μάλιστα μας χαρίζει και μια συνταγή αλλά και μια μαντινάδα. 

 

 

Η λατρεμένη σεφ η οποία το τελευταίο διαστημα ασχολείται με το private cheffing λέει στο Eirinika.gr πως η Κρήτη έχει πολλές γνωστές συνταγές που σε αυτό το βιβλίο έχουν την τιμητική τους γιατί οι άνθρωποι τις ψάχνουν μετά μανίας όπως είναι το γαμοπίλαφο, η σφακιανόπιτα, οι μπουμπουριστοί χοχλιοί αλλά και οι κρυμμένες βγήκαν στην φόρα σε αυτό το βιβλίο όπως είναι η κανελάδα, οι αγνόπιτες, η σοφεγάδα και άλλες πολλές γνωστές και άγνωστες, αλλά όλες νόστιμες και υγιεινές.

 

 

Στην ερώτηση για το ποια είναι η αγαπημένη της η ίδια απαντά:  Όσο και απίστευτο να μοιάζει αυτές είναι οι 100 αγαπημένες μου συνταγές από άκρη σε άκρη όλης της Κρήτης. Γιατί η Κρήτη έχει απίστευτα πολλές συνταγές, κάθε χωριό έχει και τις δικές του ή παραλλαγές της ίδιας συνταγής. Αν πρέπει να διαλέξω οπωσδήποτε θα έλεγα τους λαχανοντολμάδες που είναι συνταγή της δικιάς μου μανούλας.

Ποια είναι όμως η κυρίαρχη πρώτη ύλη - υλικό, που μπαίνει στην κουζίνα της Κρήτης; 

''Το ελαιόλαδο. Στις Κρητικές συνταγές δεν υπάρχουν άλλα είδη λιπαρής ουσίας εκτός από κάποιες περιπτώσεις το στακοβούτυρο. Άλλωστε η Κρήτη και η φύση της είναι γεμάτη από το ιερό δέντρο''.

Και τι ζητάνε περισσότερο οι ξένοι που έρχονται στην Κρήτη;  ''Τα τελευταία χρόνια που δραστηριοποιούμε στο private cheffing συνειδητοποιώ ότι οι επισκέπτες του τόπου μου ψάχνουν το παραδοσιακό και σπιτικό φαγητό. Ψάχνουν τα καφενεία στα δαντελένια χωριά μας και τις ταβερνούλες, στα φαράγγια μας.

Αυτό που κάνουμε με την ομάδα μου στο Cretan Gastronomy Experiences είναι να δίνουμε την αληθινή γεύση της Κρήτης σαν εμπειρία. Από το χωράφι στο πιάτο''. 

 

 

Όσο για το αγαπημένο της φαγητό; Aυτό είναι τα μακαρόνια με κιμά! ''Με γεμίζει θαλπωρή και ησυχία αυτό το φαγητό. Όταν είμαι λίγο πεσμένη, ετοιμάζω μία μακαρονάδα με κιμά και όλα είναι καλύτερα'' τονίζει. 

''Αυτό το βιβλίο δεν είναι μία σκέψη, αυτό το βιβλίο ήταν ανάγκη. Μία ανάγκη που ζούσε στην καρδιά μου και ο εκδοτικός μου οίκος την υλοποίησε. Έχει μεγάλη σημασία να νιώθει ο εκδότης την πεθυμιά και την ανάγκη. Ο κύριος Vitali αφουγκράστηκε όλο αυτό και το βιβλίο έγινε πραγματικότητα'', συνεχίζει. 

Το φαγητό όπως μας λέει είναι συναίσθημα, επιβίωση, μορφή τέχνης, φροντίδα, αγκαλιά, μάνα, οικογένεια., φίλοι… το φαγητό είναι πολλά, άλλωστε εδώ στην Ελλάδα όλα γύρω από ένα τραπέζι διαδραματίζονται. 

Η Εύα Παρακεντάκη μεγάλωσε μέσα σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία της οικογένειας. Σπούδασε δημόσιες σχέσεις  και συνεργάστηκε 10 χρόνια με εταιρείες στη θέση της Διεύθυνσης προσωπικού. Όμως τελικά η γαστρονομία ήταν αυτή που της έκλεψε την καρδιά. 

Το υλικό που δεν αποχωρίζεται ποτέ από την κουζίνα της όσο κοινότυπο και να ακούγεται είναι η αγάπη και η έννοια γι’αυτούς που μαγειρευει σε συνδυασμό με άριστη πρώτη ύλη.

Το όνειρό της φυσικά είναι να μαγειρέψει για την Μισέλ Ομπάμα. ''Πόσφατα διάβασα και το βιβλίο της «Με τα δικά της λόγια» και την εκτίμησα ακόμη περισσότερο. Θα της έφτιαχνα ένα ωραίο Κρητικό τραπέζι της χαράς, στρωμένο με κοφτό τραπεζομάντηλο, κάτω από μία κληματαριά με έτοιμα σταφύλια και θέα το Κρητικό πέλαγος. Στην αυλή του σπιτιού μου στο Ρέθυμνο''. 

Για την ίδια το φαγητό είναι συναίσθημα, επιβίωση, μορφή τέχνης, φροντίδα, αγκαλιά, μάνα, οικογένεια., φίλοι… το φαγητό είναι πολλά, άλλωστε εδώ στην Ελλάδα όλα γύρω από ένα τραπέζι διαδραματίζονται. 

Η συνταγή που χάρισε στο το Eirinika.gr

Αυτή η συνταγή είναι της μανούλας μου και είναι το αγαπημένο μου φαγάκι.

Άτομα 6
Προετοιμασία 60’
Μαγείρεμα 60’
Δύσκολη

Λαχανοντολμάδες

Υλικά για την γέμιση

1/2 κιλό κιμά ανάμεικτο 1/4 μοσχαρίσιο 1/4 χοιρινό
1 μεγάλο κρεμμύδια
1/4 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
1 ντομάτα φρέσκια
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1/4 ματσάκι μαϊντανό
1/4 ματσάκι άνηθο
αλάτι-πιπέρι
 
Άλλα υλικά 
Λάχανο περίπου 2  κιλά
2 αυγά για το αυγολέμονο
2 λεμόνια

Εκτέλεση

  • Κόβουμε την καρδιά από το λάχανο και όπως είναι ολόκληρο το βάζουμε σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό.
  • Αφού βράσει και μαλακώσουν τα φύλλα, τα βγάζουμε ένα ένα με πιρούνι απο την κατσαρόλα.
  • Τα βάζουμε σε μία λεκάνη και ρίχνουμε νερό παγωμένο για να σταματήσουμε τον βρασμό.
  • Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά και περνάμε την ντομάτα από τον τρίφτη. Αφού πλάσουμε ελαφριά το μείγμα. 
  • Σε ένα πιάτο βάζουμε το φύλλο από το λάχανο και κόβουμε το κοτσάνι. Αν είναι μεγάλο το φύλλο το κόβουμε στη μέση. Πιάνουμε το φύλλο στο χέρι μας και βάζουμε στην άκρη του μία μικρή ποσότητα, όσο ένα καρύδι και τυλίγουμε σε σχήμα φακέλου.
  • Βάζουμε στην κατσαρόλα λίγο λάδι και τα τρυφερά κοτσανάκια από το λάχανο δημιουργώντας ένα κρεβατάκι για τους ντολμάδες. Τους τοποθετούμε κυκλικά και στο τέλος τους πλακώνουμε με ένα πιάτο για να μην ανοίξουν. Έχουμε ζεστό ζωμό από λαχανικά και ρίχνουμε να καλύψουμε τους ντολμάδες. Βάζουμε μία καλή κουταλιά βούτυρο γάλακτος, σκεπάζουμε και ψήνουμε μία ώρα.
  • Όταν ετοιμαστούν χτυπάμε το αυγολέμονο και πριν το ρίξουμε του βάζουμε ζεστό ζουμάκι από την κατσαρόλα έτσι ώστε να εξισορροπήσουμε την θερμοκρασία του αυγού και να μην κόψει. Βράζουμε 1’ για να ψηθεί και το αυγό και αποσύρουμε από τη φωτιά!

 

H συνέντευξη κλείνει με μια μαγική μαντινάδα με την οποία όπως επισημαίνει ανοίγει το βιβλίο της και είναι το όνειρο της ζωής της .

''Θα πάρω χώμα και νερό από τον Ψηλορείτη, να το σκορπίσω να γενεί όλος ο κόσμος Κρήτη. Σας ευχαριστώ πολύ''. 

Ευχαριστούμε πολύ την Εύα Παρακεντάκη. Καλοτάξιδο το βιβλίο!

Από την Περιστέρα Αχμάκη

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ