Με απαλή μουσική και ημίφως τρώμε λιγότερο

Ο απαλός φωτισμός και η αργή, τζαζ μουσική στα fast food μπορεί να ελαττώσει την πρόσληψη θερμίδων και να αυξήσει την ικανοποίηση από το φαγητό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ο απαλός φωτισμός και η αργή, τζαζ μουσική στα fast food μπορεί να ελαττώσει την πρόσληψη θερμίδων και να αυξήσει την ικανοποίηση από το φαγητό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ ανακάλυψαν πως όταν χαμηλώνουν τα φώτα και ο χώρος πλημμυρίζει από απαλή μουσική, οι λάτρεις των πρόχειρων φαγητών τρώνε κατά 175 λιγότερες θερμίδες απ’ ό,τι όταν τα φώτα είναι λαμπερά και η μουσική «δυνατή».

Τα ευρήματα αυτά αμφισβητούν την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση πως όταν γευματίζουμε σε ένα χαλαρό περιβάλλον, παραγγέλνουμε περισσότερο φαγητό.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ, που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη, χώρισαν ένα fast food στα δύο, αφήνοντας το ένα τμήμα του ως είχε και αλλάζοντας τον φωτισμό και την μουσική υπόκρουση στο άλλο.

Στη συνέχεια, κατέγραψαν τι και επί πόση ώρα έτρωγε σε κάθε τμήμα ομάδα εθελοντών, η οποία μετά το γεύμα βαθμολόγησε την ικανοποίηση που αποκόμισε από το φαγητό.

Με μεγάλη τους έκπληξη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές, παρότι έμειναν επί περισσότερη ώρα στη θέση τους, έφαγαν λιγότερο, ενώ είχαν μειωμένες πιθανότητες να σηκωθούν για να πάρουν κάτι ακόμα. Η διαφορά έφτανε μάλιστα στο 18% των θερμίδων.

Μολονότι, εξάλλου, είχαν φάει λιγότερο, έδωσαν υψηλότερη βαθμολογία στην παράμετρο της ικανοποίησης από το φαγητό.

Οι ερευνητές αποδίδουν τα ευρήματά τους στο ότι το χαλαρό περιβάλλον αποσπά λιγότερο την προσοχή μας από το φαγητό, με αποτέλεσμα να το απολαμβάνουμε περισσότερο και να συνειδητοποιούμε εγκαίρως ότι χορτάσαμε.


Πηγή : Web Only

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ