Μίνα Γκάγκα: Έχουμε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το χάπι κατά του κορωνοϊού - Πότε να επισκεφτείτε το νοσοκομείο αν παρουσιάσετε βαριά συμπτώματα (βίντεο)

Θα πάρει η Ελλάδα το ελπιδοφόρο φάρμακο Μολνουπιραβίρη; 

Για το ζήτημα στο ελπιδοφόρου φάρμακο της Merck κατά του κορωνοϊού, μολνουπιραβίρη, μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα μέσω του ΣΚΑΪ. 

 Όπως ανακοίνωσε η φαρμακοβιομηχανία Merck/MSD, τη Δευτέρα κατέθεσε αίτηση στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να δώσει επείγουσα άδεια για το χάπι κατά του κορωνοϊού (εμπορική ονομασία μολνουπιραβίρη).

«Προχωράμε και ελέγχουμε πώς μπορούμε να πάρουμε παραγγελίες, έχουμε ήδη κάνει εκδήλωση ενδιαφέροντος με τη συνολική, για όλη την Ευρώπη, αγορά των φαρμάκων,  θα δούμε κι αν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας εισαγωγή φαρμάκων» ανακοίνωσε η υπουργός. 

Ξεκαθάρισε πάντως ότι «όλα αυτά τα καινούργια φάρμακα είναι σε περιορισμένες ποσότητες… Φυσικά θα τα βάλουμε, και φυσικά θα τα πληρώσουμε, αλλά να θυμίσω ότι το εμβόλιο κάνει 15 ευρώ, και προστατεύει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ενώ τα φάρμακα ξεκινάνε από πιθανώς 600 – 2000 ευρώ, αυτά τα πληρώνουμε όλοι, θα τα δώσουμε φυσικά, θα προλάβουμε ζωές; όσο τα έχουμε, γιατί η παραγωγή είναι η περιορισμένη». 

 

 

 

«Άρα καλύτερα να προλάβουμε παρά να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε» υπογράμμισε η Μίνα Γκάγκα και με την ιδιότητα της γιατρού. 

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το νοσοκομείο αν παρουσιάσετε βαριά συμπτώματα και πότε είναι αργά

Όπως είπε «μας ανησυχεί ο ρυθμός των εμβολιασμένων γιατί οι περισσότεροι θάνατοι και εισαγωγές στη ΜΕΘ σχετίζονται με ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί». Τόνισε, δε, ότι «οι μεγάλοι άνθρωποι κινδυνεύουν γενικά από τις από λοιμώξεις και αυτό το βλέπαμε και με τη γρίπη. Τώρα που έχουμε πανδημία είναι εύκολο να νοσήσει κανείς. Και με σχετικά ήπια νόσο ένας ηλικιωμένος που δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο ο νέος έχει αυξημένες πιθανότητες να καταλήξει».

Η ίδια ζήτησε, επίσης, όποιον έχει συμπτώματα να πηγαίνει άμεσα στο νοσοκομείο. «Δεν καθυστερούμε. Πολύς κόσμος φτάνει στο νοσοκομείο στην 8η-10η-11η μέρα και τότε μπορούμε να κάνουμε λίγα για να αναστείλουμε τη νόσο» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ