Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Geneve et la Grece: Η Γενεύη γιορτάζει τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση & την φιλία με την Ελλάδα με μια έκθεση στο Μουσείο Τέχνης & Ιστορίας (φώτο)

Η έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 15 Οκτωβρίου,  υπενθυμίζει τις φιλικές σχέσεις μεταξύ της Γενεύης και της Ελλάδας στις αρχές του 19ου αιώνα.

Για να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση το Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας στη Γενεύη, και το Ίδρυμα Hardt για τη Μελέτη της Κλασικής Αρχαιότητας (Vandeuvres), παρουσιάζουν την έκθεση "GENÈVE ET LA GRÈCE -Une amitié au service de l'indépendance".

Η έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 15 Οκτωβρίου,  υπενθυμίζει τις φιλικές σχέσεις μεταξύ της Γενεύης και της Ελλάδας στις αρχές του 19ου αιώνα.

Στο επίκεντρο ο Ιωάννης Καποδίστριας και δύο Ελβετοί: Ο  τραπεζίτης Τσάρλς Πικέτ (απόγονο της οικογένειας Pictet de Rochemont), που σε συνεργασία με τον Ζαν-Γκαμπριέλ Εϊνάρ έπαιξαν βασικό ρόλο στην ενσωμάτωση της Γενεύης στην Ελβετική Συνομοσπονδία και την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Η έκθεση χωρίζεται σε τρία μέρη:

Johann Georg Christian Perlberg (1806-1884) Georgios Karaiskakis dans la bataille de l'Acropole

Το πρώτο μέρος παρουσιάζει τον ουσιαστικό ρόλο που έπαιξε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από τον Τσάρο Αλέξανδρο Α‘ που τον διόρισε πρέσβη της Ρωσίας στη Γενεύη το 1813 στη Γενεύη, με σκοπό να συνεισφέρει στην αναδιαμόρφωση της Ευρώπης μετά την πτώση του Ναπολέοντα. Είχε δε σημαντικό ρόλο στην ενότητα και την ανεξαρτησία της Ελβετίας συνεισφέροντας στο ελβετικό σύνταγμα, που προέβλεπε 19 αυτόνομα κρατίδια (καντόνια) στο πλαίσιο της ελβετικής ομοσπονδίας.

©MAH, inv. 1958-0160

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης αναδεικνύει το έργο των Φιλελλήνων της Γενεύης και συγκεκριμένα του Ζαν-Γκαμπριέλ Εϊνάρ, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ των Ελλήνων και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1821-1830).

Το τρίτο μέρος επικεντρώνεται στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Καποδίστριας, που εξελέγη ως πρώτος Πρόεδρος της Ελλάδας στις 27 Μαρτίου 1827, στην οικοδόμηση του νέου κράτους και υπενθυμίζει την αδιάκοπη υποστήριξη του Ζαν-Γκαμπριέλ Εϊνάρ στο ελληνικό έθνος, ακόμη και μετά τη δολοφονία του φίλου του Καποδίστρια το 1831, αναφέρει το tempslibre.ch

©MAH,

Η έκθεση ολοκληρώνεται με μια υπενθύμιση των δεσμών φιλίας που ένωσαν την Ελλάδα και την Ελβετία πολύ πριν από τον 19ο αιώνα και που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.


Στην παρουσίαση της έκθεσης στη σελίδα του μουσείου, σημειώνεται ότι ο Εϊνάρ ήταν επίσης συνιδρυτής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Η έκθεση αναδεικνύει τη συλλογή του Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας της Γενεύης καθώς και συλλογές ιδρυμάτων και ελβετικών Μουσείων. Επίσης, υποστηρίζεται από φορείς στην Ελλάδα, ιδίως από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Καποδίστρια στην Κέρκυρα, το Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείο Φιλελληνισμού στην Αθήνα, καθώς και από ιδιώτες συλλέκτες.

Διάρκεια έκθεσης: 15/10/2021 -23/01/2022 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ