Να γιατί δεν μπορούμε να παραδεχτούμε ότι κάναμε λάθος - Τι κρύβεται πίσω από αυτήν τη συμπεριφορά;

Εν τέλει δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται

Το να γνωρίζουμε πως έχουμε κάνει ένα λάθος, εν τέλει δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται.

Το να το παραδεχτούμε όμως, μπροστά στους άλλους, είναι δύσκολο. Μπορεί ακόμη και να δημιουργήσουμε ολόκληρες ιστορίες και τσακωμούς, προσπαθώντας να αρνηθούμε ότι έχουμε φταίξει.

Τι κρύβεται πίσω από αυτήν τη συμπεριφορά;

Θέλουμε να φαινόμαστε τέλειοι.

Η κοινωνία μας μερικές φορές, μας ωθεί να είμαστε τέλειοι σε όλα: στην εμφάνιση, τις επιλογές και τις απόψεις μας.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να θέλουμε να φαινόμαστε τέλειοι, ενώ ξέρουμε πως κανείς δεν είναι. Άρα, να μη θέλουμε να παραδεχτούμε τα λάθη μας μπροστά στους άλλους. Έτσι, γινόμαστε πεισματάρηδες και κάνουμε τα πάντα για να φαινόμαστε άψογοι.

Φοβόμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Μερικές φορές δυσκολεύουμε να παραδεχτούμε τα λάθη μας, γιατί δε μπορούμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Τα πράγματα είναι απλά, αν δεν πεις ότι φταις, δε θα χρειαστεί να είσαι υπεύθυνος και για τις πράξεις σου. Κάτι το οποίο όμως, σε καμία περίπτωση δεν είναι σωστό.

Δε θέλουμε να φανούμε ανίκανοι.

Άνθρωποι που έχουν κάποια εξουσία και είναι υπεύθυνοι για άλλους, δε θέλουν να φανούν ανίκανοι, επειδή έκαναν κάποιο λάθος. Οπότε δε το παραδέχονται. Κάποιος με ηγετικό ρόλο,  πιστεύει ότι αν παραδεχτεί πως δεν είναι τέλειος, μπορεί να χάσει τον σεβασμό των υπολοίπων.

Νιώθουμε ευάλωτοι.

Το να είσαι αυτός που έχει πάντα δίκιο και δεν κάνει λάθη, μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου και να σε κάνει να νιώθεις πιο δυνατός. Οπότε μια συγγνώμη στα μάτια μας είναι ένδειξη αδυναμίας και ταπείνωσης. Χρειάζεται πολλή δύναμη και ψυχραιμία για να πεις “έκανα λάθος, γράφει η  Μαρία Μαρκουλιδάκη στο tsemperlidou.gr.

Παρασυρόμαστε από τα συναισθήματά μας.

Όταν δε θέλουμε με τίποτα να παραδεχτούμε ή να πιστέψουμε πως είμαστε λάθος, τότε μπαίνουν μπροστά τα συναισθήματά μας κι εξαφανίζεται η λογική. Θίγεται ο εγωισμός μας, γινόμαστε ευέξαπτοι και μπορεί να εκραγούμε, στο άκουσμα του “έχεις κάνει λάθος”. Οπότε, όταν είμαστε έρμαιο των συναισθημάτων μας, με τί λογική θα συνειδητοποιήσουμε ότι όντως κάτι κάναμε στραβά;

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ