Μαία: Η πολύτιμη σύμμαχος για κάθε μέλλουσα μητέρα - Ποια είναι τα καθήκοντα και η βοήθεια που προσφέρει στην έγκυο;

Οι γυναίκες που έχουν Μαία είναι πιθανότερο να έχουν έναν φυσιολογικό τοκετό

Οι Μαίες γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, αλλά ακόμη δεν έχουν κατακτήσει όλη την αναγνώριση που τους αξίζει.

Ο πολυδιάστατος ρόλος της μαίας βασίζεται στον σεβασμό της μητρότητας, την εμπιστοσύνη της φυσικής διαδικασίας και την πίστη στη δύναμη του γυναικείου σώματος.

Τι είναι η Μαία;

Η Μαία ή μαμή είναι ένας επαγγελματίας υγείας, μια ειδικότητα της Μαιευτικής, που βοηθάει στην διενέργεια ενός φυσιολογικού τοκετού χαμηλού κινδύνου. Είναι ένα από τα πιο αρχαία επαγγέλματα και, παλιότερα, ήταν ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα ενός χωριού. Πέρα από τον τοκετό, βοηθάει σωματικά αλλά και ψυχολογικά την έγκυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και στις πρώτες μέρες της ζωής του μωρού, παρέχοντας καθοδήγηση και πολύτιμες συμβουλές στις νέες μητέρες.

Στην αρχαία Ελλάδα, θεά της γέννησης και των πόνων του τοκετού ήταν η Ειλείθυια ή Ειλειθυία. Βοηθούσε τις γυναίκες να γεννήσουν και να αντέξουν τους πόνους της γέννας. Οι γυναίκες της πρόσφεραν διάφορα αφιερώματα και τη λάτρευαν και ως θεά που φροντίζει τα νεογέννητα.

Ποια είναι τα καθήκοντα και η πολύτιμη βοήθεια της Μαίας;

Η πιο πολύτιμη συμβολή της Μαίας είναι ότι χτίζει μια σχέση εμπιστοσύνης με την μητέρα, την καθοδηγεί υπεύθυνα και την παρακολουθεί σε όλα τα στάδια της κύησης και του τοκετού, αλλά και κατά την περίοδο της λοχείας. Η Μαία κάνει τη μητέρα να αισθάνεται ασφάλεια και την βοηθά να βιώσει την εμπειρία της εγκυμοσύνης σαν μια φυσική διαδικασία και όχι σαν μια συνθήκη που χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση, σύμφωνα με το Mind Spa και το tsemperlidou.gr.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι έγκυες δεν έχουν πλήρη ιατρική παρακολούθηση από τον γιατρό τους, αφού οι Μαίες δρουν υποστηρικτικά στο έργο του.

Η Μαία:

  • Βοηθά στην παρακολούθηση της υγείας του εμβρύου, την ανάπτυξή του και τη θέση του.
  • Συντονίζει τα ραντεβού με το γιατρό και τις απαραίτητες εξετάσεις.
  • Προετοιμάζει ψυχολογικά και πρακτικά την έγκυο για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο.
  • Μειώνει την πιθανότητα καισαρικής τομής, αφού τα στατιστικά δείχνουν ότι οι γυναίκες με Μαία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν φυσιολογικά.
  • Παρέχει πληροφορίες, εμψυχώνει και ηρεμεί την έγκυο κατά τη διάρκεια του πολύωρου τοκετού, ο οποίος, συνολικά, βιώνεται ως μια θετική εμπειρία, ανάμεσα σε οικεία πρόσωπα.
  • Κάνει τη έγκυο να νιώθει άνετα, να μην ντρέπεται το νοσηλευτικό προσωπικό και είναι δίπλα της για ό,τι χρειαστεί, μέχρι να έρθει η στιγμή του τοκετού.
  • Παρακολουθεί την εξέλιξη του τοκετού και ενημερώνει το γιατρό.
  • Μειώνει το χρόνο του τοκετού, έστω και λίγο.
  • Μειώνει τη χρήση βεντούζας ή κουτάλας για την εξώθηση του μωρού.
  • Μετά τον τοκετό, βοηθά στο θηλασμό και την φροντίδα που χρειάζεται το μωρό.
  • Μαθαίνει στη νέα μητέρα τα μυστικά της φροντίδας του μωρού και την βοηθά να καταπολεμήσει το άγχος και τις ανασφάλειές της.
  • Οργανώνει και παρακολουθεί την υγεία του μωρού κατά τις πρώτες μέρες.
  • Δίνει μικρές συμβουλές και tips, για την καθημερινότητα ως νέα μαμά, γυναίκα και σύζυγο.
  • Η Μαία είναι μια πολύτιμη σύμμαχος κάθε γυναίκας που θέλει να έχει συνολικά μια θετική εμπειρία με την εγκυμοσύνη της.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ