Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Νέα έρευνα: Οι δίαιτες δεν πειράζουν το μεταβολισμό

Το να κάνει ένας άνθρωπος συνέχεια δίαιτα και μετά να ξαναπαίρνει τα χαμένα κιλά μπορεί να ολέθριο για το ηθικό του... Τουλάχιστον όμως δεν «χαλάει» μακροπρόθεσμα τον μεταβολισμό του, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που καταρρίπτει την ευρύτατα διαδεδομένη ως τώρα πεποίθηση.

Το να κάνει ένας άνθρωπος συνέχεια δίαιτα και μετά να ξαναπαίρνει τα χαμένα κιλά μπορεί να ολέθριο για το ηθικό του... Τουλάχιστον όμως δεν «χαλάει» μακροπρόθεσμα τον μεταβολισμό του, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που καταρρίπτει την ευρύτατα διαδεδομένη ως τώρα πεποίθηση.

Τη μελέτη εκπόνησαν ερευνητές από το Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου Fred Hutchinson, στο Σιάτλ, και είναι η πρώτη που δείχνει ότι οι «δίαιτες γιο-γιο», όπως αποκαλούνται, δεν ασκούν αρνητικές επιδράσεις στην μελλοντική ικανότητα για αδυνάτισμα.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ Αν ΜακΤίρναν, δήλωσε: «Το ιστορικό αποτυχημένων προσπαθειών αδυνατίσματος δεν πρέπει να αποθαρρύνει ένα άτομο από τις μελλοντικές προσπάθειες να χάσει τα περιττά του κιλά, ούτε ακυρώνει τον ρόλο που παίζουν η υγιεινή διατροφή και η συστηματική φυσική δραστηριότητα στον επιτυχημένο έλεγχο του σωματικού βάρους».

Στη μελέτη συμμετείχαν 439 υπέρβαρες και παχύσαρκες εθελόντριες, ηλικίας 50 έως 75 ετών, οι οποίες διήγαν καθιστική ζωή. Οι ερευνητές τις χώρισαν σε τέσσερις ομάδες: η πρώτη έκανε μόνο δίαιτα, η δεύτερη έκανε μόνο γυμναστική (κυρίως περπάτημα), η τρίτη δίαιτα και γυμναστική και η τέταρτη (αυτή ήταν η ομάδα ελέγχου) δεν άλλαξε τίποτα στον τρόπο ζωής της. Οι ερευνητές κατέγραψαν επίσης λεπτομερώς το ατομικό ιστορικό τους και τις αυξομειώσεις που είχαν σε σωματικό βάρος.

Έπειτα από έναν χρόνο, όσες εθελόντριες έκαναν σκέτη δίαιτα ή δίαιτα σε συνδυασμό με γυμναστική είχαν χάσει κατά μέσον όρο το 10% του αρχικού σωματικού βάρους τους, που ήταν και ο στόχος του όλου προγράμματος. Ωστόσο, δεν υπήρχε διαφορά στην ικανότητα απώλειας βάρους μεταξύ των εθελοντριών που είχαν ξαναχάσει βάρος κατά το παρελθόν και εκείνων που για πρώτη φορά στη ζωή τους έκαναν δίαιτα. Επιπλέον, δεν υπήρξε διαφορά στον τρόπο με τον οποίο αδυνάτισαν όσες έκαναν δίαιτα ή δίαιτα και γυμναστική, καθώς όλες έχασαν εφάμιλλα ποσοστά σωματικού λίπους.

Εφάμιλλες αλλαγές λόγω του αδυνατίσματος παρατηρήθηκαν και σε δείκτες όπως η αρτηριακή πίεση, η ευαισθησία στην ινσουλίνη και οι συγκεντρώσεις στο αίμα ορισμένων ορμονών, όπως η λεπτίνη, που προκαλεί αίσθημα κορεσμού της πείνας, και η αδιπονεκτίνη, η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου.

Πηγή : Web Only

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ