Εικόνες χάους στο Αφγανιστάν: Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στην Κουντούζ - Τουλάχιστον 100 οι νεκροί (φώτο-βίντεο)

Ο Zalmai Alokzai, ένας τοπικός επιχειρηματίας που έσπευσε στο νοσοκομείο για να ελέγξει εάν οι γιατροί χρειάζονται αιμοδότες , περιέγραψε  χαοτικές σκηνές μετά την επίθεση που έγινε κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής,

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε τέμενος στη βορειοανατολική επαρχία Κουντούζ του Αφγανιστάν, σύμφωνα με υπηρεσία του ΟΗΕ.

Οπτικό υλικό δείχνει πτώματα περιστοιχισμένα από συντρίμμια μέσα στο τέμενος αυτό, στο οποίο προσεύχονται σιίτες μουσουλμάνοι που αποτελούν μειονότητα στο Αφγανιστάν.

 

 

"Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε έκρηξη αυτοκτονίας μέσα στο τέμενος", ανέφερε σε ένα τουίτ η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν.

 

 

. Τις τελευταίες εβδομάδες σημεώθηκαν αρκετές επιθέσεις, περιλαμβανομένης μίας σε τέμενος στην Καμπούλ, την ευθύνη για ορισμένες από τις οποίες ανέλαβαν οι σουνίτες μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

 

 

Ένας αξιωματούχος των Ταλιμπάν, διατηρώντας την ανωνυμία του, έκανε λόγο στο Reuters, για τουλάχιστον 28 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στη σημερινή έκρηξη.

"Σήμερα το απόγευμα σημειώθηκε μια έκρηξη σε τέμενος των σιιτών συμπατριωτών μας... με αποτέλεσμα να γίνουν μάρτυρες και να τραυματιστούν πολλοί συμπατριώτες μας", έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

 

Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης 

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS)  δήλωσε ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση. Σουνίτες μουσουλμάνοι εξτρεμιστές έχουν στοχοποιήσει τους Σιίτες τους οποίους θεωρούν αιρετικούς.

Το IS-K, η αφγανική περιφερειακή θυγατρική της ομάδας ISIS που αντιτίθεται βίαια στους κυβερνώντες Ταλιμπάν, έχει πραγματοποιήσει αρκετούς βομβαρδισμούς πρόσφατα, σε πολλές περιοχές στα ανατολικά της χώρας.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας σήμερα εναντίον ενός τεμένους στην επαρχία Κουντούζ, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε στο δίκτυο Telegram.

Ο Zalmai Alokzai, ένας τοπικός επιχειρηματίας που έσπευσε στο νοσοκομείο για να ελέγξει εάν οι γιατροί χρειάζονται αιμοδότες , περιέγραψε  χαοτικές σκηνές μετά την επίθεση που έγινε κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής, αναφέρει το BBC

 

 

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι ο βομβιστικός βομβαρδισμός της Παρασκευής ήταν «η τρίτη θανατηφόρα επίθεση αυτής της εβδομάδας που προφανώς στόχευε σε ένα θρησκευτικό ίδρυμα» και ήταν μέρος ενός «ενοχλητικού μοτίβου βίας».

 

 

Ο ΟΗΕ αναφέρθηκε στον βομβαρδισμό της Κυριακής κοντά σε ένα τζαμί στην πρωτεύουσα Καμπούλ που άφησε πολλούς νεκρούς, καθώς και μια επίθεση σε μια μεδρέσα (εκπαιδευτικό ίδρυμα) στην ανατολική πόλη Χοστ την Τετάρτη.

 

 

ΟΗΕ: Είναι επείγον να αποδεσμευθούν τα χρήματα που έχουν υποσχεθεί οι δωρήτριες χώρες, λέει η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες

Το ένα τρίτο μονάχα των κεφαλαίων που ζητήθηκαν εκτάκτως από τον ΟΗΕ για το Αφγανιστάν έχει καταβληθεί έως τώρα, ανέφερε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, ασκώντας πιέσεις στις δωρήτριες χώρες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή.

«Είναι φανταστικό που εκφράσατε τη συμπαράστασή σας προς το Αφγανιστάν, όμως μπορείτε, σας παρακαλώ, να προσφέρετε τη στήριξή σας εκεί όπου το έχουν άμεση ανάγκη;», είπε ο Φίλιπο Γκράντι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από τη Γενεύη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

 

«Καταβάλετε αυτά τα χρήματα, οι υποσχέσεις δόθηκαν, τώρα πρέπει να δοθούν αυτά τα χρήματα, διότι έχουμε γρήγορα ανάγκη αυτούς τους πόρους», τόνισε κι ενώ ο χειμώνας πλησιάζει.

Ο Γκράντι επέμεινε, επίσης, στην ανάγκη να βρεθούν τα μέσα για να εκταμιευθεί η βοήθεια για την ανάπτυξη, που έχει "παγώσει" από τότε που οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο του συνόλου του Αφγανιστάν, στις 15 Αυγούστου, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας κατάρρευσης των υποδομών και μιας «μαζικής μετακίνησης» του πληθυσμού, προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής.

 

 

Στις 17 Σεπτεμβρίου, έναν μήνα και πλέον μετά την πτώση της Καμπούλ, σε μια Σύνοδο σε επίπεδο υπουργών στη Γενεύη, της οποίας προήδρευσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, οι δωρήτριες χώρες δεσμεύτηκαν να καταβάλουν σε βοήθεια το ποσό του 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, το τοπίο παραμένει θολό σε σχέση με το ποσό των 606 εκατομμυρίων δολαρίων, που έχει συγκεκριμένα ζητήσει ο ΟΗΕ για τη χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα 11 εκατομμύρια Αφγανών έως το τέλος του 2021.

Σύμφωνα με τον Γκράντι, μονάχα το 35% του ποσού αυτού έχει καταβληθεί μέχρι στιγμής.

 

 

Εκ των 300 εκατομμυρίων που έχει ζητήσει η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, μονάχα το 18% έχει καταβληθεί.

Ο Φίλιπο Γκράντι σημείωσε πως οι υποδομές για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η δική του, αλλά και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος ή ακόμα και της Unicef υπάρχουν.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι (η κατάσταση) δεν θα είναι βιώσιμη, εάν δεν παραλάβουμε αυτά τα χρήματα, με κάποιον τρόπο αυτά τα χρήματα έχουν ήδη δαπανηθεί και επομένως πρέπει πραγματικά να προχωρήσουμε και για αυτόν τον λόγο είναι τόσο επείγον», επισήμανε.

 

 

Εκτός, όμως, της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Φίλιππο Γκράντι παρότρυνε τη διεθνή κοινότητα να βρει έναν τρόπο για να συνεχιστεί η βοήθεια για την ανάπτυξη σε μια χώρα, που, προτού οι Ταλιμπάν καταλάβουν την εξουσία, εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από αυτή.

 

 

«Πώς θα αποφύγουμε το ενδεχόμενο τα νοσοκομεία να αρχίσουν να κλείνουν, οι δημόσιες υπηρεσίες να σταματήσουν να λειτουργούν, διότι οι άνθρωποι δεν θα πληρώνονται, καθώς οι μισθοί εξαρτώνται από τη βοήθεια από το εξωτερικό, η οποία έχει παγώσει;», διερωτήθηκε.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ