Ολλανδία: Ο πιο ψηλός λαός του κόσμου άρχισε να… χάνει ύψος! Γιατί κονταίνει η νέα γενιά μετά το 2000;

Στην αρχή του 19ου αιώνα ήταν κοντοί με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές 

Μπορεί ο υπόλοιπος κόσμος κυριολεκτικά να σηκώνει το κεφάλι του για να τους δει, όμως οι Ολλανδοί - ο υψηλότερος λαός στον κόσμο - επιμένουν ότι δεν είναι εύκολο να είσαι πολύ ψηλός.

Μια επίσημη μελέτη της ολλανδικής στατιστικής υπηρεσίας που διαπίστωσε ότι οι Ολλανδοί κονταίνουν μάλλον χαρακτηρίζεται καλή είδηση, ακόμη και αν απειλεί να τους εκθρονίσει από την πρώτη θέση.

Σε μια συνάντηση του «Klub Lange Mensen» ή αλλιώς του «Κλαμπ των Ψηλών», οι πελάτες λένε ότι υπάρχουν και μειονεκτήματα στο να είναι κάποιος ψηλότερος από τον υπόλοιπο πλανήτη. «Ανέκαθεν πάλευα με το ύψος μου. Όταν ήμουν 12 ετών, ήμουν ήδη η πιο ψηλή στην τάξη, ψηλότερη και από τους καθηγητές μου», λέει η 57χρονη πρόεδρος του κλαμπ, Ελεν Κέουκεν.

«Και όταν ήρθα σε επαφή με τον όμιλο ήταν μια αποκάλυψη. Ένιωθα παρείσακτη και τώρα ανήκω κάπου» σημειώνει η Κέουκεν, η οποία είναι 1,90μ.

Σε ένα μπαρ της ολλανδικής πόλης Άασλμιρ, κοντά στο αεροδρόμιο του Σίπχολ, τα μέλη του κλαμπ χορεύουν και συζητάνε πίνοντας το ποτό τους και χαίρονται που υπάρχει ένα μέρος όπου δεν ξεχωρίζουν. Ακόμη και με τα ολλανδικά πρότυπα είναι ψηλοί με τα μέλη του κλαμπ να πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον 1,90μ (για τους άνδρες) και τουλάχιστον 1,80μ (για τις γυναίκες).

«Μπορούμε να συζητήσουμε διατηρώντας βλεμματική επαφή. Δεν χρειάζεται να σκύβουμε, μπορούμε να κοιτάμε τον άλλον ευθεία» σχολιάζει ο γραμματέας του ομίλου, ο Ρομπ Λερς-Κουτ με το επιβλητικό ύψους του των 2,11μ.

Πολλά από τα μέλη του κλαμπ λένε ότι το να είσαι ψηλός στην Ολλανδία σήμερα είναι όλο και συχνότερο φαινόμενο, παρά τα ευρήματα της μελέτης της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.

Πολύ γάλα

Οι Ολλανδοί άνδρες που γεννήθηκαν το 2001, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν σήμερα κατά μέσον όρο ύψος 1,83μ, ένα εκατοστόμετρο πιο κοντοί σε σχέση με εκείνους που γεννήθηκαν τα χρόνια του 1980, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία, ενώ οι γυναίκες που γεννήθηκαν το 2001 έχουν κατά μέσον όρο ύψος 1,69μ, δηλαδή 1,4 εκατοστό λιγότερο σε σχέση με το 1980.

Ακόμη και έτσι οι Ολλανδοί παραμένουν ο ψηλότερος λαός στον κόσμο - το ύψος τους υπερβαίνει, κατά μέσον όρο, και εκείνο των ανδρών στο Μαυροβούνιο, στην Εσθονία και τη Βοσνία και των γυναικών στο Μαυροβούνιο, τη Δανία και την Ισλανδία, όπως σημειώνει η υπηρεσία - αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει.

Στην αρχή του 19ου αιώνα οι Ολλανδοί ήταν κοντοί με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και άρχισαν να ψηλώνουν από το 1840 πριν καταλήξουν να είναι οι ψηλότεροι με τη γενιά της περιόδου του 1950. Οι λόγοι είναι πολύ δύσκολοι να εξηγηθούν» λέει ο Γκερτ Στουλπ του τμήματος κοινωνικών και συμπεριφορικών επιστημών του πανεπιστημίου Groningen.

«Γνωρίζουμε ότι αν μια χώρα πλουτίζει και αποκτά καλύτερη υγειονομική φροντίδα, καλύτερη διατροφή και λιγότερες ασθένειες, αυτό αυξάνει το ύψος του λαού, όπως έγινε με την Ολλανδία» λέει ο δίμετρος Στουλπ.

«Η διατροφή μας θεωρείται ότι είναι μια αιτία, οι Ολλανδοί πίνουν πολύ γάλα».

Όσο για την απώλεια πόντων; Η μετανάστευση στην Ολλανδία είναι ένας βασικός λόγος με τους ανθρώπους εκείνους που δεν έχουν καταγωγή από την Δύση να είναι γενικώς πιο κοντοί, όπως αναφέρει η στατιστική υπηρεσία και υποστηρίζει ο Στουλπ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ