Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Facebook - blackout: Υπήρξε τελικά διαρροή δεδομένων;- Ποια ήταν η αιτία; (βίντεο)

Ανακοίνωση Facebook για τη «διαρροή» δεδομένων....

Οι μηχανικοί λογισμικού της εταιρείας Facebook απέδωσαν αργά το βράδυ της Δευτέρας σε ανακοίνωσή τους τη διακοπή της λειτουργίας των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger για περίπου έξι ως επτά ώρες σε «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» σε δρομολογητές και εξυπηρετητές τους, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων τους.

 

 

«Άνθρωποι και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από εμάς για να παραμένουν συνδεδεμένοι», σημείωσε ο όμιλος σε ανάρτησή του (https://engineering.fb.com/2021/10/04/networking-traffic/outage), χωρίς να διευκρινίσει από ποιον έγιναν οι αλλαγές ρυθμίσεων, ούτε εάν επρόκειτο για προγραμματισμένη αναβάθμιση.

 

 

«Ζητάμε συγγνώμη από όσους επλήγησαν», πρόσθεσαν οι τεχνικοί της εταιρείας, τις πλατφόρμες της οποίας χρησιμοποιούν 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.

Νωρίτερα, υπάλληλοι της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, εκμυστηρεύτηκαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως το μπλακάουτ προκλήθηκε από εσωτερικό λάθος στη διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης προς τα συστήματά της.

Το πρόβλημα περιέπλεξε το γεγονός πως η αλλαγή ρυθμίσεων σε δρομολογητές και εξυπηρετητές της εταιρείας σήμαινε πως δεν ήταν διαθέσιμα ούτε τα εργαλεία λογισμικού των ίδιων των τεχνικών για να διαγνώσουν και να διορθώσουν το πρόβλημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

 

 

Το σενάριο της κακόβουλης ενέργειας στο οποίο είχαν αναφερθεί ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια αποκλείστηκε από τους τεχνικούς της εταιρείας.

Ο εξειδικευμένος ιστότοπος Downdetector, που παρακολουθεί συστηματικά τα τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, περιέγραψε το χθεσινό μπλακάουτ ως «το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ» αναφέρει το AΠΕ.

 

 

Η λειτουργία των ιστότοπων σταδιακά αποκαταστάθηκε, διαπίστωσαν νωρίτερα δημοσιογράφοι και χρήστες των υπηρεσιών που προσφέρει ο γιγαντιαίος όμιλος, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει κατακραυγή έπειτα από αποκαλύψεις για τις πρακτικές του.

Ο όμιλος καταγράφει τα δεύτερα μεγαλύτερα διαφημιστικά έσοδα σε όλο το διαδίκτυο παγκοσμίως και έχανε πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια κάθε ώρα διακοπής της λειτουργίας των πλατφορμών του, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας μετρήσεων Standard Media Index.

 

 

Η ανακοίνωση της εταιρείας για διαρροή δεδομένων

Αφού επανήλθε η λειτουργία περίπου στις 1:00 π.μ. ώρα Ελλάδος, το Facebook ανακοίνωσε με ένα blog post το λόγο πίσω από αυτήν την κατάρρευση.

«Οι ομάδες μηχανικών μας έμαθαν πως κάποιες αλλαγές που έγιναν στα κύρια routers που συντονίζουν την κίνηση του δικτύου μεταξύ των data centers, προκάλεσαν θέματα που διέκοψαν αυτήν την επικοινωνία. Η διακοπή στην κίνηση του δικτύου είχε ως αποτέλεσμα μία χιονοστιβάδα επιπτώσεων στον τρόπο που επικοινωνούν τα data centers μας, διακόπτοντας εντελώς τις υπηρεσίες μας», σημειώνεται. 

Το Facebook τόνισε πως το πρόβλημα ήταν καθαρά τεχνικό και πως δεν υπάρχουν στοιχεία για hacking ή πως εκτέθηκαν προσωπικά δεδομένα χρηστών κατά τη διάρκεια που είχε πέσει το δίκτυο. Ο ίδιος ο Mark Zuckerberg έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη για αυτήν τη διακοπή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ