Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει την συνταγή της ημέρας - Σολομός με σάλτσα μουστάρδας & σπανάκι

Για γαρνιτούρια χρησιμοποιήστε και μανιτάρια... 

Συστατικά

Για τον σολομό

  • 800 γρ. σολομό, (4 φιλέτα)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά
  • 2 κ.σ. φύλλα θυμαριού

Για τη σάλτσα μουστάρδας

  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 250 γρ. νερό
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος light
  • 2 κ.σ. μουστάρδα, ντιζόν
  • 2 κ.σ. μαϊντανό

Για τη γαρνιτούρα

  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια
  • 150 γρ. μανιτάρια champignon
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 400 γρ. σπανάκι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τον σολομό

  • Αλείφουμε τα φιλέτα σολομού με το ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνουμε, και τα πασπαλίζουμε με την πάπρικα και το φρέσκο θυμάρι. 
  • Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Σοτάρουμε τα φιλέτα του σολομού για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά ξεκινώντας από την πλευρά της πέτσας. 
  • Αφαιρούμε τα φιλέτα από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.

Για τη σάλτσα μουστάρδας

  • Λιώνουμε το βούτυρο στο τηγάνι που ετοιμάσαμε τον σολομό. 
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  • Προσθέτουμε το νερό, τον κύβο λαχανικών, και αφήνουμε να βράσει το νερό για 3 λεπτά.
  • Ξύνουμε με μια κουτάλα τον πάτο του τηγανιού για να πάρουμε όλη τη γεύση από τον σολομό που ψήσαμε προηγουμένως.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος με τη μουστάρδα. 
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο τηγάνι και αφήνουμε να βράσει η κρέμα γάλακτος για 2-3 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα. 
  • Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.

Για τη γαρνιτούρα

  • Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά το μισό ελαιόλαδο. 
  • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες, τα ρίχνουμε στο τηγάνι, και σοτάρουμε για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, προσέχοντας να μην καούν.
  • Αφαιρούμε τα κρεμμύδια από το τηγάνι και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ. 
  • Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσαφίσουν ελαφρά. 
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
  • Προσθέτουμε στο τηγάνι το σπανάκι, το σκόρδο, και σοτάρουμε για ακόμα 3-4 λεπτά μέχρι να μειωθεί ο όγκος του σπανακιού.
  • Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια που καραμελώσαμε.
  • Αδειάζουμε τη γαρνιτούρα στο τηγάνι με τη σάλτσα μουστάρδας και ανακατεύουμε με τη ξύλινη κουτάλα.
  • Σερβίρουμε τον σολομό με τη γαρνιτούρα.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ