Frances Haugen: Πρώην στέλεχος του Facebook αποκαλύπτει στο 60 Minutes - «είναι άπληστοι, αφήνουν ελεύθερη παραπληροφόρηση & αναρτήσεις μίσους» (βίντεο)

Βάζουν «το κέρδος πάνω από την ασφάλεια»

Αποκαλύφθηκε η ταυτότητα της πρώην υπαλλήλου του Facebook που τον περασμένο μήνα είχε διαρρεύσει έγγραφα «φωτιά» για τον τεχνολογικό κολοσσό και τον τρόπο που λειτουργεί.

Ο λόγος για την 37χρονη Frances Haugen, η οποία εργαζόταν ως διευθύντρια προϊόντων στην ομάδα κατά της παραπληροφόρησης στο Facebook.

Η Haugen μίλησε 60 Minutes του CBS αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ο όμιλος βάζει «το κέρδος πάνω από την ασφάλεια» των χρηστών.

Η 37χρονη είχε καταγγείλει στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι η εταιρεία παραπλανούσε τους επενδυτές και όπως είπε, ενήργησε για να βοηθήσει να αλλάξει ο γίγαντας των social media. Το Facebook από την πλευρά του υποστήριξε ότι οι διαρροές ήταν παραπλανητικές και αποσιωπούσαν τη θετική έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία.

«Το Facebook έχει συνειδητοποιήσει ότι αν αλλάξουν τον αλγόριθμο για να είναι πιο ασφαλής η πλατφόρμα, οι άνθρωποι θα ξοδεύουν λιγότερο χρόνο στον ιστότοπο, θα κάνουν κλικ σε λιγότερες διαφημίσεις, θα κερδίζουν λιγότερα χρήματα» είπε μεταξύ άλλων στο CBS.

 

 

«Έχω δει ένα σωρό κοινωνικά δίκτυα και στο Facebook ήταν χειρότερα από οτιδήποτε είχα δει πριν» λέει. Η 37χρονη είπε ότι τα έγγραφα που διέρρευσε αποδεικνύουν ότι το Facebook έδωσε επανειλημμένα προτεραιότητα στην «ανάπτυξη έναντι της ασφάλειας».

Η ίδια έχει καταγγείλει ότι το Facebook ενισχύει το μίσος, την παραπληροφόρηση και την πολιτική αναταραχή - κάτι το οποίο η εταιρεία κρύβει ό, τι γνωρίζει. 

Μελέτη αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «εκτιμούμε ότι μπορούμε να δράσουμε μόλις σε ποσοστό 3-5% απέναντι στις αναρτήσεις μίσους και περίπου σε 6 δέκατα του 1% σε αναρτήσεις V & I(βία και υποκίνηση) στο Facebook παρά το γεγονός ότι είμαστε οι καλύτεροι σε αυτόν τον τομέα στον κόσμο».

«Υπήρχαν συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ του τι ήταν καλό για το κοινό και τι ήταν καλό για το Facebook. Και το Facebook, ξανά και ξανά, επέλεξε να χρησιμοποιεί τον καλύτερο τρόπο για τα δικά του συμφέροντα, όπως να κερδίσει περισσότερα χρήματα» πρόσθεσε ακόμα στο 60 Minutes. «Δεν πιστεύω ότι είναι πρόθυμοι να επενδύσουν πραγματικά ό, τι πρέπει να επενδυθεί για να μην είναι επικίνδυνο το Facebook».

Να σημειωθεί ότ τα συγκρκειμένα έγγραφα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά, τον περασμένο μήνα, στην Wall Street Journal.

Βάσει των όσων καταγγέλει η γυναίκα το Facebook είχε «θάψει» την έρευνα που έδειξε ότι οι υπηρεσίες του θα μπορούσαν να είναι επιζήμιες για την ψυχική υγεία των εφήβων χρηστών, ιδιαίτερα των κοριτσιών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ