Ντίνα Νικολάου: Τάρτες με κοτόπουλο και μανιτάρια, χωρίς γλουτένη - χρησιμοποιούμε αλεύρι ρυζιού & φαγόπυρο

Το φαγόπυρο είναι ένα «ψευτοδημητριακό», πεντανόστιμο και πολύ υγιεινό. Σε συνδυασμό με το λεπτεπίλεπτο αλεύρι ρυζιού, μας δίνει ένα ζυμαράκι που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα κλασσικά ζυμάρια με σταρένιο αλεύρι

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

120 γρ. αλεύρι ρυζιού
80 γρ. αλεύρι φαγόπυρο
8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
κρύο νερό
1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

8 μεγάλα λευκά μανιτάρια
250 γρ. στήθος κοτόπουλο
4 κουτ. σούπας αλεύρι ρυζιού
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
350 ml γάλα
75 γρ. τυρί παρμεζάνα τριμμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε τη Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Ετοιμάζω τη ζύμη: Σε ένα μπολ βάζω το αλεύρι ρυζιού και φαγόπυρου, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ανακατεύω καλά με τα χέρια και προσθέτω λίγο λίγο κρύο νερό, για να αποκτήσω μια ομοιογενή ζύμη. Φτιάχνω μια μικρή μπάλα και την τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη. Την αφήνω στο ψυγείο για 30 λεπτά.

ΒΗΜΑ 2 Μετά από 30 λεπτά, προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C και λαδώνω ελαφρά δύο ταρτιέρες 14-16 εκ. ή 1 μεγάλη με διάμετρο 22-24 εκ.

ΒΗΜΑ 3 Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και την χωρίζω σε 2 κομμάτια. Ανοίγω με τον πλάστη, το κάθε κομμάτι σε φύλλο με διάμετρο 16-18 εκ. και τα στρώνω στις ταρτιέρες. Με ένα πιρούνι τρυπάω τη ζύμη διάσπαρτα σε κάθε φόρμα.

ΒΗΜΑ 4 Ετοιμάζω τη γέμιση: Καθαρίζω τα μανιτάρια με ένα νωπό πανάκι και τα κόβω σε φέτες.

ΒΗΜΑ 5 Κόβω το κοτόπουλο σε μικρά κομματάκια.

ΒΗΜΑ 6 Βάζω 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι να ζεσταθεί καλά. Ρίχνω το κοτόπουλο και σοτάρω σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτω τα κομμένα μανιτάρια και συνεχίζω το ψήσιμο για περίπου 10 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω στην άκρη.

ΒΗΜΑ 7 Σε μια κατσαρόλα βάζω το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτω το αλεύρι ρυζιού και ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Ρίχνω σταδιακά το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα, πάντα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω το μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύω καλά.

ΒΗΜΑ 8 Μοιράζω τα σοταρισμένα κομμάτια κοτόπουλου με τα μανιτάρια στις φόρμες με τη ζύμη και καλύπτω με την κρέμα.

ΒΗΜΑ 9 Ψήνω τις τάρτες για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

ΒΗΜΑ 10 Μόλις τις βγάλω από το φούρνο, τις αφήνω για λίγο να κρυώσουν και τις ξεφορμάρω επάνω σε σχάρα.

ΒΗΜΑ 11 Τις σερβίρω χλιαρές ή κρύες με μια ωραία πράσινη σαλάτα.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ