Κατατέθηκε στη Βουλή η νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας - Ποιοι είναι οι όροι της - Δεν απειλεί κανέναν λέει Νίκος Δένδιας

Η νέα αμυντική συμφωνία συζητήθηκε στη συνάντηση του υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια  με τον Ούγγρο ομόλογο του

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια», κατατέθηκε απόψε στη Βουλή.

Η συμφωνία θα τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική επιτροπή την Τρίτη και την Πέμπτη θα τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια, κατα την οποία θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Το σχέδιο νόμου της συμφωνίας, που υπογράφηκε στο Παρίσι, στις 28 Σεπτεμβρίου, από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ελλάδας και της Γαλλίας, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελείται από 31 άρθρα.

Στο προίμιο της συμφωνίας υπάρχει ρητή αναφορά στις κοινές αξίες και αρχές που διέπουν τις δύο χώρες με σαφή αναφορά στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Eurokinissi

Στο σχέδιο νόμου ορίζεται πως με την υπό κύρωση συμφωνία ενισχύεται και αναβαθμίζεται η συνεργασία των δύο μερών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, με στόχο την αμοιβαία διαφύλαξη και προστασία της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των δύο κρατών, καθώς και την προώθηση της ασφάλειας και ευημερίας σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος, όπως ιδίως η Ανατολική Μεσόγειος, η Μέση Ανατολή, η Αφρική και τα Βαλκάνια.

Eurokinissi

Ειδικότερα, αναφέρει πως εγκαθιδρύεται στρατηγική εταιρική σχέση για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, η οποία εκφράζει τη διάθεση για εμβάθυνση της διμερούς τους συνεργασίας και κοινή δράση σε ευρύ φάσμα πεδίων, που καλύπτουν τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της στρατιωτικής συνεργασίας καθώς και της συνεργασίας στους τομείς των εξοπλισμών και των βιομηχανιών άμυνας και ασφάλειας.

Eurokinissi

Υπογραμμίζεται ότι τα δύο μέρη δεσμεύονται, σε περίπτωση που κάποιο από αυτά δεχθεί ένοπλη επίθεση, να παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή με όλα τα κατάλληλα μέσα, συμπεριλαμβανομένης, εάν παραστεί ανάγκη, της χρήσης ένοπλης βίας, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση και εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τις αρχές και τους σκοπούς του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Eurokinissi

Ν. Δένδιας: Αν η Τουρκία ενοχλείται από τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας διαλαμβάνει τον εαυτό της ως δύναμη επιτιθέμενου

«Αν η Τουρκία ενοχλείται από αυτές τις συμφωνίες, αυτό μπορεί μόνο να σημαίνει ότι διαλαμβάνει τον εαυτό της ως δύναμη επιτιθέμενου», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογό του Πίτερ Σιάρτο (Péter Szijjártó), ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη σήμερα στην Αθήνα και χαρακτήρισε τις τουρκικές αιτιάσεις μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας «εντελώς απαράδεκτες».

Eurokinissi

«Η συμφωνία με τη Γαλλία είναι αμιγώς αμυντική συμφωνία, δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε», υπογράμμισε, ενώ ανέφερε πως «προωθεί την ευρωπαϊκή άμυνα, συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις μας στο ΝΑΤΟ, κάτι που εξάλλου αναγνωρίστηκε και από την αμερικανική πλευρά».

«Η Ελλάδα λειτουργεί πάντα επί τη βάση των συμβατικών της υποχρεώσεων, εν αντιθέσει μάλιστα με μερικούς άλλους συμμάχους που υποσκάπτουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ», σημείωσε.

Eurokinissi

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών θα διεξαχθεί στην 'Αγκυρα την επόμενη εβδομάδα και πως «στις άτυπες αυτές επαφές θα εξετασθεί το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

«Παρά τις τουρκικές προκλήσεις, η Ελλάδα, όπως πάντα, προσέρχεται στις συνομιλίες με διάθεση εποικοδομητική», τόνισε και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να είμαι ειλικρινής απέναντί σας, η χώρα μας δεν έχει αυξημένες ελπίδες. Αλλά, ποιος ξέρει, η πραγματικότητα μπορεί να μας διαψεύσει ευχάριστα».

Eurokinissi

Στη συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογό του συζητήθηκε το μεταναστευτικό/προσφυγικό, «ιδιαίτερα υπό το κράτος των πολύ ανησυχητικών εξελίξεων στο Αφγανιστάν».

«Η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί καμία προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις, την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.

«Η ΕΕ πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για να προστατευθούν τα εξωτερικά της σύνορα», σημείωσε και ευχαρίστησε την Ουγγαρία για τη συμμετοχή της στη δύναμη της Frontex που έχει αναπτυχθεί στα ελληνικά σύνορα, τα οποία, όπως τόνισε, είναι ευρωπαϊκά σύνορα.

Eurokinissi

Συζητήθηκε ακόμη η ενταξιακή προοπτική Δυτικών Βαλκανίων, με τον κ. Δένδια να υπογραμμίζει ότι αποτελεί «κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική δημοκρατία, γιατί πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα εμπεδωθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή και δεν θα επιτραπεί να παρεισφρήσουν αποσταθεροποιητικά στοιχεία ή ακραίες ιδεολογίες που προωθούν τρίτες χώρες με άλλους, μη ευρωπαϊκούς σκοπούς».

Συζητήθηκε ακόμη η προστασία των χριστιανικών πληθυσμών και μνημείων σε περιοχές στην ευρύτερη Μέση Ανατολή που βρίσκονται υπό διαρκή απειλή.

Eurokinissi

Ο κ. Δένδιας έθεσε ακόμη το θέμα προστασίας μνημείων όπως η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας, που, όπως ανέφερε, «απειλούνται όχι από τη φύση, αλλά από μονομερείς ενέργειες που καταπατούν θεμελιώδεις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία απέναντι στην UNESCO και όχι μόνο».

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ουγγαρίας, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη συνεργασία στην οικονομία, το εμπόριο και τις επενδύσεις και επεσήμανε πως υπάρχει μια σημαντική αυξητική τάση στο διμερές εμπόριο, παρά την πανδημία. Σημείωσε πως υπάρχουν πολύ μεγάλες προοπτικές στον τομέα των επενδύσεων και χαιρέτισε την οργάνωση του ελληνο-ουγγρικού επιχειρηματικού φόρουμ, καθώς και το γεγονός ότι τον ομόλογό του συνόδευσαν επιχειρηματίες από την Ουγγαρία.

«Είναι πολύ σημαντικό να συνδέσουμε την εξωτερική πολιτική με τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων», ανέφερε.

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε ακόμη την Ουγγαρία για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της Ελλάδας για αποστολή βοήθειας για την αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών του καλοκαιριού, καθώς και για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025-2026.

Ούγγρος ΥΠΕΞ: Θέλουμε να αποφευχθούν τα λάθη τα οποία συνέβησαν το 2015

«Θέλουμε να αποφευχθούν τα λάθη τα οποία συνέβησαν το 2015», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό/προσφυγικό και πρόσθεσε: «Δυστυχώς αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχουν δηλώσεις, οι οποίες δεν είναι υπεύθυνες και επαναλαμβάνουν την ίδια στάση, όπως και το 2015».

«Είκοσι χρόνια προσπαθειών κατέληξαν σε μια αποτυχία, με την εγκατάλειψη του Αφγανιστάν και υπάρχει ρεαλιστικός κίνδυνος να υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές που θα φτάσουν στην Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Σιάρτο.

Eurokinissi

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποτρέψουμε ένα ενδεχόμενο μεταναστευτικό κύμα, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στο γεγονός ότι αυτές οι μεταναστευτικές ροές, πέραν από κινδύνους που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, ενδέχεται να συμπεριλαμβάνουν και κινδύνους που αφορούν ζητήματα δημόσιας υγείας», σημείωσε.

Επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια, προκειμένου να σταματήσουν αυτές οι μεταναστευτικές κινήσεις «όσο το δυνατόν μακρύτερα από την Ευρώπη και το καλύτερο θα ήταν να αποτρέψουμε την ενθάρρυνση πληθυσμού από το Αφγανιστάν να εγκαταλείψει τις εστίες του και να ταξιδέψει προς την Ευρώπη».

«Εμείς στην Ουγγαρία πιστεύουμε ότι οι πολιτικές για τη μετανάστευση θα πρέπει να ξεκινούν από την προστασία των συνόρων με ένοπλο προσωπικό και φράκτες», σημείωσε. «Είναι εσφαλμένο το γεγονός, ότι η ΕΕ δεν παρέχει στήριξη για την προστασία των συνόρων, ούτε κονδύλια για την κατασκευή φρακτών. Οι προσπάθειες για κοινωνική ένταξη έχουν αποτύχει όλες τους στη Δυτική Ευρώπη».

Αναφορικά με τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι εκφράστηκε έντονο θετικό ενδιαφέρον από την επιχειρηματική κοινότητα για τη συνεργασία των δύο χωρών και πως πάνω από 50 επιχειρηματικές οντότητες συμμετείχαν στο ελληνο-ουγγρικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Eurokinissi

Σημείωσε ακόμη, πως η Ουγγαρία υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την Gazprom για την παροχή φυσικού αερίου, διάρκειας 50 ετών, όμως ενδιαφέρεται αντίστοιχα και για την «περιοχή της Κύπρου και την εγκαθίδρυση υποδομής που θα δώσει τη δυνατότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη να έχει πρόσβαση στον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου που βρίσκεται στην Ελλάδα».

Τέλος, αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών για την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων και την επιθυμία της Ουγγαρίας να συνδράμει για την αποκατάσταση εκκλησιών που υπέστησαν ζημιές στη διάρκεια των πυρκαγιών.

Νωρίτερα οι δύο υπουργοί υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας των Διπλωματικών Ακαδημιών Ελλάδας και Ουγγαρίας.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ