Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο Κρήτης - Ζημιές σε ναούς, κτίσματα (φωτό - βίντεο)

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε περίπου στις 9:15 στην ανατολική Κρήτη. Το μέγεθος της σεισμικής δόνησης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ήταν 5,8 Ρίχτερ με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Άρβης.

Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα, ενώ ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Ηράκλειο. 

Αναστάτωση επικράτησε στην ανατολική Κρήτη, μετά τη σεισμική δόνηση. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Μανώλη Φραγκάκη, οι καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου είναι σημαντικές και αφορούν κτίσματα, ναούς αλλά και στύλους της ΔΕΗ που έχουν υποχωρήσει. Της σεισμικής δόνησης των 5,8 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει και άλλες σεισμικές δονήσεις, έντασης 4,3 Ρίχτερ αλλά και μικρότερες. 

 

Νέα σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ 

Νέα σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 09:37 ώρα Ελλάδος, μετά τον σεισμό 5,8 Ρίχτερ στις 09:17, στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αρβης Ηρακλείου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός 4,5 Ρίχτερ έγινε σε απόσταση 349 χλμ. ν/να των Αθηνών και το επίκεντρο εντοπίζεται 20 χλμ. β/δ της πόλης της Άρβης αναφέρει το ΑΠΕ.

Αισθητός στα Χανιά ο σεισμός

Αισθητή και στα Χανιά, έγινε η σεισμική δόνηση 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί με επίκεντρο την περιοχή του Ηρακλείου. Ο σεισμός προκάλεσε την ανησυχία πολλών πολιτών που βγήκαν στον δρόμο, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν ζημιές.

Που προκλήθηκαν οι ζημιές 

Ζημιές έχουν σημειωθεί στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, βράχοι έπεσαν σε δρόμους, αλλά και κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από την ισχυρότατη δόνηση. Πέτρες έχουν πέσει στους δρόμους, τζάμια έχουν σπάσει... η εικόνα στην περιοχή σοκάρει... Ζημιές έχουν σημειωθεί, κατά πληροφορίες, και στις Αγιές Παρασκιές αλλά και στο Θραψανό, ιδίως σε παλαιά κτίσματα αναφέρει το cretalive.

Κλειστός είναι ο δρόμος προς τον Προφήτη Ηλία, λόγω κατολίσθησης. Αυτοκίνητο καταπλακώθηκε, χωρίς να έχει σημειωθεί σοβαρός τραυματισμός στους επιβαίνοντες.

Εκκενώθηκε το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, μετά τον κύριο σεισμό αλλά και τους μετασεισμούς.

δικαστήρια
Εκκενώθηκε το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου

Εκκενώθηκε το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου

Σεισμός

Σεισμός

Σεισμός

Σεισμός
Φωτογραφία: Γ.Μ.

Φωτογραφία: Γ.Μ.

 

Εικόνες από το Ηράκλειο

Σεισμός

σεισμός

Σεισμός

Σεισμός

Σεισμός

Ακολούθησε στις 09.27 το πρωί μετασεισμός, εντάσεως 3.8 ρίχτερ, στα 19 χλμ. ΒΔ της Άρβης, με εστιακό βάθος τα 5 χλμ. Δεύτερος μετασεισμός, στις 9.37 το πρωί, ήταν εντάσεως 4,5 ρίχτερ, στα 21 χλμ. ΔΝΔ της Άρβης και σε εστιακό βάθος τα 5 χλμ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ