Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Γιάννης Λουκάκος: Ετοιμάστε ένα γκουρμέ πιάτο με τις οδηγίες του σεφ - Χοιρινή πανσέτα με πράσο μπρεζέ, πουρέ σελινόριζα και σάλτσα κόλιανδρο

Υπέροχο πιάτο για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας...

ΥΛΙΚΑ

Για το πιάτο

  • 720 γρ. πανσέτα σοταρισμένη
  • 400 γρ. πουρέ σελινόριζας
  • 200 γρ. πράσο μπρεζέ
  • 40 γρ. μήλο πράσινο, κομμένο ζουλιέν
  • 120 γρ. σάλτσα κόλιανδρο
  • 5 γρ. λάδι τσάιβς
  • 2 γρ. φύλλα δεντρολίβανο

Για την πανσέτα

  • 800 γρ. χοιρινή πανσέτα
  • 400 γρ. άλμη 
  • 150 γρ. μπίρα
  • 30 γρ. μέλι
  • 90 γρ. βούτυρο
  • 20 γρ. ελαιόλαδο

Για το πράσο μπρεζέ

  • 750 γρ. πράσα, το άσπρο μέρος, σε κομμάτια πάχους 3 εκ.
  • 150 γρ. ζωμό κοτόπουλο
  • 20 γρ. κρασί λευκό
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 10 κλωναράκια θυμάρι
  • 10 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για τον πουρέ σελινόριζας

  • 300 γρ. σελινόριζα, σε κύβους 2 εκ.
  • 120 γρ. γάλα
  • 170 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 25 γρ. βούτυρο
  • αλάτι

Για τη σάλτσα κόλιανδρο

  • 10 γρ. σκόρδο, σκελίδες
  • 100 γρ. κρεμμύδι, σε χοντρά καρέ
  • 100 γρ. καρότο, σε χοντρά καρέ
  • 20 γρ. μηλόξιδο
  • 5 γρ. κόλιανδρο ξερό
  • 600 γρ. ντέμι γκλας
  • 50 γρ. κρασί λευκό
  • 20 γρ. βούτυρο
  • αλάτι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

  • ΞΙΔΙ
  • ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑ
  • ΣΠΟΡΟΙ ΚΟΛΙΑΝΔΡΟΥ

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το πιάτο

Σερβίρουμε τον πουρέ στο πιάτο.

Σε τυχαία σημεία του πιάτου σερβίρουμε τα πράσα και την πανσέτα.

Ολοκληρώνουμε με τη σάλτσα, το πράσινο μήλο, το λάδι και το δεντρολίβανο.

Για την πανσέτα

Μαρινάρουμε την πανσέτα στην άλμη για 24 ώρες.

Βγάζουμε την πανσέτα από την άλμη και τη στεγνώνουμε πολύ καλά.

Ανακατεύουμε το βούτυρο, το μέλι, την μπίρα και το ελαιόλαδο και αλείφουμε την πανσέτα.

Την τυλίγουμε καλά με λαδόκολα και ψήνουμε σε φούρνο στους 120°C για 5 ώρες.

Στη συνέχεια τη βάζουμε σε ένα ταψί και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Την καλύπτουμε με ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος και από πάνω τοποθετούμε ένα δεύτερο ταψί, πάνω στο οποίο βάζουμε κάποιο βάρος (π.χ. κονσέρβες).

Διατηρούμε την πανσέτα κατά αυτό τον τρόπο στο ψυγείο για 12 ώρες.

Κόβουμε την πανσέτα σε 4 παραλληλόγραμμα και ισομεγέθη κομμάτια.

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε την πανσέτα με τη μεριά του λίπους προς τα κάτω, μέχρι να δημιουργηθεί μια τραγανή κρούστα και να ζεσταθεί η πανσέτα.

Για το πράσο μπρεζέ

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε με βούτυρο και ελαιόλαδο τα πράσα.

Αλατίζουμε και σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλο και το θυμάρι, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα.

Για τον πουρέ σελινόριζας

Τοποθετούμε το γάλα, την κρέμα και τη σελινόριζα σε μια κατσαρόλα, αλατίζουμε ελαφρώς, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να μαλακώσει καλά η σελινόριζα.

Αλέθουμε πολύ καλά σε μπλέντερ, αλατίζουμε πάλι, προσθέτουμε το βούτυρο και αλέθουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Τον περνάμε από ψιλή σήτα και τον διατηρούμε ζεστό.

Για τη σάλτσα κόλιανδρο

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα λαχανικά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι, προσθέτουμε τον κόλιανδρο και σιγοβράζουμε έως ότου συμπυκνωθούν τα υγρά στο 1/3 του αρχικού όγκου.

Προσθέτουμε την ντέμι γκλας και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα.

Σουρώνουμε σε σήτα, προσθέτουμε το βούτυρο και ομογενοποιούμε.

Αλατίζουμε και διατηρούμε ζεστή.

Who is Who

 
Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America.

Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα.

Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet. Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών.

Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ