Τα μπλε φρούτα & λαχανικά δεν έγιναν τυχαία η νέα μόδα: Όσο πιο σκούρα τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά – Ο σύμμαχός σου στη μακροβιοτική διατροφή

Γιατί τα μπλε φρούτα και λαχανικά είναι τόσο καλά για την υγεία; 

Μπλε και μωβ φρούτα και λαχανικά – ειδικά τα βατόμουρα και τα μύρτιλα – είναι ίσως η πιο ισχυρή ομάδα τροφίμων με αντιοξειδωτικά. Η μπλε χρωστική τους προέρχεται από τις ανθοκυανίνες, ένα αντιοξειδωτικό που περιέχει φυσικές πολυφαινόλες. Όσο πιο σκούρο είναι το φρούτο ή το λαχανικό, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά αυτού του είδους περιέχει. Τα μύρτιλα, για παράδειγμα, περιέχουν 15 διαφορετικές ανθοκυανίνες.

Αυτές οι τροφές είναι επίσης εξαιρετικές για τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και με τη φλεγμονή να είναι η ρίζα σχεδόν όλων των ασθενειών, είναι κρίσιμο να καταναλώνουμε όσα περισσότερα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα μπορούμε.

Η δύναμη των ανθοκυανινών προέρχεται από το πώς σχετίζονται με τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες αναγκάζουν το σώμα να βρίσκεται υπό συνεχή οξειδωτική πίεση, καθώς ψάχνει πάντα για τη σύνδεση ζευγών ελεύθερων ηλεκτρονίων και όταν δεν μπορούν να βρουν το ταίριασμα τους, προκαλούν βλάβη στα συστήματα του σώματος. Οι ανθοκυανίνες δρουν δωρίζοντας ένα ηλεκτρόνιο σε ελεύθερες ρίζες, επιτρέποντάς τους να γίνουν αβλαβή μόρια προτού μπορέσουν να προκαλέσουν βλάβη στο σώμα. Για αυτόν τον λόγο, οι ανθοκυανίνες μειώνουν άμεσα τη φλεγμονή στο σώμα.

Ποια είναι τα οφέλη της κατανάλωσης μπλε φρούτων και λαχανικών;

Δεδομένου ότι οι ανθοκυανίνες μειώνουν το οξειδωτικό στρες στο σώμα, επεκτείνουν επίσης τη διάρκεια ζωής μας μειώνοντας τη μακροπρόθεσμη βλάβη στα συστήματα του σώματος. Τα γνωστά οφέλη τους περιλαμβάνουν:

  • Συμβολή στη συνολική υγεία και στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών που προκαλούν ασθένειες
  • Υποστήριξη της ανοσοποιητικής υγείας
  • Υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου
  • Αύξηση των επιπέδων καλής χοληστερόλης (HLD)
  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου
  • Προστασία από τον διαβήτη
  • Αποφυγή κρυολογήματος και γρίπης

Τι λένε οι μελέτες για τα “μπλε τρόφιμα” και τη μακροζωία

Εάν οι ανθοκυανίνες μειώνουν το οξειδωτικό στρες που συμβάλλει στη γήρανση, τότε θα ήταν λογικό τα μύρτιλα, τα βατόμουρα και άλλα μπλε και μωβ φρούτα και λαχανικά να αυξάνουν τη μακροζωία. Αλλά τι λέει η έρευνα σχετικά; Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με διάφορες μελέτες, οι ανθοκυανίνες που βρέθηκαν σε μπλε τρόφιμα επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης και μειώνουν τις περιπτώσεις ασθενειών.

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Experimental Gerontology” διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα από μύρτιλο αύξησε τη μέση διάρκεια ζωής της μύγας των φρούτων κατά 10 τοις εκατό. Το εκχύλισμα μύρτιλου λειτούργησε αυξάνοντας την έκφραση γονιδίων που μακραίνουν τη διάρκεια ζωής και μειώνοντας την έκφραση γονιδίων που επιτάχυναν τη διαδικασία γήρανσης.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Antioxidants” διαπίστωσε ότι τα μύρτιλα προσφέρουν ένα “υγιές πακέτο” βιοδραστικών ενώσεων που συμβάλλουν στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη στους ανθρώπους. Τα υψηλότερα σάκχαρα στο αίμα που σχετίζονται με τον διαβήτη μπορούν να συμβάλουν σε επιπλοκές όπως καρδιακές παθήσεις και νεφρική νόσο.

Η μνήμη επηρεάστηκε επίσης από την κατανάλωση ανθοκυανινών. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Journal of Agricultural and Food Chemistry” ισχυρίστηκε ότι η συνεπής κατανάλωση βατόμουρων μπορεί να αποτρέψει ή να μετριάσει τον νευροεκφυλισμό του εγκεφάλου, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη της άνοιας και του Αλτσχάιμερ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ