Επιστήμονες του Harvard θέλουν να αναστήσουν το μαλλιαρό μαμούθ - Σε 4 χρόνια θα έχουμε τα πρώτα - Χρηματοδοτήθηκαν ήδη 15 εκ. ευρώ (βίντεο)

Η πρόοδος στη γενετική καθιστά την ανάσταση χαμένων ζώων απτή προοπτική

Η επαναφορά στη ζωή εξαφανισμένων ζώων και πλασμάτων είναι ένα θέμα που μέχρι τώρα απασχολούσε τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Η πιο δελεαστική εκδοχή που μπορούμε να σκεφτούμε είναι το Jurassic Park

Η πρόοδος στη γενετική, ωστόσο, καθιστά την ανάσταση χαμένων ζώων απτή προοπτική

Οι επιστήμονες έχουν ήδη κλωνοποιήσει απειλούμενα ζώα και μπορούν να ακολουθήσουν το DNA που εξάγεται από τα οστά και τα σφάγια των νεκρών, εξαφανισμένων ζώων.

Επιστήμονες της ιατρικής σχολής του Harvard  θεωρούν πως μπορούν να επαναφέρουν είδη όπως το μαλλιαρό μαμούθ που εξαφανίστηκε πριν 4.000 χρόνια, σε μια προσπάθεια να επαναφέρουν το οικοσύστημα της αρκτικής τούντρας, καθώς και για να διατηρήσουν τον ασιατικό ελέφαντα που έχει στενή σχέση με το μαλλιαρό μαμούθ.

Charles R. Knight -1916- Wikipedia

                              

Δε μιλάμε όμως απλά για κλωνοποίηση, αφού το DNA που έχουν ανακτήσει οι επιστήμονες έχει αλλοιωθεί υπερβολικά για να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο.

Αντιθέτως, οι επιστήμονες θα προχωρήσουν μέσω της γενετικής μηχανικής, δημιουργώντας ένα υβρίδιο ελέφαντα και μαμούθ, το οποίο δε θα ξεχωρίζει από το αρχικό μαμούθ.

Οι επιστήμονες μάλιστα έχουν λάβει ήδη χρηματοδότηση $15 εκατομμυρίων για να αναστήσουν το μαλλιαρό μαμούθ και αναμένουν να έχουν τα πρώτα νεογνά μέσα στα επόμενα 4-6 έτη.

"Ο στόχος μας είναι να έχουμε τα πρώτα μας μαμούθ, στα επόμενα τέσσερα έως έξι χρόνια", δήλωσε ο επιχειρηματίας τεχνολογίας Ben Lamm, ο οποίος με την Church έχει συνιδρύσει την Colossal, μια εταιρεία βιοεπιστήμης και γενετικής που υποστηρίζει το έργο, αναφέρει το αμερικάνικο cnn.

Pixabay

Η ομάδα έχει αναλύσει τα γονιδιώματα 23 ειδών ελεφάντων και μαμούθ και πιστεύει πως με περίπου 50 αλλαγές στο γενετικό κώδικα του ασιατικού ελέφαντα, το νέο είδος θα έχει ό,τι χρειάζεται για να ευδοκιμήσει στον Αρκτικό Κύκλο.

Θα διαθέτει λίπος 10 εκατοστών, πέντε ειδών διαφορετικά τριχώματα έως και ενός μέτρου σε μήκος και μικρότερα αυτιά για να αντέχει το κρύο.

Μάλιστα η ομάδα σκοπεύει να μη δώσει χαυλιόδοντες στο υβρίδιο για να μη γίνεται στόχος λαθρεμπόρων.

Προφανώς και υπάρχουν ηθικά διλήμματα για αυτό το project, όπως η χρήση ζωντανών ελεφάντων για την κυοφόρηση ενός γενετικά σχεδιασμένου υβριδίου, ενώ αρκετοί δεν έχουν πειστεί ως προς τον τρόπο που θα βοηθήσει η επανεισαγωγή του μαλλιαρού μαμούθ στην επαναφορά του οικοσυστήματος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ