Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

H «Πανσέληνος του θερισμού» σε κλίκς που μαγεύουν

Εντυπωσιακές φωτογραφίες

Η πανσέληνος του θερισμού, το «φεγγάρι του καλαμποκιού» ή απλώς, η εντυπωσιακή πανσέληνος του Σεπτεμβρίου ήταν χθες και μας μάγεψε.

Αυτό που συμβαίνει με τη συγκεκριμένη πανσέληνο, είναι ότι οι αγρότες στην κορύφωση της τρέχουσας περιόδου συγκομιδής μπορούν να εργάζονται μέχρι αργά τη νύχτα με το φως του φεγγαριού.

Επιπλέον, επειδή η πανσέληνος αυτού του μήνα είναι αυτή που φτάνει πιο κοντά στην ισημερία του Σεπτεμβρίου, την ονομάζουμε Σελήνη της συγκομιδής. Συνήθως, συνδέουμε τη Σελήνη του Θερισμού με τον Σεπτέμβριο, αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Πάντως, απόψε, το βράδυ της Τετάρτης 22 Σεπτεμβρίου, στις 22:21 ώρα Ελλάδος, αρχίζει και τυπικά το φθινόπωρο, καθώς θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινά η άνοιξη.

Κατά τη διάρκεια της ισημερίας, η νύχτα και η ημέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο, η ημέρα θα αρχίζει να μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Στην πραγματικότητα, στην Αθήνα η «ισότητα» ημέρας και νύχτας θα συμβεί λίγες ημέρες αργότερα, καθώς την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας (22 Σεπτεμβρίου), αυτή συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον ισημερινό της Γης. Στις άλλες περιοχές, πάνω ή κάτω από τον ισημερινό, το φαινόμενο αυτό συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την «επίσημη» ισημερία. Έτσι, στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται περίπου 38 μοίρες βόρεια του ισημερινού, η ίση διάρκεια ημέρας και νύχτας «καθυστερεί» περίπου τέσσερις ημέρες.

Τόσο οι ισημερίες όσο και τα ηλιοστάσια λαμβάνουν χώρα δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη εποχών του έτους. Ήδη από την αρχαιότητα, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα εορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές διαστάσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ