Χρυσοί Σκούφοι 2021: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας - To «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι για 9η συνεχόμενη χρονιά το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας

Ο Σπήλιος Λιβανός, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απονέμει το βραβείο για το καλύτερο εστιατόριο της χώρας στο «Etrusco», τον Έκτορα Μποτρίνι και τον Νίκο Μπίλη...

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή με έντονο «επαναστατικό» χρώμα, καθώς η βραδιά, εμπνεόμενη από την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, ήταν αφιερωμένη στις μεγαλύτερες επαναστάσεις στην ιστορία της γαστρονομίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

To κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι αναδείχθηκε για ένατη συνεχή χρονιά το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας πιστοποιώντας για άλλη μια φορά την σταθερή δυναμική του. Τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν τρία αθηναϊκά εστιατόρια, το «Botrini’s», η «Σπονδή» και το «Varoulko Seaside» καθώς και το «Fresco» από τη Χαλκιδική.

Etrusco - Χρυσοί Σκούφοι

Etrusco/xrysoiskoufoi.

Δείτε εδώ την πλήρη λίστα των βραβευμένων εστιατορίων.

23 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο ενώ την τιμητική διάκριση Top Notch, η οποία καθιερώθηκε πέρυσι, κατέκτησαν 31 εστιατόρια. Η διάκριση Top Notch απονέμεται στα εστιατόρια που έχουν μεν αξιοσημείωτες επιδόσεις, επαγγελματική δεξιότητα και χρησιμοποιούν ποιοτικές πρώτες ύλες αλλά που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αξιολογηθούν με το πολυπόθητο 15/20 για να βραβευτούν με Χρυσό Σκούφο.

Τρεις ήταν οι νέες είσοδοι στους Χρυσούς Σκούφους («Hervé», «Santoro» και «The Ziller’s»)ενώ απονεμήθηκε επίσης το Βραβείο Κοινού στο εστιατόριο «Apiri» του Ηρακλείου Κρήτης.

Συνολικά βραβεύτηκαν 55 εστιατόρια, σε μια χρονιά που οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες τόσο για τα εστιατόρια, καθώς η πανδημία περιόρισε σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία αρκετών από αυτά, όσο και για την ίδια την γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος.

Την τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων, η οποία έγινε σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για τους προσκεκλημένους, παρουσίασε με άκρως σοβαρό… χιούμορ ο Γιάννης Στάνκογλου ο οποίος, με αφορμή τη φετινή εθνική μας επέτειο, έκανε μια αναδρομή στις γαστρονομικές επαναστάσεις ανά τους αιώνες, θυμίζοντας μας πως «η ιστορία της γαστρονομίας έχει ορόσημα, έχει ήρωες, έχει πρωτοπόρους, έχει φωτιές που άναψαν κυριολεκτικά και μεταφορικά, έχει μανιφέστα, έχει ύμνους, έχει συνθήματα».

Αυτά τα ορόσημα, τα μανιφέστα και τα συνθήματα παρέλασαν από τα κείμενα και το video wall της τελετής, μέσα από 15 ιστορικούς σταθμούς που άλλαξαν καθοριστικά το γαστρονομικό τοπίο είτε διεθνώς είτε εδώ στην Ελλάδα.

Γαστρονομία και επανάσταση συναντήθηκαν με χιουμοριστικό τρόπο, οι πρωτεργάτες χειροκροτήθηκαν και το συμπέρασμα δεν ήταν άλλο από το ότι η γαστρονομία είναι μια διαρκής επανάσταση που συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή καθώς τώρα άλλη μια επανάσταση, αυτή της «Ηθικής Γαστρονομίας» βρίσκεται προ των θυρών έχοντας την υποστήριξη όλων των μεγάλων σε του πλανήτη

Το μενού του diner de gala της φετινής τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων, δημιούργησε ο ρηξικέλευθος Έκτορας Μποτρίνι, σεφ-ιδιοκτήτης του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας τα τελευταία εννιά χρόνια, του «Etrusco» στην Κέρκυρα.

Σε μια περίοδο έντονων αναζητήσεων εθνικής γαστρονομικής αυτογνωσίας που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, και σε συντονισμό με την παγκόσμια τάση που βάζει στο επίκεντρο την βιοποικιλότητα, την ποιότητα και την αξιοποίηση των αυθεντικών πρώτων υλών στη γαστρονομία, ο Έκτορας Μποτρίνι εξέφρασε με τις ιδέες του και την δημιουργία των πιάτων του, μια άλλη επανάσταση, την Επανάσταση των Υλικών στην Νέα Ελληνική Κουζίνα.

Για τη βραδιά των Χρυσών Σκούφων ο Μποτρίνι δημιούργησε ένα μενού με ευαισθησία, τιμώντας ενεργά την ανερχόμενη ουσιαστική πολυτέλεια όχι του απαστράπτοντος αλλά του σπάνιου και μοναδικού. Δικαίως χειροκροτήθηκε με πάθος από σύσσωμη την αίθουσα στο τέλος του δείπνου αναφέρει το xrysoiskoufoi.

Παρόντες στην τελετή, εκτός φυσικά από τους βραβευμένος, ήταν υπουργοί, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων και διακεκριμένοι επιχειρηματίες

Η τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι 2021» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, καθώς η γαστρονομία είναι για την Περιφέρεια ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της προβολής του brand name της Αττικής, έτσι ώστε να καταστεί δημοφιλής τουριστικός προορισμός για όλον τον χρόνο.

Η τελετή απονομής των Ελληνικών Γαστρονομικών Βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι 2021» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ