Γκλόρια Βάντερμπιλτ: Η ζωή σαν παραμύθι της Νεοϋορκέζας κληρονόμου, άλλοτε μούσας του Καπότε - «τα έκανα όλα» (φωτό & βίντεο)

Ήταν μία από τις όμορφες γυναίκες που αποτελούσαν «το σμήνος των κύκνων»

Πάμπλουτη κληρονόμος, διακοσμήτρια, σχεδιάστρια μόδας, συγγραφέας, επιχειρηματίας. Έζησε όλη της τη ζωή στο προσκήνιο ως η απόλυτη πρωταγωνίστρια της κοσμικής ζωής του Μανχάταν αλλά και ως μητέρα ενός από τους διασημότερους δημοσιογράφους του CNN, του Άντερσον Κούπερ. «Έφυγε» από καρκίνο του στομάχου το 2019.  

Η Γκλόρια Βάντερμπιλτ πίστευε ότι «η διακόσμηση είναι αυτοβιογραφία» - και οι φωτογραφίες του πρώην διαμερίσματός της στο Μανχάταν αναδεικνύουν σίγουρα το μαξιμαλιστικό της στιλ. 

Το διαμέρισμα στο οποίο έζησε μέχρι το θάνατό της πουλήθηκε σε λιγότερο από ένα μήνα, μετά την ανακοίνωση της πώλησης. Προς το παρόν η τελική τιμή δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Η ζητούμενη ήταν 1,125 εκατομμύρια δολάρια.

Βρίσκεται κοντά στο East River, στο δεύτερο όροφο του «30 Beekman Place» κτιρίου, που χτίστηκε το 1931. Η Βάντερμπιλτ αγόρασε το σπίτι το 1997.

«Η δημοσιότητα γύρω από το ακίνητο έφερε μια εκπληκτικά μεγάλη ακόμη και διεθνή ανταπόκριση-τα τηλέφωνά μας δεν σταμάτησαν να χτυπούν», λέει στο House Beautiful η μεσίτης, Ileen Schoenfeld. «Υπήρξαν προσφορές μεγαλύτερες από την απαιτούμενη τιμή.» Προσθέτει ότι τα πολυτελή έπιπλα και η διακόσμηση δεν συμπεριλήφθηκαν στην πώληση.

Οι εσωτερικοί χώροι αποτελούνται από έντονα χρωματιστά δωμάτια, με ελληνοορθόδοξες εικόνες, ιδιόμορφα φωτιστικά, έργα τέχνης της ίδιας της Βάντερμπιλτ και στίχοι ζωγραφισμένοι στο χέρι. «Αυτό το διαμέρισμα είναι γεμάτο ιστορία. Βρίσκεται σε έναν υπέροχο δεντρόφυτο δρόμο σε μια ήσυχη γειτονιά κατά μήκος του East River», προσθέτει η μεσίτης. «Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο διαμέρισμα».

 

Ο γιος της Βάντερμπιλτ, Άντερσον Κούπερ, δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, στους New York Times: «Μετακομίζαμε κάθε τέσσερα χρόνια. Για να μείνει σε αυτό το διαμέρισμα 23 χρόνια η μητέρα μου, έπρεπε να το αλλάζει».

Υπήρξε μια από τις μούσες του Τρούμαν Καπότε και ήταν μία από τις όμορφες γυναίκες που αποτελούσαν «το σμήνος των κύκνων» όπως τις ονόμασε ο συγγραφέας και τον ενέπνευσαν να γράψει το «Πρόγευμα στο Τίφανις».

Γεννημένη στη Νέα Υόρκη το 1924, η Γκλόρια Λόρα Μόργκαν Βάντερμπιλτ, όπως ήταν το πλήρες όνομά της, μεγάλωσε στη Γαλλία. Στα 21 της απέκτησε πρόσβαση σε ένα καταπίστευμα 4,3 εκατομμυρίων δολαρίων που της είχε αφήσει ως κληρονομιά ο πατέρας της. 

Έγινε όμως και μια πανίσχυρη επιχειρηματίας καθώς τη δεκαετία του '70 και του '80 λάνσαρε μια σειρά από στενά τζιν που αγαπήθηκαν από κάθε γυναίκα. Η περιουσία της αυξήθηκε και δημιούργησε μια πραγματική αυτοκρατορία της μόδας.  Η Βάντερμπιλτ ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες που έσπασαν ένα μεγάλο ταμπού της εποχής κάνοντας σχέση με τον έγχρωμο φωτογράφο-σκηνοθέτη Γκόρντον Παρκς κατά τη δεκαετία του 1950. 

«Τα έκανα όλα και τα αποδέχτηκα όλα, τον πόνο και την ικανοποίηση, το δράμα και τις απογοητεύσεις», έγραψε η ίδια στα απομνημονεύματά της.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ