Ο Σπύρος Σούλης δίνει συμβουλές: 6 μεγάλα λάθη που κάνουμε στη διακόσμηση και πώς να τα διορθώσουμε (φωτό)

Κανένα εκπληκτικό διακοσμητικό αποτέλεσμα δεν γεννήθηκε από το μηδέν

Όλοι κάνουμε λάθη, διακοσμητικά λάθη. Εδώ θα βρείτε 6 από τα συνηθέστερα αλλά και τι πρέπει να κάνετε για να τα διορθώσετε.

Το να γίνουν κάποια λάθη στη διακόσμηση είναι αποδεκτό και αυτό γιατί υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να διορθωθούν χωρίς μεγάλα έξοδα. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να μπορεί κανείς να τα αντιληφθεί κι αν όχι εμείς είμαστε εδώ για να σας δείξουμε τον τρόπο.

Η διακόσμηση είναι μια εξελικτική διαδικασία που βήμα με το βήμα, φορά με τη φορά τα πάντα μπορούν να γίνουν καλύτερα.

Κανένα εκπληκτικό διακοσμητικό αποτέλεσμα δεν γεννήθηκε από το μηδέν εκπληκτικό. Χρειάστηκε πρώτα να γίνει μια μελέτη του χώρου, να αποσαφηνιστούν όλα τα θολά ζητήματα γύρω από το ύφος και το στιλ της διακόσμησης και φυσικά να υπολογιστεί το κόστος της κάθε εισαγωγής.

Αυτές είναι μερικές πληροφορίες, εκ των κανόνων της διακόσμησης ορμώμενοι, που σύμφωνα με αυτές θα πρέπει να υπολογίζετε κάθε σας βήμα πριν προβείτε σε μια διακοσμητική πινελιά εντός του όποιου χώρου σας.

Ανεξέλεγκτες χρωματικές επιλογές Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που συχνά γίνεται είναι η επιλογή πολλών και διαφορετικών χρωμάτων ανάμεσα στους χώρους αλλά και σε ότι συμπεριλαμβάνεται μέσα σε αυτούς. Ακόμα κι αν πραγματικά σας αρέσουν πολλά χρώματα θα πρέπει να επιλέξετε μια κατηγορία εξ αυτών με την οποία στην συνέχεια κυριολεκτικά θα παίξετε.

Αυτό από τη μια θα δώσει ένα υγιές και άκρως ισορροπημένο αποτέλεσμα ενώ από την άλλη η εναλλαγή των τόνων της κατηγορίας του χρώματος που θα επιλέξετε θα σας δώσει τη χρωματική διαφορετικότητα που επιζητείτε.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως η ροή ανάμεσα στους χώρους ενός σπιτιού θα πρέπει να είναι συνεχής και να μην παρουσιάζει αποσπασματικές χρωματικές (και στιλιστικές) ατασθαλίες. 

Μην κολλάτε τα έπιπλα μεταξύ τους Το να ωθούμε τα πράγματα στα άκρα, μιλώντας για έπιπλα μέσα σε έναν χώρο, είναι μια φυσική διαδικασία η οποία βγαίνει αβίαστα και αυτό γιατί έχει δημιουργηθεί μια λανθασμένη εντύπωση πως ένα μεγαλύτερο κενό στο κέντρο ενός χώρου το κάνει να φαίνεται μεγαλύτερο αλλά τον καταστεί άμεσα και λειτουργικότερο.

Αντισταθείτε σε ό,τι η κακή αυτή συνήθεια προστάζει και προσπαθήστε να ξεκολλήσετε τα έπιπλα από τους τοίχους. Ακόμη κι αν ο χώρος σας είναι περιορισμένος αλλάξτε την κατεύθυνση των επίπλων σας ή μετακινήστε τα ελάχιστα. Επίσης μια πολύ καλή λύση είναι να αφαιρέσετε κάποια από τα έπιπλα του σπιτιού σας -εκείνα που δεν είναι τόσο απαραίτητα- έτσι ώστε να μπορέσει ο χώρος σας να αναπνεύσει.

Η διαφορετική διάταξη των επίπλων θα γίνει αμέσως αισθητή και ο χώρος σας πρωτοποριακός.

Ανασφαλείς επιλογές Η με μονομιάς επένδυση ενός χώρου με έπιπλα και άλλων ειδών αντικείμενα ανήκει σε άλλες δεκαετίες. Το να πάρετε ένα έτοιμο σύνολο όπως πωλείται σεταρισμένο από ένα κατάστημα στερείται δημιουργικότητας και διακοσμητικής πρωτοτυπίας.

Το ίδιο συμβαίνει και με το να προσπαθείτε να αντιγράψετε μια εικόνα ενός χώρου από illustration φωτογραφίες μεγάλων περιοδικών (έντυπων και ηλεκτρονικών) διακόσμησης,σύμφωνα με το spirossoulis.gr.

Αφεθείτε ελεύθεροι και λαμβάνοντας τα παραπάνω ως πρότυπα ερεθίσματα διαμορφώστε τον χώρο σας σύμφωνα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις αγοράζοντας μεμονωμένα αντικείμενα και δημιουργώντας πρωτότυπες συνθέσεις.

Ανυποχώρητο παρελθόν Το να συμπεριλαμβάνονται στη διακόσμηση ενός χώρου με παλιά έπιπλα άλλων δεκαετιών ή και αιώνα, καμια φορά, δεν είναι απαραίτητα κακό.

Του εναντίον, θα λέγαμε, αφού το να τα πετάμε είναι αμαρτία μιας και δεν θα ξαναβρούμε ίδια καλής ποιότητας! Αυτό θα συνέβαινε μονάχα αν τα έπιπλα αυτά ήταν απλώς παραδομένα στο ανελέητο αποτέλεσμα του χρόνου.

Τα βίντατζ κομμάτια πολλές φορές έρχονται να προσδώσουν έναν ανεξάρτητο αέρα ρομαντισμού και νοσταλγίας σε απόδοση, όμως, της πιο μοντέρνας εκδοχής τους. Βρείτε ένα τρόπο να τα εντάξετε αρμονικά στο σύνολο της διακόσμησής σας και αφήστε τα να ξεχωρίσουν με το μοναδικό design και την αίγλη τους. 

Φως εκ φωτός Ένας χώρος με λιγοστό φωτισμό παρουσιάζει μια ιδιαίτερα καταθλιπτική εικόνα και είναι τρομερό λάθος να αφήνεται με μοναδική υποστήριξη το κεντρικό φωτιστικό οροφής. Δώστε φως στους χώρους σας υποβοηθώντας με διάφορα φωτιστικά μέσα και αν είναι απαραίτητο ακόμη και με καθρέπτες. Οι διαφορετικές φωτιστικές πηγές θα μαλακώσουν τις σκιές που δημιουργούνται μέσα σε έναν χώρο και τότε αυτός θα μοιάζει περισσότερο φυσιολογικός και φιλικός.

Άδειοι τοίχοι Η εικόνα άδειων τοίχων είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη και προκαλεί διάφορα συναισθήματα μιζέριας και αδιαφορίας. Μια κακή επιλογή, όμως, διακοσμητικών στοιχείων στους τοίχους είναι ακόμη χειρότερη. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να διακοσμήσετε τους τοίχους σας και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αναφερθεί σε αυτούς. Μερικές από τις προτάσεις συμπεριελάμβαναν αυτές της διακόσμησης των τοίχων με κάδρα ή κορνίζες, αυτοτελείς ή υποβοηθούμενες με άλλα μέσα επίτοιχες ταπετσαρίες, αλλά και μια σειρά άλλων εναλλακτικών διακοσμητικών επίτοιχων στοιχείων πιο μοντέρνων.

Κρατήστε τα παραπάνω ως αρχή και μη φοβηθείτε να κάνετε οποιαδήποτε διακοσμητική επέμβαση γιατί πάνω απ’ όλα, όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή το να γίνουν κάποια λάθη στη διακόσμηση είναι αποδεκτό και αυτό γιατί υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να διορθωθούν χωρίς μεγάλα έξοδα!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ