Στην κρητική γη αναπαύεται ο οικουμενικός Μίκης Θεοδωράκης - Ρίγη συγκίνησης στην κηδεία, δάκρυσε η ΠτΔ, με ριζίτικο ο αποχαιρετισμός του (φωτό - βίντεο)

Υστατο χαίρε στον μεγάλο Ελληνα, τον οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη.

Με ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, την Άρνηση και τη μελωδία του Ζορμπά αποχαιρέτησαν τραγουδώντας συγγενείς και φίλοι τον Μίκη Θεοδωράκη στο κοιμητήριο του Γαλατά όπου αναπαύεται πλέον ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης.

 

 

 

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, μέλη της οικογένειας του αποχαιρέτησαν το δικό τους άνθρωπο.

​​​​​​

Πλήθος κόσμου, συγχωριανοί αλλά και άνθρωποι που βρέθηκαν στο Γαλατά από όλη την Κρήτη για να αποχαιρετήσουν τον Μίκη Θεοδωράκη, είχαν παραταχθεί σε όλο το μήκος της διαδρομής που διένυσε η πομπή από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου που τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία, έως το κοιμητήριο.

 

 

 

Με βουρκωμένα μάτια, ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και φωνάζοντας «αθάνατος» άνθρωποι που τον γνώρισαν ή τον αγάπησαν μέσα από το έργο του, ήταν εκεί για να αποδώσουν τιμή σε εκείνον που όπως τόνισαν «ανέβασε την Ελλάδα λίγο ψηλότερα».

«Τον αντρειωμένο μην τον κλαις»- με ριζίτικο ο αποχαιρετισμός στον αθάνατο Μίκη

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης, τραγουδώντας το ριζίτικο τραγούδι «τον ανδρειωμένο μην τον κλαις», τραγουδώντας αξέχαστες μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, φωνάζοντας « αθάνατος» και με παρατεταμένα χειροκροτήματα οι πολίτες και συγχωριανοί του Μίκη Θεοδωράκη αποχαιρέτησαν την σορό του κατά την έξοδο από τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία.

Με δάκρυα στα μάτια οι πολίτες που από νωρίς το πρωί είχαν βρεθεί έξω από τον ιερό ναό τίμησαν την μνήμη του μεγάλου Έλληνα με τα τραγούδια του οποία μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν γενεές Ελλήνων.

 

 

Στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, βρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, βουλευτές, δήμαρχοι εκπρόσωποι των αρχών και η οικογένεια του εκλιπόντα.

Πάνω στο φέρετρο του Μίκη Θεοδωράκη υπήρχε το βραβείο Λένιν.

AΠΕ

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη και ο δήμαρχος Χανίων ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή του μουσικού αποχαιρετισμού του Μίκη από την κόρη του Μαργαρίτα, που απέδωσε την σύνθεση «κλαίνε» του μεγάλου Έλληνα μουσουργού αναφέρει το ΑΠΕ.

 

 

Το φέρετρο με την σορό του Μίκη Θεοδωράκη ασπάστηκε πρώτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ακολούθησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, και τα μέλη της οικογένειας του.

Το χωριό Γαλατάς, η Κρήτη, η Ελλάδα και η οικουμένη «αποχαιρέτησαν» τον μεγάλο Έλληνα που με την στάση ζωής του, την μουσική και τα τραγούδια έκανε γνωστή την χώρα μας σε κάθε άκρη του πλανήτη.

Δείτε επίσης: Η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη τον αποχαιρέτισε τραγουδώντας το «Παλικάρι», μέσα στην εκκλησία - Ρίγη συγκίνησης στην κηδεία του μεγάλου Έλληνα (βίντεο)

Κ.Μητσοτάκης: «Ο Μίκης θεοδωράκης υπηρέτησε με συνέπεια και πάθος τις αξίες της ελευθερίας της δικαιοσύνης αλλά προπάντων της ενότητας των Ελλήνων»

 

 

 

 

 

 

«Ο Μίκης Θεοδωράκης θα είναι πάντα εδώ. Θα είναι για πάντα εδώ, το έργο του αθάνατο. Ένας μεγάλος Έλληνας, ένας μεγάλος μουσουργός» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έξοδο του από τον ναό του Αγίου Νικολάου όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία για τον Μίκη Θεοδωράκη.

«Τον αποχαιρετούμε σήμερα, όπως του αξίζει. Τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα του 20ου αιώνα.

 

 

Τα τραγούδια του θα τα σιγοψιθυρίζουμε και θα τα τραγουδάμε, εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, σε ανάμνηση αυτού του μεγάλου, του σπουδαίου, του μοναδικού, Έλληνα της Ρωμιοσύνης» προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη τον αποχαιρέτισε τραγουδώντας το «Παλικάρι», μέσα στην εκκλησία 

Νωρίτερα η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, σηκώθηκε στο μικρόφωνο και τραγούδησε ένα από τα τραγούδια του πατέρα της. «Το Παλικάρι», ένα τραγούδι που είχε γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης και είχε τραγουδήσει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Οι στίχοι του τραγουδιού

Κλαίνε τα δέντρα κλαίνε τα σύννεφα κι οι φίλοι σου κλαίνε.
Παλικάρι στη δουλειά στο σπίτι παλικάρι
μίλαγες κι η γειτονιά μας γέμιζε πουλιά.
Άπλωνες το χέρι σου κι έκοβες το φεγγάρι
πώς σ' έκοψε σα λούλουδο ο Χάρος μια νυχτιά.

Κλαίνε οι τράτες κλαίνε τα κύματα κι οι φίλοι σου κλαίνε.
Παλικάρι στα κουπιά στο γλέντι παλικάρι
οι κοπελιές κεντούσανε για σένανε κρυφά
κεντούσανε τα όνειρα, τον ήλιο, το φεγγάρι
κεντούσαν την αγάπη τους, της βάζανε πανιά.

 

 

Κλαίνε οι ναύτες κλαίνε τα σήμαντρα κι οι φίλοι σου κλαίνε.
Παλικάρι η μάνα σου τυλίχτηκε στα μαύρα
τους φίλους σου τους τύλιξε φουρτούνα, συννεφιά
το λιμανάκι ερήμωσε κι η θάλασσα ερημώθη
κι ο ήλιος εκαρφώθηκε και δε σαλεύει πια.

Στη συνέχεια η Μαργαρίτα Θεοδωράκη εμφανώς συγκινημένη είπε: «Θα είσαι για πάντα ζωντανός μέσα στις καρδιές όλων των ανθρώπων, μα περισσότερο στη δική μου καρδιά».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ