Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Παγκόσμια Ημέρα «Πιέρ Ντε Κουμπερτέν» - Συγκινητική εκδήλωση με τίτλο: «To Ταξίδι του Πεντάθλου και των Ολυμπιακών Αξιών: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η Ολυμπιακή καρδιά του Μοντέρνου Πεντάθλου χτυπά στην Αθήνα.

8η Σεπτεμβρίου και η Αθήνα υποδέχθηκε , την Παγκόσμια Ημέρα «Πιέρ Ντε Κουμπερτέν» - Ημέρα Μοντέρνου Πεντάθλου με μια συγκινητική, εμπνευσμένη από τα Ολυμπιακά Ιδεώδη εκδήλωση με τίτλο: «To Ταξίδι του Πεντάθλου και των Ολυμπιακών Αξιών: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα».

Το Μοντέρνο Πένταθλο αντλεί τις ρίζες του από τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες και επανήλθε στο σύγχρονο ολυμπιακό πρόγραμμα το 1912, από τον θερμό λάτρη της Αρχαίας Ελλάδας, Βαρώνο Πιέρ Ντε Κουμπερτέν, πατέρα της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Σήμερα, η 8η Σεπτεμβρίου αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα τιμής στον Ντε Κουμπερτέν, την Ημέρα του Μοντέρνου Πεντάθλου, που προσωποποιεί τα υψηλότερα ολυμπιακά ιδεώδη στην ευγένεια, τη δύναμη και τη λάμψη του πλήρους, ολοκληρωμένου αθλητή.

Σε μια φορτισμένη από τις αξίες του Ολυμπισμού εκδήλωση, στις εγκαταστάσεις της Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδί, το απόγευμα της 7ης Σεπτεμβρίου, η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου Ντόρα Πάλλη, υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου Dr. Klaus Schormann, τονίζοντας τη σημασία του Αρχαίου Πεντάθλου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Υποδέχομαι ένα θερμό φίλο της Ελλάδας και χαίρομαι που η χώρα μας παίρνει ξανά τα ηνία του αθλητισμού. Είμαι πολύ υπερήφανη και συγκινημένη για τη σημερινή εκδήλωση.

Το μοντέρνο πένταθλο αποκτά τη θέση που του αξίζει και σας ευχαριστώ όλους που είστε δίπλα μας».

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο υπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος σημείωσε την ανάπτυξη του Μοντέρνου Πεντάθλου στη χώρα μας, τονίζοντας πως «Ο αθλητισμός προσφέρει σε όλους ειρήνη, ευγενή άμιλλα και αρετή κι ο αθλητής που αξίζει τον τίτλο του Ολυμπισμού είναι ο αθλητής ενός σύνθετου και δύσκολου αθλήματος όπως είναι το Μοντέρνο Πένταθλο».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος τόνισε την ανάδειξη των Ολυμπιακών Ιδεωδών μέσα από το Μοντέρνο Πένταθλο, υποσχόμενος πως θα είναι στο πλευρό των αθλητών ώστε να βοηθήσει τις προσπάθειες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Ελπίζω κι εύχομαι να έχουμε και Ολυμπιακές διακρίσεις από το Μοντέρνο Πένταθλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γεώργιος Δημόπουλος, αναφέρθηκε στο ταξίδι ιδεών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σημειώνοντας «Πως ο σπόρος που έπεσε στην Αρχαία Ελλάδα, συνεχίζει να ανθίζει σε όλη την υφήλιο με σκοπό την ειρήνη και το ευ αγωνίζεσθαι». «Συνδυάζοντας τον αθλητισμό με τον πολιτισμό και την παιδεία, ο Ολυμπισμός επιδιώκει τη δημιουργία ενός τρόπου ζωής που βασίζεται στη χαρά της προσπάθειας, την εκπαιδευτική αξία του καλού παραδείγματος και το σεβασμό για πανανθρώπινες θεμελιώδης ηθικές αρχές».

Με αυτά τα λόγια του Πιερ Ντε Κουμπερτέρ, χαιρέτισε την εκδήλωση ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, συμπληρώνοντας πως «Έχουμε την υποχρέωση να υπηρετούμε τις αρχές και τις αξίες του Ολυμπισμού και να εκπέμπουμε σε όλη την υφήλιο ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γωργιάδης τόνισε πως «το Πένταθλο εκπροσωπεί για την χώρα κάτι πολύ παλιό και κάτι πολύ σπουδαίο, το οποίο δώρισε ο ελληνισμός στην ανθρωπότητα και θα συνεχίσουν να το απολαμβάνουν τόσο οι σύγχρονο άνθρωποι αλλά και οι επόμενες γενιές, σαν μια σαν μια συνέχεια του ανθρώπινου πολιτισμού».

Ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, χαιρέτισε την εκδήλωση σημειώνοντας :«Είμαι εδώ συμβολικά για να στηρίξω τις προσπάθειες όλων, ώστε το Μοντέρνο Πένταθλο να αποκτήσει στον χώρο του αθλητισμού τη θέση που του αξίζει. Εύχομαι κι εγώ, οι αθλητές να ξεχωρίσουν και να φέρουν σημαντικές διακρίσεις στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, τόνισε πως «Αυτό που έδειξε η πανδημία είναι, ότι η ψυχική ενδυνάμωση γίνεται μέσα από πολλούς τρόπους και φυσικά μέσα από τα αγωνίσματα. Εύχομαι όλα τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό που πάνω από όλα βοηθά την ψυχή μας».

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου Dr. Klaus Schormann, δήλωσε ενθουσιασμένος με την δουλειά που γίνεται στην Ομοσπονδία του Μοντέρνου Πεντάθλου και ζήτησε το θερμό χειροκρότημα του κοινού για όλους τους νέους αθλητές.

Τόνισε επίσης, ότι ερχόμενος από το Τόκιο, στη γη του Ολυμπισμού, γη που ενέπνευσε στον Ντε Κουμπερτέν, θα ήθελε να συγχαρεί τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την Κυβέρνηση της Ιαπωνίας για τους επιτυχημένους Αγώνες στο Τόκιο και να καλέσει τους πολιτικούς να στηρίξουν τους Αγώνες, σε μια εποχή παγκόσμιας δοκιμασίας, με τα οικονομικά προβλήματα και την πανδημία. Ιδιαίτερος ήταν ο συμβολισμός όταν οι μαθητές της Σχολής Αρχαίων Ελληνικών «Ελληνική Αγωγή» αναβίωσαν το Αρχαίο Πένταθλο, με ένα δρώμενο στα Αρχαία Ελληνικά, για να ακολουθήσει η επίδειξη του σύγχρονου αθλήματος, από τους αθλητές της Ομοσπονδίας.

Όπως σημείωσε η Διευθύντρια Σπουδών της «Ελληνικής Αγωγής» Ευγενία Μανωλίδου: Οι Αρχαίοι Έλληνες πρέσβευαν μέσω των Αγώνων, ότι πρέπει να προσπαθούμε διαρκώς να γινόμαστε καλύτεροι. Αυτά είναι τα ιδεώδη που προσπαθούμε και εμείς να προσφέρουμε στα παιδιά μας. Ευχαριστούμε την Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου και ιδιαιτέρως την κα Ντόρα Πάλλη για την τιμητική πρόσκληση στην εκδήλωση.

Μεγάλη σε συγκίνηση, ήταν η στιγμή, όταν ακούστηκε ο Ολυμπιακός Ύμνος, σε ποίηση Κωστή Παλαμά και μουσική Σπύρου Σαμάρα, όπως συνετέθη για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896, από τους χορωδούς του Αθηναϊκού Οκτέττου, ενώ στο πιάνο συνόδευσε η Ευγενία Μανωλίδου.

Έκπληξη της βραδιάς με τους μαθητές της Ελληνικής Αγωγής, να στεφανώνουν με στεφάνια ελιάς την κυρία Ντόρα Πάλλη και τον κύριο Dr. Klaus Schormann, που συγκινήθηκαν πολύ, καθώς και η βράβευση του κυρίου Καπράλου για το μέχρι τώρα σημαντικό έργο του.

Την εκδήλωση έκλεισε η ερμηνεύτρια Αναστασία Ζαννή με το «Imagine» του Τζων Λένον και αποσπάσματα της ποιητικής σύνθεσης Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη, μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη.

Για περισσότερες πληροφορίες: Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου, www.eomop.gr T. 2107781730

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ