Όλα είναι έτοιμα για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ - διέρρευσαν οι πληροφορίες για την D-day του θανάτου της

Όλα όσα περιλαμβάνει το σχέδιο «London Bridge»

Ήδη εδώ και καιρό έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες αναφορικά με το σχέδιο «London Bridge» που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή, όταν θα πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ, ωστόσο τώρα διέρρευσαν απόρρητα έγγραφα που δείχνουν το μέγεθος της επιχείρησης της βρετανικής κυβέρνησης για τη διαχείριση των άμεσων συνεπειών του θανάτου της βρετανίδας μονάρχη.

Ειδικότερα τα απόρρητα αυτά έγγραγα που φέρουν την κωδική ονομασία «Επιχείρηση London Bridge» περιήλθαν στην κατοχή του Politico και αποκαλύπτουν αφενός την έκταση του σχεδίου αλλά και τους προβληματισμούς της κυβέρνησης για το κατά πόσο η χώρα διαθέτει τους πόρους για να φέρει την τεράστια αυτή επιχείρηση εις πέρας.

Τις προετοιμασίες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει αναλάβει η βασιλική οικογένεια και η Γραμματεία BRIDGES του Υπουργικού Συμβουλίου. Παρόλο δε που η 95χρονη βασίλισσα είναι καλά στην υγεία της το σχέδιο μεριμνεί και για την πανδημία του κορωνοϊού.

«Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» είναι το κωδικοποιημένο μήνυμα για την εφαρμογή του σχεδίου, ενώ το πρώτο πρόσωπο εκτός Μπάκιγχαμ που θα ενημερωθεί για τον θάνατο της Ελισάβετ θα είναι ο πρωθυπουργός, τον οποίο θα πάρει τηλέφωνο ο προσωπικός γραμματέας της βασίλισσας.

Παράλληλα, θα ενημερωθούν μέσω μηνύματος μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μέλη ιδιωτικών συμβουλίων και αξιωματούχοι, όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίοι και θα πάρουν το ίδιο μήνυμα: «Μόλις ενημερωθήκαμε για τον θάνατο της ΑΜ της Βασίλισσας. Η διακριτικότητα είναι απαραίτητη».


Όλες οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας θα είναι σε επιφυλακή, αφού αναμένεται πλήθος κόσμου να βρεθεί στο Λονδίνο για να αποχαιρετήσει την βασίλισσα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ένα από τα έγγραφα «το Λονδίνο θα γεμίσει για πρώτη φορά».

Εκτός αυτών ωστόσο αναμένεται να γίνουν δράσεις και στα social media. Ειδικότερα η ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας θα αλλάξει σε μια μαύρη σελίδα με μια σύντομη δήλωση που θα επιβεβαιώνει τον θάνατο της βασίλισσας, ενώ η ιστοσελίδα gov.uk και όλες οι κυβερνητικές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης θα εμφανίζουν ένα μαύρο μπάνερ. Μη επείγον περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύεται και τα retweets θα απαγορεύονται, εκτός εάν το εγκρίνει ο επικεφαλής επικοινωνίας της κυβέρνησης.

Η κηδεία δε της Ελισάβετ που θα ανακηρυχθεί ως «ημέρα εθνικού πένθους» θα πραγματοποιηθεί δέκα μέρες μετά τον θάνατό της, διάστημα κατά το οποίο ο γιος της και διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Κάρολος, θα κάνει περιοδεία στην χώρα.

Το φέρετρο της Ελισάβετ αναμένεται να μεταφερθεί με πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Παλάτι του Ουέστμινστερ, όπου θα βρίσκεται σε ένα υπερυψωμένο κιβώτιο, γνωστό ως κενοτάφιο (βάθρο φερέτρου), το οποίο θα είναι ανοιχτό για το κοινό για 23 ώρες την ημέρα επί τρεις ημέρες. 

«Οι λεπτομέρειες του προγράμματος για τις 10 ημέρες μεταξύ του θανάτου της βασίλισσας και της κηδείας της είναι από απλές έως γελοίες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Politico που αναφέρει ακόμα ότι τα έγγραφα περιέχουν λεπτομερείς λεπτομέρειες, όπως το ενδεχόμενο να προκληθεί δημόσια οργή εάν η Ντάουνινγκ Στριτ δεν μπορέσει να κατεβάσει τις σημαίες της στο μισό ιστό μέσα σε 10 λεπτά από την ανακοίνωση, καθώς δεν υπάρχει «αξιωματικός σημαίας».

Εσωτερικά, η ημέρα θα αναφέρεται ως "D-day", ενώ κάθε επόμενη ημέρα που θα οδηγεί στην κηδεία θα αναφέρεται ως "D+1", "D+2" κ.ο.κ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το κοινοβούλιο και τα αποκεντρωμένα νομοθετικά σώματα της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα διακόψουν τις εργασίες τους και το κοινοβούλιο θα ανακληθεί εάν δεν συνεδριάζει, ενώ το υπουργείο Άμυνας θα φροντίσει να πραγματοποιηθούν κανονιοβολισμοί σε όλους τους σταθμούς χαιρετισμού και θα ανακοινωθεί εθνική δίλεπτη σιγή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ