Ο Σταύρος Ξαρχάκος αποχαιρετά τον Μίκη: "Ως μουσικός προσκυνώ - Ως Έλλην θρηνώ - Ως ιχθύς σιωπώ"

Το συγκινητικό αντίο 

Η είδηση του θανάτου του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη, σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο.

Οι Έλληνες μουσικοί και τραγουδιστές που είχαν την τύχη να γνωρίσουν το σπουδαίο Έλληνα συνθέτη και να συνεργαστούν μαζί του, τον αποχαιρετούν με οδύνη.

Με μία λιτή αλλά πολύ περιεκτική ανάρτηση αποχαιρέτησε ο Σταύρος Ξαρχάκος το Μίκη Θεοδωράκη.

"Ως μουσικός, προσκυνώ.  Ως Έλλην, θρηνώ.  Ως ιχθύς, σιωπώ. - Σταύρος Ξαρχάκος" , έγραψε στο Facebook, ο σπουδαίος συνθέτης.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Μίκης Θεοδωράκης είχαν συνεργαστεί πολλές φορές.

Κορυφαία στιγμή στην κοινή καλλιτεχνική τους πορεία , ήταν η συνεργασία για τον δίσκο «Ερημιά», ο εβδομηκοστός έβδομος δημιουργικός κύκλος του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, με αυτοβιογραφικά τραγούδια όπως τα χαρακτήριζε ο Μίκης.

 Κεντρικό τους θέμα ο έρωτας, σε όλες του τις μορφές και τις μεταμφιέσεις, «όπως τις βίωσα μέσα στην καρδιά του ελληνικού λαού και της νεότερης ιστορίας· πότε του έφηβου και πότε του ώριμου άντρα, πότε του «στρατευμένου» και πότε του φαντάρου και της ανέμελης συντροφιάς», είχε πει Μίκης Θεοδωράκης.

Σε μία άλλη σπάνια καλλιτεχνική τους συνεύρεση στο Ολυμπιακό Στάδιο, μαζί με τον Μάνο Χατζηδάκι, ο Μίκης Θεοδωράκης τραγουδά, μαζί με την  Μαρία Δημητριάδη, την «Αθήνα» του Χατζιδάκι και του Νίκου Γκάτσου, υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου και το «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι» του Χατζιδάκι σε στίχους Νότη Περγιάλη, με τη συνοδεία του συνθέτη στο πιάνο….

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ