Δανία - Η πρωθυπουργός κατηγορηματική: "Αρνούμαι νέο lockdown - θα δώσω 106 εκ. ευρώ για δικό μας εμβόλιο κατά του Κορωνοϊού"

Το πρόγραμμα της δανικής κυβέρνησης για να πετύχει καθολικό εμβολιασμό στην χώρα 

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε  η πρωθυπουργός της Δανίας  Mette Frederiksen για να ενημερώσει τους πολίτες για την πανδημία του κορωνοϊού, ο Magnus Heunicke είπε ότι οι υγειονομικές αρχές σχεδιάζουν τώρα να είναι καθολικές οι αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου. 

 «Η προσδοκία στη Δανία είναι ότι όλοι θα έχουμε μια τρίτη δόση του εμβολίου», είπε. «Το ερώτημα είναι πότε».

Η Αρχή Υγείας  της Δανίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα δημοσιεύσει κατευθυντήριες γραμμές αυτήν την εβδομάδα σχετικά με το ποιος στη χώρα θα είναι επιλέξιμος για τις  αναμνηστικές δόσεις και πότε αναμένεται να τις λάβει, με τον αναπληρωτή διευθυντή του οργανισμού να λέει ότι οι πρώτοι στη σειρά θα είναι άτομα με  προβλήματα  υγείας που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Η Frederiksen ξεκίνησε τη συνέντευξη  δίνοντας έμφαση  στα εμβόλια, τα οποία ονόμασε «το υπερ-όπλο που θα τα νικήσει όλα» και τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να δώσει εντολή για νέο lockdown, για να προφυλαχθούν οι πολίτες από τον Κορωνοϊό.

«Η καθημερινότητα ευτυχώς επέστρεψε στους κανονικούς  της ρυθμούς  στα περισσότερα μέρη και έχουμε τη σαφή προσδοκία ότι μπορούμε να αποφύγουμε τα Lockdown,  στο μέλλον, επειδή έχουμε το υπερ-όπλο στη θέση τους: τα εμβόλια», είπε.

Οι Δανοί  είπε, είχαν παγκόσμια κορυφαία επίπεδα αποδοχής εμβολίων, αλλά προειδοποίησε ότι, παρόλα αυτά, πάρα πολλοί πολίτες κάτω των 40 ετών  δεν έκαναν ακόμα το εμβόλιο.

«Στη Δανία, είναι εθελοντικό αν σηκώνεις το μανίκι σου και  λάβεις ένα τσίμπημα στον ώμο», είπε. «Αλλά θα ήθελα να πω ξεκάθαρα σε όσους από εσάς δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί: κινδυνεύετε να μολυνθείτε και διακινδυνεύετε να μεταδώσετε αυτά τα συμπτώματα σε άλλους».

Ακόμη και οι νέοι άνθρωποι κινδυνεύουν να υποστούν εξουθενωτικά συμπτώματα πολύ καιρό μετά τη μόλυνση, είπε.

Ο Heunicke υποστήριξε το κάλεσμα του Frederiksen προειδοποιώντας για «επιδημία των μη εμβολιασμένων», με το 80 % αυτών που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο να μην είναι εμβολιασμένοι.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η Δανία σχεδιάζει να επενδύσει 800 εκατομμύρια κορώνες για το εμβόλιο που παρασκευάζει  η δανική φαρμακευτική εταιρεία Bavarian Nordic, αποκαλύπτοντας ότι η χώρα αναμένεται να πάρει τουλάχιστον το ήμισυ της επένδυσής της με τη μορφή δόσεων εμβολίου εάν, όπως ήταν αναμενόμενο, το εμβόλιο εγκριθεί  από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις αρχές του επόμενου έτους, αναφέρει το The Local Dk.

Ο Søren Brostrøm, διευθυντής του Δανικού Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι αναμένεται η χώρα να δει αυξημένα επίπεδα μόλυνσης μεταξύ των μη εμβολιασμένων κατά το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και είπε ότι ο ίδιος και το υπουργείο Υγείας στοχεύουν τώρα να εμβολιαστεί το 90 % του πληθυσμού μέχρι τον Οκτώβριο.

Συνέκρινε το πρόγραμμα εμβολιασμού με ένα φράγμα, το οποίο πρέπει να "χτιστεί ψηλότερα" και "στο οποίο οι τρύπες πρέπει να μπαλωθούν".

Υπάρχουν ακόμη 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι στη Δανία που ούτε έχουν εμβολιαστεί πλήρως ούτε έχουν κλείσει ραντεβού  για την πρώτη  δόση, είτε επειδή είναι κάτω των 12 ετών, είτε δεν θέλουν να εμβολιαστούν

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι  θα εντείνει επίσης τις στοχευμένες διαφημιστικές καμπάνιες της και θα κάνει περαιτέρω έρευνα για το γιατί ορισμένες ομάδες εξακολουθούν να μην εμβολιάζονται.

Επίσης ανακοίνωσε την πρόθεση της να δώσει το ελεύθερο στους πολίτες να πηγαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα χωρίς ραντεβού.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ