Σαραγλί με κρέμα & φυστίκι Αιγίνης από την Ντίνα Νικολάου - Ένα γλυκό όνειρο για όσους αγαπάτε

Αν δεν διαθέτετε βέργες για το τύλιγμα του φύλλου μπορείτε να ενώσετε πολλά καλαμάκια για σουβλάκια ή να χρησιμοποιήσετε τον λεπτό πλάστη που ανοίγετε το φύλλο, αρκεί να τον χωράει ο φούρνος σας.

ΥΛΙΚΑ

Για τα σαραγλί
1 πακέτο φύλλο Βηρυτού
250 γρ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο
Για το σιρόπι
600 ml νερό
1 νεροπότηρο ζάχαρη
3 κουτ. σούπας μέλι
1 ξυλάκι κανέλα
1 φλοίδα λεμονιού, ακέρωτου
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Για την κρέμα πατισερί
500 ml γάλα
500 ml κρέμα γάλακτος
200 γρ. ζάχαρη
90 γρ. κορν φλάουρ
1 λοβό βανίλιας, τα σποράκια
6 κρόκοι αυγών
100 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
Για το σερβίρισμα
80 γρ. φιστίκι Αιγίνης, καβουρδισμένο και χοντροτριμμένο

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Για το σιρόπι: Βάζω όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζω για 4-5 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Αφήνω το σιρόπι να γίνει χλιαρό πριν το χρησιμοποιήσω.
 

ΒΗΜΑ 2 Για τα σαραγλί: Ανοίγω με προσοχή το φύλλο Βυρητού και το σκεπάζω με μια νοτισμένη πετσέτα για να το διατηρήσω φρέσκο και να μην ξεραθεί. Απλώνω ένα φύλλο επάνω στον πάγκο της κουζίνας και τοποθετώ την βέργα από την στενή πλευρά στο κέντρο του φύλλου. Διπλώνω το φύλλο επάνω στη βέργα και αλείφω καλά με βούτυρο. Κυλάω την βέργα με προσοχή και τυλίγω το φύλλο γύρω της χωρίς να το πιέζω πολύ. Σουρώνω για να κάνει τις ιδιαίτερες ζάρες και με ένα μαχαίρι χαράζω σε 2 ή 3 κομμάτια χωρίς να αφαιρέσω την βέργα. Βάζω την βέργα με τα σαραγλί σε μια βουτυρωμένη λαμαρίνα και συνεχίζω με τα υπόλοιπα φύλλα. Αν δεν διαθέτετε πολλές βέργες μπορείτε να τα ψήσετε σταδιακά. Επίσης, αν ο πλάστης χωράει 2 φύλλα δίπλα-δίπλα μπορείτε να τα τυλίγετε ταυτόχρονα.
 

ΒΗΜΑ 3 Αλείφω καλά με λιωμένο βούτυρο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά. Βγάζω τα σαραγλί από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν καλά. Αφαιρώ τα σαραγλί από τις βέργες και τα ρίχνω λίγα λίγα στο χλιαρό σιρόπι. Δεν τα αφήνω για πάνω από 1 λεπτό. Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω επάνω σε σχάρα να στραγγίξουν.
 

ΒΗΜΑ 4 Για την κρέμα πατισερί: Σε μια κατσαρόλα βάζω το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τους σπόρους και το λοβό της βανίλιας και ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξεκινήσει ο βρασμός. Αποσύρω από τη φωτιά.
 

ΒΗΜΑ 5  Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω με το σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη. Προσθέτω το κορν φλάουρ και ανακατεύω να ενσωματωθεί στο μείγμα. Πετάω το λοβό της βανίλιας και ρίχνω με αργή ροή, το καυτό γάλα στο μπολ με το μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας συνεχώς.
 

ΒΗΜΑ 6 Τοποθετώ ένα σουρωτήρι στην κατσαρόλα που έβρασα το γάλα και αδειάζω εκεί το μείγμα των αυγών. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο. Ανακατεύω μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα. Σκεπάζω με μεμβράνη (να εφάπτετε στην επιφάνεια της κρέμας) και την αφήνω να κρυώσει εντελώς.
 

ΒΗΜΑ 7 Συναρμολόγηση: Βάζω την κρύα κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με δαντελωτή μύτη και γεμίζω τα σαραγλί. Διακοσμώ με κρέμα την επιφάνεια των σαραγλί και πασπαλίζω με καβουρδισμένο φιστίκι Αιγίνης. Σερβίρω αμέσως.

ΒΗΜΑ 8 Αν δεν θέλω να τα σερβίρω εκείνη τη στιγμή, διατηρώ την κρέμα στο ψυγείο και τα σαραγλί σε σχάρα και τα συναρμολογώ λίγο πριν το σερβίρισμα. Αν μείνουν πολύ ώρα η κρέμα θα «ποτίσει» τα φύλλα και θα χάσουν την τραγανότητά τους.

 

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ