Ανησυχία για την εξάπλωση του κορωνοϊού – Τα μέτρα που έρχονται το φθινόπωρο – Στο «στόχαστρο» οι ανεμβολίαστοι

Οι έλεγχοι είναι σαρωτικοί παντού για την πιστή τήρηση των μέτρων

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας γίνεται πλέον έντονη λόγω της αύξησης των εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με τους ανεμβολίαστους να σέρνουν το χορό των νέων μολύνσεων. Με τα μέτρα δε που θα ανακοινωθούν την Τρίτη θα τους απαγορευτεί η πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, ενώ η επιστροφή τους σε αίθουσες διδασκαλίας και αμφιθέατρα θα γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις.

Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς. Σταθεροποιημένα σε υψηλούς αριθμούς είναι τα κρούσματα καθημερινά, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται όπως και οι διασωληνώσεις.

Το τελευταίο 24ωρο σε 62.418 τεστ που έγιναν σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν 1.948 νέα κρούσματα, 33 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους ενώ 318 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι.

Η διασπορά είναι πιο εκτενής στους ανεμβολίαστους και οι νοσηλείες αφορούν κατά κύριο λόγο αυτούς, ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής. Πρόσθεσε ότι είναι χρήσιμο η χρήση της μάσκας να γίνεται και σε εξωτερικούς χώρους.

Την ερχόμενη εβδομάδα η ανακοίνωση των μέτρων για την πανδημία

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση μέτρα που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο για τον περιορισμό της πανδημίας και θα αφορούν στους ανεμβολίαστους.

Δάσκαλοι, καθηγητές και φοιτητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ. Οι μαθητές θα μπορούν να μπουν στις τάξεις τους με δυο αρνητικά self test την εβδομάδα ή με πιστοποιητικό εμβολιασμού οι άνω των 12 ετών ή βεβαίωση νόσησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης δηλώνουν έτοιμοι να τους υποδεχθούν όλους τηρώντας αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει το ertnews.gr, λουκέτο 7 ημερών και πρόστιμο 10. 000 ευρώ μπήκε σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Από τους 30 που ελέγχθηκαν βρεθήκαν να μην έχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης πέντε άτομα.

Ο δικηγόρος του κέντρου διασκέδασης Γιώργος Κλεφτοδήμος αναφέρει: «Αδυνατούμε να εξηγήσουμε την ανεύρεση υπό των Αστυνομικών οργάνων πέντε μόλις πελατών επί συνόλου χιλίων που ήταν δήθεν μη εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες. Πιθανή η εκ μέρους αυτών «παράκαμψη» της ανωτέρω αυστηρής διαδικασίας ελέγχου στην είσοδο μας, πιθανή ακόμα και η ερευνητική αστοχία. Αυτά θα αξιολογηθούν αρμοδίως».

«Μπορούμε να χάνουμε θέσεις εργασίας επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται; Να έχουμε κύματα κορονοϊού και πίεση στο σύστημα υγείας;» ανέφερε ο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Έχει ευθύνη η κυβέρνηση για την χαλάρωση και τον εφησυχασμό. Είναι ώρα για δράση τώρα. Πριν ξαναζήσουμε και αυτό το φθινόπωρο τον εφιάλτη του 2020» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ σημειώνει: «Αμετανόητοι, επιμένουν στην λήψη των ίδιων, κατασταλτικών και διχαστικών μέτρων».

Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι είναι σαρωτικοί παντού για την πιστή τήρηση των μέτρων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ