Η Ελλάδα του Ελύτη, περίληψη και κριτική του βιβλίου της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο για τον αναγνώστη που θέλει να ανακαλύψει ξανά την Ελλάδα

Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ανθολογεί αποσπάσματα από τρία έργα του νομπελίστα ποιητή μας: «Ανοιχτά χαρτιά», «Εν λευκώ», εκδόσεις Ίκαρος και «Συν τοις άλλοις», Εκδόσεις Ύψιλον.

Η Ελλάδα του Ελύτη σου δίνει μια ψυχική ώθηση να νιώσεις ξανά περήφανος και με αξιοπρέπεια, επειδή έτσι βλέπεις την Ελλάδα, σαν την «Ελλάδα τη δική μου» κατά πως λέει και ο ποιητής. Ξεπερνώντας τα γεωγραφικά και ιστορικά όρια, ο Ελύτης μιλάει για την Ελλάδα την παντοτινή.

Μέσα από τις 7 θεματικές ενότητες: η Ελλάδα του Ελύτη, η ιστορία του Ελληνισμού, η ελληνική γλώσσα, η Ελληνική θάλασσα: το Αιγαίο, η Ελληνική φύση, η Ελληνική τέχνη, η Ελληνική πραγματικότητα, ο μικρός αυτός θησαυρός, σου αποκαλύπτει τη μεγάλη αγάπη του ποιητή για τη χώρα του. Αλλά και μυρωδιές, εικόνες, ιδανικά, πικρές αλήθειες, οδυνηρές διαπιστώσεις και όλα όσα συνθέτουν το δακτυλικό αποτύπωμα της Ελλάδας, περιγράφονται σε λίγες παραγράφους που χωρούν στις 135 σελίδες του βιβλίου.

Ένα βιβλίο- παρηγοριά, δύναμη, ένα βιβλίο- απάντηση σε όσα αναζητάς για τον τόπο σου, με το ήθος, το μεγαλείο και την απεραντοσύνη της ψυχής του ανθρώπου που έζησε λουσμένος στο δικό του φως.

Όπως μας προτρέπει και το tsemperlidou.gr που συνέλεξε πληροφορίες από το vivlio.gr: "Μην το δείτε σαν βιβλίο. Δείτε το σαν ένα φάρμακο που γιατρεύει τις πληγές σε κάθε ελληνική ψυχή".

Ένα μπράβο για την ιδέα και την ανθολόγηση στην Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ