Στις άρτι καμένες εκτάσεις δεν μπαίνουν δια ροπάλου οι εξής δύο: 1) Αναδασωτές 2) Κατσίκια -Τι γράφει μια έμπειρη Γεωπόνος…

Θα βγουν λαίμαργα, θα βγουν καταπράσινα, σε 10 χρόνια θα είναι πάλι αυτό που ήταν. 

Απο Σωσώ Σκαλιδάκη - Γεωπόνος…

«Στις άρτι καμμένες εκτάσεις δεν μπαίνουν δια ροπάλου οι εξής δύο:

1) Αναδασωτές

2) Κατσίκια

Συγγνώμη που θα σας το χαλάσω με τις "δεντροφυτεύσεις" που μερικοί σπεύδουν να οργανώνουν με φορείς, κατά μόνας ή με την παρέα τους, αλλά σκεφτείτε πως δεν κάηκαν δέντρα αλλά οικοσυστήματα. Την διαφορά τους δε θα σας την πω εγώ εδώ, υπάρχουν μαθήματα περί δάσους και δασικής φροντίδας, δεν είναι όλα δράσεις μιας Κυριακής ή περισσότερων.

Στα ΕΠΑΛ διδάσκουμε το δάσος και τα παιδιά ξεκινούν με αυτή τη γνώση στο πρώτο μάθημα.

Το δάσος είναι μάθημα μεγάλο, επιστήμη, υπάρχει επαγγελματική ειδικότητα, υπάρχει επαγγελματική γνώση που δεν αποκτιέται από την τηλεόραση και το ίντερνετ. Αν θελήσει κάποιος, μπορεί να αναζητήσει γνώστες και όχι να γίνεται ουρά του κάθε όποιου (να θυμίσω και τον Αλαφούζο εδώ και το ΄"όλοι χαζοί μπορούμε", που προκειμένου να απαλλαγεί από φορολογία με το νόμο της χορηγείας, δίνει ανταποδοτικά στους πολίτες κάτι από όσα απολαμβάνει.

Αρχαίος νόμος η "χορηγεία", από την αρχαία Αθήνα παρακαλώ. Στα μέτρα τους σήμερα αλλά και πάλι. (μήπως σου εξηγεί αυτό και τις δράσεις του πτώματος της βαρδινογιάννενας για τα παιδιά με καρκίνο-που-τα-εργοστασιάκια-της-γεμίσαν-με-καρκίνο-τα-παιδιά;)

Το δάσος δεν είναι δέντρα γύρω-γύρω. Είναι ζώα, είναι πουλιά, είναι φυτά, έντομα, μύκητες - οι φυσικοί νεκροφάγοι και σαπροφάγοι καθαριστές του. Δεν τον χρειάζεται τον πούστη τον άνθρωπο το δάσος. Τα πιο πολλά του δάσους μυστικά, σου είναι αθέατα. Το δάσος δε σε θέλει. Εσύ το θες.

Τα οικοσυστήματα έχουν όλα τα βασίλεια ζωής, συνεργαζόμενα.

Η δεντροφύτευση από την άλλη, είναι η απλούστερη αρχιτεκτονική τοπίου, ενδείκνυται για χέρσα εδάφη, κανένα δάσος δεν φύτευσαν άνθρωποι. Η ίδια η παρουσία του ανθρώπου υποβιβάζει το δάσος, όσο πιο κοντά πάει ο άνρθωπος στο δάσος τόσο αυτό υποφέρει. Και τώρα σχεδιάζετε να του κατσικωθείτε; να το αποτελειώσετε;

Τα δεντρύλλια, (ΑΛΛΗ ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΙΖΝΑ ΤΑ ΔΕΝΤΡΥΛΛΙΑ, Ω ΝΑΙ), φυτεύονται άκριτα, τις πιο πολλές φορές από καραάσχετους και δεν έχουν προσαρμοστεί ποτέ, κατευθείαν από τα φυτώρια, τα υποκείμενα είναι θνησιγενή, δεν θα βγάλουν ούτε 2 σαιζόν. Ρωτήστε να μάθετε πόσα δάση αναστύλωσαν τόσων χρόνων δράσεις του αλαφούζου και των ρομαντικών του ψυχών.

Οι καραάσχετοι εκτός που θα ποδοπατήσουν κάθε προσπάθεια ζωής στο έδαφος, που ακριβώς θα τα χώσουν; θα ξεπατώσουν τα παλιά; νομίζετε κάηκε και η ρίζα; είστε σοβαροί; Σε ένα μήνα το πολύ, θα είναι γεμάτο ανοιχτά μάτια, έτοιμα να βλαστήσουν από του χρόνου, δεν έχετε ιδέα πως θα είναι του χρόνου αν το αφήσουμε ήσυχο.

Θα βγουν λαίμαργα, θα βγουν καταπράσινα, σε 10 χρόνια θα είναι πάλι αυτό που ήταν. Οι κοιμώμενοι οφθαλμοί των δέντρων, με τη φωτιά αναζωογονούν το δέντρο, τα παρθένα δάση των βροχών, οι ζούγκλες, αυτοαναφλέγονται μια στα 100 χρόνια για να επωφεληθούν από αυτή την αναζωογόνηση, το δέντρο ξαναγεννιέται από το εσωτερικό του.

Αυτό διότι η εφεδρεία του δέντρου σε οφθαλμούς θα ξαναπετάξει πράσινο σε ελάχιστο χρόνο, σε 3-4 χρόνια θα έχει ανακάμψει το όποιο οικοσύστημα, αν όμως μείνει απολύτως απείραχτο και μη προσβάσιμο από τον άνθρωπο.

Με το άλλοθι των δεντροφυτεύσεων, οι περιοχές θα αποχαρακτηριστούν μπαμ μπαμ, οι ανεμογεννήτριες είναι στο αμπαλάζ τους και περιμένουν...άρα αν μπορούσε να κάνει κάτι μια υποτιθέμενη αντιπολίτευση είναι να απαιτήσει να μην πατήσει πόδι ανθρώπου στα καμμένα για τα επόμενα 50 χρόνια.

Αλλά ξέχασα, δεν έχουμε αντιπολίτευση κι εμείς είμαστε άοπλοι, είμαστε παροπλισμένοι, με δεμένα χέρια και τις φυλακές γεμάτες συντρόφους.

Όλεθρος, ναι.»

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ