Αλέξης Τσίπρας: "Να συμβάλλουμε για να γίνει η οργή δύναμη αλλαγής - Το μαχαίρι στο κόκαλο δεν αρκεί"

Αυτονόητες και απαράγραπτες οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη 

Σκληρή αλλά τεκμηριωμένη κριτική, με το βλέμμα στο μέλλον, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην Εύβοια, όπου συνεχίζει να μαίνεται η πυρκαγιά για όγδοη ημέρα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κατέθεσε πρόταση επτά σημείων για ένα πραγματικό εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι εδώ ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης, να σταθεί δίπλα σε όσους δοκιμάζονται.

«Η χώρα μας βιώνει μια μεγάλη καταστροφή. Οι ώρες της συμφοράς που ζούμε είναι ώρες αλήθειας. Οφείλουμε όλοι μας, και πρώτα η κυβέρνηση, να δούμε κατάματα την τραγωδία και να αναμετρηθούμε με τις αιτίες της. Να αναμετρηθούμε με την απελπισία, την αγανάκτηση και την οργή όσων αισθάνονται αβοήθητοι ενώ χάνονται τα σπίτια, και το βιός τους. Να αναμετρηθούμε με την ήττα μιας πολιτείας που δεν μπόρεσε να την αποτρέψει. Να αναμετρηθούμε με τη δύσκολη επόμενη μέρα και τα μέτρα για την επούλωση των πληγών. Υλικών, αλλά και ηθικών. Και να μην κρυφτούμε πίσω από επικοινωνιακά τεχνάσματα, προσχηματικές και ανέξοδες συγνώμες» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατέστησε σαφές ότι αυτή είναι η έγνοια του σήμερα, να συμβάλλει για να γίνει η οργή δύναμη αλλαγής, για να μην αφεθούν εγκαταλειμμένοι στην απελπισία όσοι είδαν το σπίτι και τη ζωή τους να καίγονται, να θωρακιστεί το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας.

«Η κλιματική αλλαγή είναι μια ζώσα και άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα» σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε μπορεί να την επικαλείται ως δικαιολογία. «Γιατί αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας, όπως και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων. Ακόμα χειρότερα, αγνόησε τα σχέδια που της παραδώσαμε. Κι αυτή είναι ίσως η πιο σοβαρή και εγκληματική ευθύνη, που πρέπει να της καταλογιστεί» τόνισε.

 

 

Το πόρισμα Γκολντάμερ θάφτηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά υιοθετήθηκε από την Πορτογαλία

Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι ο ίδιος ζήτησε τη συνδρομή του καθηγητή Γκολντάμερ, πρόεδρου του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για τις πυρκαγιές στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ. Με τη συναίνεση του τότε αρχηγού της αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, η επιτροπή του καθηγητή παρέδωσε τον Φεβρουάριο του 2019 το πολυσέλιδο πόρισμά της, το οποίο παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών περιβάλλοντος και θεσμών και διαφάνειας, της Βουλής και υπήρξε διακομματική αποδοχή.

Αμέσως μετά, με εντολή του Αλ. Τσίπρα, ξεκίνησαν τα πρώτα βήματα υλοποίησης όσων το πόρισμα προβλέπει, εκκινώντας από την προετοιμασία μιας μεγάλη διοικητικής μεταρρύθμισης για την αναδιοργάνωση του συστήματος διαχείρισης εκτάκτων αναγκών και την αντικατάσταση της περίφημης «Πολιτικής Προστασίας», από μια σύγχρονη δομή, έναν Ενιαίο Φορέα διαχείρισης των έκτακτων αναγκών – με λειτουργική, επιχειρησιακή και επιστημονική αναβάθμιση σε σχέση με τα όσα ίσχυαν ως τότε. «Αυτό ήταν ένα σχέδιο ριζικής μεταρρύθμισης που κατέληξε στην πρόταση για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέροντας ότι αναλύθηκαν σε βάθος μοντέλα χωρών με εμπειρία στον τομέα πολιτικής προστασίας, όπως των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, ενώ δεσμεύτηκαν πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι εκλογές επισπεύστηκαν, η κυβέρνηση άλλαξε. Το σχέδιο ματαιώθηκε από τη νέα κυβέρνηση» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Παράλληλα, θύμισε ότι τον Νοέμβρη του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατέθεσε στη Βουλή το πλήρες σχέδιο με τη μορφή πρότασης νόμου. «Την οποία επίσης η κυβέρνηση της ΝΔ αγνόησε. Όπως αγνόησε επιδεικτικά και το ίδιο το πόρισμα Γκολντάμερ. Τα άφησε όλα θαμμένα στο συρτάρι» είπε.

Όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, την ίδια τύχη είχαν και η Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, οι προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες που πάγωσε, το κοινωφελές πρόγραμμα δασοπροστασίας, η αξιοποίηση των κονδυλίων της Πολιτικής Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών, με αποτέλεσμα τη σώρευση καύσιμης ύλης στα δάση, οι δασικοί χάρτες που ακυρώθηκαν. «Το μόνο που έκανε ήταν να διατηρήσει την παρωχημένη και όπως αποδείχτηκε αναποτελεσματική δομή της Πολιτικής Προστασίας, απλά αναβαθμίζοντας σε υφυπουργό τον επικεφαλής της, θέση για την οποία επέλεξε έναν πρώην δήμαρχο, κομματικό στέλεχος της ΝΔ. Και να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο από το οποίο απουσιάζουν κρίσιμες παράμετροι του πορίσματος Γκολντάμερ» σημείωσε.

«Το διαβόητο επιτελικό κράτος, στον πιο κρίσιμο τομέα που αφορά την ασφάλεια των πολιτών, αποδείχτηκε ξεχαρβαλωμένο και ελάχιστα επιτελικό. 45 συναρμόδιοι φορείς για τη πρόληψη μιας πυρκαγιάς. 17 φορείς και 6 υπουργεία για τη καταστολή» τόνισε. Παρατήρησε δε ότι το πόρισμα Γκολντάμερ δεν πήγε εντελώς χαμένο, αφού υιοθετήθηκε και εφαρμόστηκε από τη κυβέρνηση της Πορτογαλίας, που επλήγη το ίδιο διάστημα από καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και από τον ΟΟΣΑ, καθώς και την 7η Διεθνή Διάσκεψη για τις Δασικές Πυρκαγιές.

«Από εκεί εκκινεί η εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τα όσα ζήσαμε τώρα ήταν απλά το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι ο πρώτος μεγάλος καύσωνας, αποκάλυψε τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού.

«Και δεν μπορούσε να είναι διαφορετικά: Με μηδενική δουλειά στην πρόληψη, με τις ίδιες και ίσως χειρότερες εγγενείς αδυναμίες στον επιτελικό σχεδιασμό, με τους ίδιους ανθρώπους που ελέγχονται από τη δικαιοσύνη για την πυρκαγιά στο Μάτι, αναβαθμισμένους σε κρίσιμες θέσεις τόσο στην Πολιτική ηγεσία όσο και στην Πυροσβεστική και την πολιτική προστασία. Και με λιγότερους άνδρες και γυναίκες στην πυροσβεστική, αφού προτιμήσαν να κάνουν κατ’ εξαίρεση 4.500 προσλήψεις αστυνομικών και όχι πυροσβεστών» υπογράμμισε.

«Έτσι, σε συνθήκες σχετικά χαμηλής έντασης ανέμων, κόντεψαν να καούν τα μισά Βόρεια προάστεια. Η Ηλεία, η Μάνη και η Αρκαδία, δοκιμάστηκαν σκληρά. Ενώ η Βόρεια Εύβοια αφέθηκε στο έλεος της καταστροφής» τόνισε, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοί της έμειναν για μια βδομάδα να παλεύουν σχεδόν αβοήθητοι με τη φωτιά, αφού η παρέμβαση τόσο επίγειων, όσο και εναέριων μονάδων ήταν, σύμφωνα με την καθολική τους μαρτυρία, από ελλιπής έως ανύπαρκτη.

«Ακόμη ηχούν στα αυτιά όλων μας οι δηλώσεις για το πόσο υποδειγματικά λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός ενώ καιγόταν η μισή Ελλάδα»

«Οι ευθύνες, λοιπόν, της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αυτονόητες και απαράγραπτες. Και έγιναν ακόμη μεγαλύτερες από την απαράδεκτη επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ακόμη ηχούν στα αυτιά όλων μας οι δηλώσεις για το πόσο υποδειγματικά λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός ενώ καιγόταν η μισή Ελλάδα» σημείωσε με έμφαση.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως όμως το μεγάλο και κρίσιμο ζήτημα σήμερα, δεν είναι να μιλήσουμε για τα αυτονόητα, τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά να δούμε τι κάνουμε τώρα. Πώς επουλώνουμε τις βαθιές πληγές. Πώς αντιμετωπίζουμε το αύριο.

«Άποψή μου είναι ότι η χώρα για να συνέλθει χρειάζεται ενότητα, σχέδιο και αποφασιστικότητα. Το ανθρώπινο δράμα που ζουν χιλιάδες συμπολίτες μας, αλλά και όλη η κοινωνία μας, απαιτεί μια ελάχιστη συναίνεση σοβαρότητας. Και σεβασμού» επισήμανε και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση με τα θύματα της φωτιάς, με τους επιστημονικούς φορείς, με τις επαγγελματικές και κοινωνικές οργανώσεις, συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις.

«Η κάθαρση μετά την τραγωδία είναι αναγκαία, αλλά δεν αρκεί. Το μαχαίρι στο κόκκαλο είναι αναγκαίο, αλλά δεν αρκεί» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ξεκαθάρισε ότι προσωπικά δεν θα ακολουθήσει το δρόμο της αντιπολίτευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ στη δική του κυβέρνηση, σε αντίστοιχα δύσκολες στιγμές.

«Για αυτό και σήμερα δε πρόκειται να ακολουθήσω την πεπατημένη ζητώντας παραιτήσεις. Ακέραια την πολιτική ευθύνη τη φέρει ο πρωθυπουργός. Που κάποτε είχε πει ότι δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης χωρίς παραιτήσεις. Ας αναλάβει λοιπόν ο ίδιος το βάρος του επιμερισμού των ευθυνών και των παραιτήσεων. Θέτοντας όμως υπό κρίση, πρώτο τον εαυτό του» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε και δέσμη 7 προτάσεων για την αντιμετώπιση της καταστροφής και την πρόληψη νέων κρίσων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι εδώ ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης

«Οι ώρες που ζούμε είναι πολύ κρίσιμες, και ο δικαιολογημένος θυμός που έχει συσσωρευτεί απαιτεί σεβασμό, σοβαρότητα, επίγνωση των ευθυνών. Έργα και όχι λόγια. Κοινωνική ευαισθησία και όχι επικοινωνιακή αναισθησία. Προσπάθεια και όπου είναι δυνατόν ενότητα. Διαφορετικά πολύ σύντομα ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα δρέψουν τα σταφύλια της οργής» σημείωσε.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. είναι εδώ ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης. «Να σταθεί δίπλα σε όσους δοκιμάζονται. Να υποδείξει λύσεις. Αλλά και να αναλάβει το βάρος της ανασυγκρότησης του κράτους και της αναγέννησης της ελπίδας για το αύριο του τόπου μας» είπε. «Ξέρουμε, μάθαμε, γίναμε σοφότεροι από τις δυσκολίες που διαχειριστήκαμε αλλά και από τα λάθη μας. Θέλουμε, και μπορούμε, να εγγυηθούμε μια νέα αρχή. Είμαστε παρόντες και έτοιμοι».

«Πολύ χαμηλά ο πήχυς»

«Επιλέξαμε η κριτική μας να είναι τεκμηριωμένη, όχι αφορισμούς, τεκμηριωμένη με το βλέμμα στο μέλλον για να μην βρεθούμε μπροστά σε νέες κρίσεις» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων, ενώ υπογράμμισε πως «οφείλει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να σταματήσει να ασχολείται μα την επικοινωνία».

«Αναμφίβολα ορθώς η προστασία της ζωής είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα» είπε, συμπληρώνοντας όμως πως «είναι πολύ χαμηλά ο πήχης όταν ακούμε ότι είναι αδύνατον να προστατεύσεις ταυτόχρονα την ανθρώπινη ζωή και κρίσιμες υποδομές».

Αναφερόμενος στην τακτική των πολλαπλών εκκενώσεων οικισμών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε πως άκουσε πολλούς επιστήμονες που είπαν ότι είναι σημαντική η συνεισφορά κατοίκων σε περιαστικές περιοχές με χαμηλούς ανέμους, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης.

«Η ευθύνη ανήκει πρωτίστως στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό» είπε σε άλλο σημείο, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «αδυνατεί να προτάξει την ασφάλεια των πολιτών έναντι της επικοινωνίας». «Δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης, αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να αντιπαρατεθεί, κακό του κεφαλιού του».

«Ελλιπή τα εναέρια μέσα»

«Ήταν ελλιπή τα εναέρια μέσα και ο συντονισμός τους δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός» συμπέρανε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ υπενθύμισε πως τα τελευταία εναέρια μέσα που διαθέτει η Πολιτική Προστασία ήταν αυτά που είχαν εξασφαλιστεί με διαγωνισμό της δικής μας κυβέρνησης. Αντέτεινε βέβαια πως «είναι άλλο πράγμα πόσα τέτοια μέσα έχουμε στη διάθεσή μας και πόσα είναι διαθέσιμα να επιχειρούν».

«Κάποιοι προσπάθησαν να ρίξουν την ευθύνη σε έναν αξιωματικό του στρατού και μετά είδαμε να γελοιοποιούνται και να το παίρνουν πίσω» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνοντας πως πρέπει να πέσει «το κύριο βάρος στην πρόληψη και στην ενίσχυση του στόλου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσπαθεί να κατανείμει τις ευθύνες στους πολιτικούς του υφιστάμενους» ενώ σημείωσε πως είναι ζήτημα του πρωθυπουργού ένα είναι ικανοποιημένος από έναν υπουργό που λέει την ώρα που καίγεται η μισή Ελλάδα ότι όλα λειτούργησαν υποδειγματικά.

«Οι υπεύθυνοι για το Μάτι αναβαθμίστηκαν»

Υπενθύμισε πως οι άνθρωποι που είχαν ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι αναβαθμίστηκαν. «Ο ένας, ενώ αποπέμφθηκε από εμένα, αναβαθμίστηκε κατόπιν σε γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας. Και ο άλλος έγινε αρχηγός της πυροσβεστικής» θύμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν θα κοιμάμαι ήσυχος όσο δεν αντιμετωπίζουμε τις δομικές στην πολιτική προστασία» επισήμανε.

Αναφερόμενος στην καταγγελία προέδρου χωριού στην Γορτυνία πως ταξίαρχος τον ρώτησε εάν έχει πολιτικό μέσο για να αποστλούν δυνάμεις στην περιοχή του, χαρακτήρισε το σκηνικό «σοκαριστικό, ανατριχιαστικό». «Αυτή είναι η Ελλάδα του 2021. Αυτή είναι η νοοτροπία με βαθιά κατάλοιπα από το κράτος της δεξιάς, του πελατειακού κράτους, της αντίληψης πως σε όλα η εξυπηρέτηση πρέπει να γίνει με μέσο». «Αυτό δεν σώζεται με μια ψευτο-ΕΔΕ γιατί είναι βαθύτερο το ζήτημα, θέλει ξερίζωμα της νοοτροπίας» είπε.

Αναφορικά με τη συγγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «το θέμα είναι αν είναι συνειδητή, αν κατανοεί γιατί τη ζητά και αν θα έχει έμπρακτη έκφραση σε όσα κάνει από εδώ και στο εξής». Λίγο μετά τη συγγνώμη ο πρωθυπουργός «έλεγε πόσο εξαιρετικά τα έχει πάει», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και είπε πως «ο λαός μας κρίνει τέτοιου είδους αναφορές για το τι έγινε» ενώ θύμισε την φράση «από τότε που ανακαλύφθηκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο». «Θα δείξει στην πράξη αν έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση ή αν θα συνεχίσει να είναι ο ίδιος εκτός κλίματος και κοινωνίας πρωθυπουργός που αυτοθαυμάζεται» συμπλήρωσε.

«Απόσυρση νόμου Χατζηδάκη»

«Θα προτιμούσα να μην μιλάμε για κλιματική αλλαγή αλλά για κλιματική κρίση» είπε σε άλλο σημείο, ενώ ξεκαθάρισε πως αυτή «δεν μπορεί να αποτελεί τη διαρκή δικαιολογία, γιατί η επίγνωση πρέπει να μας αναγκάσει να προετοιμαστούμε για τις επιπτώσεις της». «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης και της προετοιμασίας και των αναγκαίων ριζικών τομών για την πράσινη μετάβαση πρέπει να έρθουν στην πρώτη γραμμή» είπε και πρόσθεσε πως απαιτείται «πράσινη μετάβαση να γίνει με έγνοια στην δίκαιη μετάβαση και να υπάρξει σοβαρή στρατηγική για την προστασία του περιβάλλοντος». «Δεν γίνεται να ψηφίζει σε σύγκρουση και αντίθεση με όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις έναν περιβαλλοντοκτόνο νόμο» και ζήτησε την απόσυρση του νόμου Χατζηδάκη.

«Δεν έχω ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στις ικανότητες του επιτελικού κράτους» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναφορικά με τις αποζημιώσεις και την αναφορά του πρωθυπουργού στις επιπτώσεις του Ιανού, είπε «πηγαίνετε στη Καρδίτσα να ρωτήσετε αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν αποζημιωθεί […] Αν με τα ίδια μέσα του Ιανού πάει να αντιμετωπίσει τους πληγέντες, το ποτάμι της οργής θα ξεχειλίσει. Και αυτό δεν είναι χρήσιμο για τον τόπο».

Ξεκαθάρισε, δε, πως αποτελεί συνταγματική υποχρέωση η κήρυξη όλων των εκτάσεων ως αναδασωτέες και πρόσθεσε «θα ήταν οδυνηρό να δούμε σε καμένες εκτάσεις επενδύσεις σε real estate, ακόμα και επενδύσεις ανεμογεννητριών».

«Δεν με ενδιαφέρει να εκμεταλλευτώ την τραγωδία»

Υπενθυμίζοντας την χλεύη της κυβέρνησης προς τον ίδιο όταν πρότεινε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του καύσωνα στους εργαζόμενους, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως οι κυβερνώντες έχουν «διαρκώς στο μυαλό τους έχουν την αντιπαράθεση και την επικοινωνία» και χαρακτήρισε «ανίκανη και αναποτελεσματική» την πολιτική προστασία στον συντονισμό και την κατάσβεση. Σημείωσε δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επανακαταθέσει στη Βουλή τις προτάσεις του 2019, που «κλειδώθηκαν στο συρτάρι».

«Ο ανασχεδιασμός των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ για να επουλωθούν οι πληγές είναι απαραίτητος και αναγκαίος» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ μίλησε για την ανάγκη στην Βόρεια Εύβοια και όλες τις πληγείσες περιοχές να διαμορφωθούν τοπικά αναπτυξιακά σχέδια και «να δούμε ξανά το παραγωγικό μοντέλο στην Εύβοια».

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως ο πρωθυπουργός, εάν επιμείνει στην ίδια τακτική, «πολύ σύντομα θα δρέψει τα σταφύλια της οργής», ωστόσο είπε πως «το τελευταίο που με απασχολεί είναι να εκμεταλλευτώ πολιτικά τον πόνο, την καταστροφή την τραγωδία που βιώνουν οι πολίτες μας». «Αν συνεχίσει να αγνοεί τις προτάσεις μας, εμείς θα επιδιώξουμε να τις συζητήσουμε με φορείς και κόμματα της αντιπολίτευσης» πρόσθεσε σε άλλο σημείο, ενώ ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να αναστοχαστεί και να αλλάξει τακτική. Αν δεν λάβει αυτή την ευκαιρία τόσο το χειρότερο για τον ίδιο και για την χώρα».

«Αναμένουμε έρευνα από τον εισαγγελέα»

«Δεν πιστεύω ότι μια αλλαγή υπουργών, η αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων, θα μείωνε το πολιτικό κόστος και την ουσία των ευθυνών που μας οδήγησαν στην τραγωδία» σημείωσε στο ερώτημα για παραιτήσεις υπουργών, ενώ στο ενδεχόμενο να του ζητήσει συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε «αν τη ζητήσει, θα ανταποκριθώ θετικά».

«Αναμένουμε και ο εισαγγελέας να διατάξει ή να διευρύνει την έρευνα πώς, με ποια μέσα, και βάση ποιων αποφάσεων αντιμετωπίστηκαν αυτές οι πυρκαγιές» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ