Εικόνες και βίντεο από την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο - Σημαιοφόρος της Ελλάδας ο Γιάννης Φουντούλης

Ο ουρανός φωτίστηκε από λευκά και χρυσά πυροτεχνήματα

Στην Ιστορία ανήκουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο. Λίγο πριν σβήσει η Ολυμπιακή Φλόγα, που άναψε στις 12 Μαρτίου 2020, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, κήρυξε την λήξη της κορυφαίας διοργάνωσης του πλανήτη:

 «Κηρύσσω το τέλος των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με την παράδοση, καλώ την νεολαία της υφηλίου, να συγκεντρωθεί στο Παρίσι της Γαλλίας, σε τρία χρόνια, για να γιορτάσει τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες».

 Απευθυνόμενος στους αθλητές, ο Μπαχ τόνισε: «Μας εμπνεύσατε με αυτήν την ενωτική δύναμη του αθλητισμού. Αυτό ήταν ακόμη πιο αξιοσημείωτο, δεδομένων των πολλών προκλήσεων που έπρεπε να αντιμετωπίσετε λόγω της πανδημίας», ενώ αναφερόμενος στην διοργάνωση, επεσήμανε: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020, είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της ελπίδας, της αλληλεγγύης και της ειρήνης».

Πυροτεχνήματα φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό πάνω από το Τόκιο την Κυριακή, καθώς η Ιαπωνία ετοιμαζόταν να σβήσει την Ολυμπιακή φλόγα της με την Τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι διεξήχθησαν κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την πανδημία Covid-19.

Ο ουρανός φωτίστηκε από λευκά και χρυσά πυροτεχνήματα, τα οποία εκτοξεύτηκαν πάνω από το σχεδόν άδειο Ολυμπιακό Στάδιο, τονίζοντας και πάλι την περίεργη αυτή κατάσταση, δηλαδή την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων χωρίς την παρουσία θεατών.

 

 

 

 

Στην Τελετή Λήξης το «παρών» έδωσαν λίγοι αθλητές και αθλήτριες, αφού, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο, ήταν υποχρεωμένοι να αποχωρήσουν από το Ολυμπιακό Χωριό αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεών τους.

Οι αποστολές των χωρών μπήκαν όλες μαζί στο Στάδιο, με την ιαπωνική σημαία να είναι δίπλα στην ελληνική. Σημαιοφόρος της Ελλάδας ο  Γιάννης Φουντούλης, ο αρχηγός της ομάδας πόλο, που πριν από λίγες ώρες ανέβηκε στο βάθρο κατακτώντας την δεύτερη θέση μετά τον αγώνα με την Σερβία.

 

Ακολούθησαν οι σημαίες της Γαλλίας και των ΗΠΑ που έχουν αναλάβει τις αμέσως επόμενες δύο διοργανώσεις. 

 

 

 

 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν αρχικά σκοπό να δείξουν την ανάκαμψη της Ιαπωνίας από έναν καταστροφικό σεισμό, το τσουνάμι και την πυρηνική κρίση που προκλήθηκε το 2011. Αφού αναβλήθηκαν για ένα χρόνο, οι διοργανωτές δήλωσαν ότι θα διεξαχθούν ως σύμβολο του θριάμβου του κόσμου επί της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όμως, χωρίς θεατές και με τις μεταλλάξεις της COVID-19 να «αναζωπυρώνονται», οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν κατάφεραν να θριαμβεύσουν, με αποτέλεσμα η Ιαπωνία να επωμιστεί το βάρος της οικονομικής ζημιάς από τη διοργάνωση, αναφέρει το ΑΠΕ. Περίπου εκατό διαδηλωτές που κρατούσαν πανό, στα οποία έγραφαν «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες σκοτώνουν τους φτωχούς» και «Δεν χρειαζόμαστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες», έκαναν την εμφάνισή τους υπό την επιτήρηση της αστυνομίας έξω από το Ολυμπιακό στάδιο.

 

 

 

 

 

Ο θυμός του κοινού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και οι καθυστερήσεις στον εμβολιασμό έχουν βλάψει πολύ την πολιτική φήμη του πρωθυπουργού Γιοσιχίντε Σούγκα. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι περισσότεροι Ιάπωνες ήταν αντίθετοι στη διεξαγωγή των Αγώνων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 

 

 

 

 

Κατά την διάρκεια της τελετής παραδόθηκε η Ολυμπιακή Σημαία στη δήμαρχο του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, από την Κυβερνήτη του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε, μέσω του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.

Η Ιαπωνία παρέδωσε τη σκυτάλη των Ολυμπιακών  Αγώνων στην επόμενη πόλη υποδοχής, το Παρίσι.

Οι Αγώνες παρείχαν και έντονες εξωαγωνιστικές στιγμές. Οπως αυτή που κορυφώθηκε με την απομάκρυνση της Λευκορωσίδας σπρίντερ Κριστίνα Τσιμανούσκαγια, μία υπόθεση που θύμισε στιγμές «ψυχρού πολέμου», όταν αρνήθηκε να επιβιβαστεί σε μια πτήση για την χώρα της, για μία επιστροφή  παρά την επιθυμία της. Στην συνέχεια, ζήτησε και έλαβε πολιτικό (σ.σ. ανθρωπιστικό) άσυλο στην Πολωνία.

 

 

 

 

 

Η Αμερικανίδα σούπερ σταρ της γυμναστικής, Σιμόν Μπαίλς συγκλόνισε τον κόσμο, με την αποχώρησή της στον τελικό του ομαδικού, επικαλούμενη ανησυχίες για την ψυχική και σωματική υγεία της. Η 24χρονη κορυφαία γυμνάστρια, μίλησε με ειλικρίνεια για την προσπάθεια αντιμετώπισης του βάρους της προσδοκίας που είχε πάνω της. Η Μπάιλς επέστρεψε τελικά για να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στην δοκό ισορροπίας. 

Στον στίβο, η Ιταλία προκάλεσε ένα διαφορετικό είδος σοκ με την εκπληκτική παρουσία της. Οι νίκες τους περιλάμβαναν ένα εκπληκτικό χρυσό στα 100μ. αλλά και στην σκυταλοδρομία 4χ100μ. 

Τέλος, στην κολύμβηση οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν χωρίς τον Μάικλ Φελπς για πρώτη φορά μετά τους Αγώνες της Ατλάντα το 1996 και, ενώ ο αριθμός στα χρυσά μειώθηκε, έφτασαν συνολικά τα 30 μετάλλια. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ