Στο έλεος του πύρινου εφιάλτη η Ελλάδα - Εκκενώνονται Κρυονέρι Αφίδνες, Κοκκινόβραχος - "Κόλαση" σε Αρχαία Ολυμπία - Ηλεία -Εύβοια - Γρεβενά - Λακωνία - Εικόνες αποκάλυψης (φώτο - βίντεο)

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι πυροσβέστες 

Σκληρά δοκιμάζεται η χώρα από τις φωτιές σε πολλά μέτωπα. Σοβαρές αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη έχουν προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής, ενώ δραματική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση σε Εύβοια, Μεσσηνία, Ολυμπία και Λακωνία και σε άλλες περιοχές.

Βαρυμπόμπη: Καίγονται σπίτια στη Δροσοπηγή – Απειλούνται Κρυονέρι, Ιπποκράτειος Πολιτεία

Νέα αναζωπύρωση της πυρκαγιάς ξεκίνησε το μεσημέρι στη Βαρυμπόμπη, κατευθυνόμενη αρχικά προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία. 

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Οι κάτοικοι του οικισμού της Δροσοπηγής κλήθηκαν προ ολίγου με μήνυμα από το 112, να εκκενώσουν την περιοχή. Το ίδιο είχε δοθεί ως οδηγία, νωρίτερα, και στους κατοίκους της Ιπποκρατείου Πολιτείας.

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η πυρκαγιά καίει ήδη τα πρώτα σπίτια του οικισμού. Στο σημείο προσπαθούν να επιχειρήσουν τόσο εναέρια όσο και επίγεια μέσα.

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

«Η “μάχη” πλέον δίνεται ώστε να μην κατευθυνθεί το μέτωπο της πυρκαγιάς και προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία – Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» επισήμανε στην ΕΡΤ από το σημείο ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Συναγερμός έχει σημάνει για την περιοχή του Κρυονερίου, με τις Αρχές να έχουν διακόψει την κυκλοφορία στους δρόμους που οδηγούν στην κοινότητα. Στο σημείο μετέβη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο δήμαρχος Διονύσου – Κρυονερίου Γιάννης Καλαφατέλης περιέγραψε στην ΕΡΤ την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην περιοχή. «Οι κάτοικοι είναι ανήσυχοι. Έχουν δοθεί οδηγίες από το 112 νωρίτερα», είπε.

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής είναι μεγάλη. Στα σημεία, σύμφωνα με την ΠΥ, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και περιοδικά τα εναέρια μέσα. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α..

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Εκκενώνονται Κρυονέρι, Αφίδνες, Κοκκινόβραχος και Ιπποκράτειος Πολιτεία - Διακοπές κυκλοφορίας από την αστυνομία

Εκκενώνονται και οι περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες λόγω των τεράστιων διαστάσεων που έχει πάρει η πυρκαγιά στη βόρεια Αττική.

Από την Πολιτική Προστασία εστάλη μήνυμα από το 112 προς τις παραπάνω περιοχές καλώντας του κατοίκους να απομακρυνθούν προς την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας.

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Ενώ νέο μήνυμα από το 112 καλεί τους κατοίκους της Ιπποκρατείου Πολιτείας να εκκενώσουν προς Ωροπό.

 

 

Το πύρινο μέτωπο έχει πάρει πια πολύ μεγάλες διαστάσεις και ήδη οι φλόγες έχουν φτάσει στο Κρυονέρι και τη Δροσοπηγή, ενώ από τη βόρεια πλευρά κατευθύνονται προς Κατσιμίδι και Κοκκινόβραχο. Όλοι οι κάτοικοι από τις συγκεκριμένες περιοχές απομακρύνονται με τη συνδρομή της αστυνομίας, ενώ το βάρος της πυρόσβεσης έχει πέσει κυρίως στα ενάερια μέσα καθώς είναι πάρα πολύ δύσκολο για τις επίγειες δυνάμεις να παραμείνουν κοντά στο μέτωπο λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Αυτή την ώρα επιχειρούν συνολικά 10 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Σημειώνεται ότι σήμερα δεν επιχειρεί το ρωσικό Beriev καθώς συμπλήρωσε τις ώρες ασφαλείας και βρίσκεται στο έδαφος για συντήρηση μέχρι αύριο. Επίσης, δεν έχουν φτάσει ακόμη τα δύο σουηδικά αεροσκάφη καθώς έχουν καθηλωθεί στην Πολωνία λόγω κακοκαιρίας.

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Παράλληλα, η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία σε όλους τος δρόμους που οδηγούν προς την περιοχή, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

 

 

Μεγάλη αναζωπύρωση στην Αρχαία Ολυμπία: Τέσσερις τραυματίες, μήνυμα από το 112 για εκκένωση 11 οικισμών

Εντολή για εκκένωση του χωριού Δήλιζα στην Ηλεία, όπου υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς. Στο χωριό Κλαδέος υπάρχουν εγκλωβισμένοι κάτοικοι

Εγκλωβισμένοι από την φωτιά είναι οι κάτοικοι στο χωριό Κλαδέος, στο οποίο είχε δοθεί από χθες εντολή εκκένωσης. Στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας διακομίστηκαν δύο πολίτες που βοηθούσαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή. Ο ένας φέρει ελαφρά εγκαύματα και ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα. Νωρίτερα, στο ίδιο Κέντρο Υγείας διακομίστηκαν δύο πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα.

EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Οι υγειονομικές δομές της περιοχής (Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, Νοσοκομείο Πύργου, Νοσοκομείο Αμαλιάδας και Κέντρο Υγείας Κρεστένων) και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Πριν από λίγο με μήνυμα από το 112 ζητείται η εκκένωση σε #Βασιλάκι, #Υψηλό, #Άσπρα_Σπίτια, #Ξηρόκαμπο, #Αμπάρι, #Άνω_Κάτω_Λούβρο, #Κρυονέρι, #Λάλα, #Δούκα, #Λάσδικα, #Νεμούτα #Ηλείας προς #Πανόπουλο.

EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η φωτιά έχει ζώσει το χωριό Δήλιζα προερχόμενη από την Λιναριά. Ο ανατολικός άνεμος έχει φέρει τις φλόγες ακριβώς έξω από το χωριό, το οποίο απειλείται και έχει μερικώς εκκενωθεί. Ο άνεμος ενισχύεται και τα πυκνά πεύκα γύρω από το χωριό και τις διάσπαρτες αγροικίες παραδίδονται στις φλόγες.

 

 

Τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχείς ρίψεις. Οι κάτοικοι προσπαθούν από γεωτρήσεις να αντλήσουν νερό για να προστατέψουν τα σπίτια του χωριού από την ανεξέλεγκτη πορεία της φωτιάς.

EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Στην περιοχή υπάρχουν συνεχείς οικισμοί, για τους οποίους έχει δοθεί  εντολή εκκένωσης. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν καεί 20 σπίτια. ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις. Συνολικά έχουν εκκενωθεί 19 οικισμοί. Έχουν αποτεφρωθεί εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκταση και καλλιεργειών

 

 

Γρεβενά: Προληπτική εκκένωση 5 οικισμών λόγω φωτιάς-Αναζωπύρωση στη Δεσκάτη

Πέντε οικισμοί εκκενώνονται προληπτικά στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, έπειτα από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

  Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους οικισμούς Αγαλαίοι, Δίπορο, Κέντρο, Νησί και Σαρακίνα. Στον Δήμο Δεσκάτης βρίσκεται σε εξέλιξη, από την Τρίτη 3/8/2021, πυρκαγιά σε δασική έκταση, η οποία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σήμερα 5/8/2021, αναζωπυρώθηκε. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

“Παρακαλούμε τους κατοίκους των ανωτέρω οικισμών για την κατανόηση και συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για την άμεση και ασφαλή απομάκρυνσή τους”, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με το ert news.gr 

 

 

Aσταμάτητη η φωτιά στη βόρεια Εύβοια — Με πλωτά μέσα εκκενώθηκε το κάμπινγκ τη Αγίας Άννας 

Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στη βόρεια Εύβοια, καθώς τα δύο διαφορετικά μέτωπα συνεχίζουν να καίνε δάσος, οικισμούς και καλλιέργειες, με κατεύθυνση προς την ανατολική πλευρά του νησιού. Πριν από λίγο και μετά το μήνυμα εκκένωσης της Αγίας Άννας οι παραθεριστές στο κάμπινγκ της Αγίας Άννας μεταφέρθηκαν με πλωτά μέσα προς το Μαντούδι και ακολούθως με λεωφορεία του ΚΤΕΛ θα μεταφερθούν στη Χαλκίδα.

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Οι εργαζόμενοι στο κάμπινγκ μεταφέρθηκαν με λεωφορείο στην Αιδηψό. Σε ετοιμότητα για εκκένωση είναι οι κάτοικοι σε Αγία Άννα, Αχλάδι και Κερασιά.

Ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων διατρέχει τον ορεινό όγκο της Βόρειας Εύβοιας από τη Δυτική πλευρά του νησιού με κατεύθυνση προς την Ανατολική πλευρά του Αιγαίου. Οι χειρότεροι φόβοι των κατοίκων είναι να φτάσει η φωτιά ανατολικά μέχρι τη θάλασσα.

 

 

Στοχευμένες ρίψεις γίνονται από ελικόπτερο περιμετρικά του οικισμού Αμαλάδες που έχει εκκενωθεί.

Aναζωπύρωση έγινε νωρίτερα στο χωριό Σκεπαστή, ενώ είναι δύσκολο το έργο κατάσβεσης γιατί είναι δύσβατη η περιοχή και είναι διάσπαρτες οι εστίες, ενώ οι άνεμοι που ενισχύθηκαν το μεσημέρι προκαλούν συνεχώς αναζωπυρώσεις. Οι ελπίδες εναπόκεινται στα εναέρια μέσα. To δάσος πέριξ της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ έχει καεί, το ίδιο το μοναστήρι όμως φαίνεται πως δεν έχει καταστραφεί.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το πρωί της Πέμπτης (5/8) με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, η δημοτική ενότητα Ελυμνίων, του δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Δ. Βουρδάνος είπε πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καθώς η φωτιά επεκτείνεται βορειοανατολικά με το πύρινο μέτωπο να έχει μήκος 30χλμ. Οι οικισμοί Κεχριές, Κουρκουλοί, Κεράμεια, Αμέλαντες και Σκεπαστή έχουν εκκενωθεί και στο έργο κατάσβεσης συνδράμουν σήμερα τρία αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. Ο κ. Βουρδάνος σημείωσε ότι πρέπει άμεσα οι πυροσβεστικές δυνάμεις να κόψουν το πύρινο μέτωπο γιατί μετά θα έχουμε πολύ άσχημη εξέλιξη. Επίσης το άλλο μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη προς τον Όσιο Δαυίδ και τον Δρυμώνα με κατεύθυνση προς Ιστιαία.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ/ EUROKINISSI

«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα στην Εύβοια, το μέτωπο είναι τεράστιο πια. Και στις Κεχριές υπάρχει πρόβλημα και προς τα ανατολικά, και προς τα βορειοδυτικά, εξαπλώνεται προς κάθε κατεύθυνση. Αυτή την ώρα κατευθύνεται προς Αιγαίο», τόνισε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός στην ΕΡΤ, ενώ απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης καθώς -όπως είπε- «αυτό που γίνεται στην Εύβοια, είναι άνευ προηγουμένου».

Νωρίτερα ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης ανέφερε ότι ακόμη δύο χωριά εκκενώθηκαν τα ξημερώματα. Πρόκειται για τους οικισμούς Αμέλαντες και Κεραμεία, που βρίσκονται βορειότερα από το μέτωπο του Δρυμώνα, του Οσίου Δαυίδ και της ζώνης άμυνας στο χωριό Κουρκουλοί, όπου χθες δινόταν μάχη για να μην προχωρήσει η φωτιά προς το χωριό Σκεπαστή.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, όμως από τις 03:00 εντάθηκαν οι άνεμοι και άρχισε πλέον να πλησιάζει τα σπίτια του χωριού Αμέλαντες. Από τα μεσάνυχτα, δε, οι πυροσβετικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από άλλες που ήρθαν από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης.

 

 

Όσον αφορά τις Ροβιές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση των ζημιών, ενώ στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για περισσότερο από 150 καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή.

Με αμείωτη ένταση η φωτιά στην Μεσσηνία – Αναζοπύρωση σε Βλαχόπουλο, Αρχ. Θουρία- Εκκενώνονται οικισμοί

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τη νέα φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη νωρίς το απόγευμα -στην Άνω Μεσσηνία αυτή τη φορά- και ξεκίνησε από την περιοχή της Κάτω Μέλπειας του δήμου Οιχαλίας, εκεί όπου με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν εκτός από τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και 2 ελικόπτερα.

Νέο μέτωπο φωτιάς ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης στην Αρχαία Θουρία.

Εκκενώνεται το χωριό Διαβολίτσι στην Οιχαλία, χτύπησαν οι καμπάνες του χωριού και οι κάτοικοι έφυγαν από τα σπίτια τους. Η εντολή ήρθε για εκκένωση προς Μελιγαλά. Μέτωπα υπάρχουν στο Καρνάσι όπου έφτασαν οι φλόγες έξω από το χωριό, αλλά και στα Αργιλοχώματα.

Αναζοπύρωση το μεσημέρι της Πέμπτης και στο Βλαχόπουλο. Εκεί γίνεται προσπάθεια ανάσχεσης της φωτιάς με αντιπυρικές ζώνες, μετά από μεγάλη κινητοποίηση των κατοίκων από τα χωριά Κρεμμύδια και Καραμανώλι. Η φωτιά είναι σε δύσβατη περιοχή.

Στη φωτιά στο Διαβολίτσι δόθηκε εντολή για εκκένωση της Άνω Μέλπειας αλλά και στο Διαβολίτσι.

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις και στην Κ. Μέλπεια όπου στο χωρίο Βράχος οι άνεμοι δημιουργούν αλεπάλληλες μικροεστίες. Αναζωπύρωση και στο χωριό Λεμονιές. Επιχειρούν 3 αεροσκάφη Πετζετέλ και ένα ελικόπτερο Έρικσον.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στον ορεινό όγκο της περιοχής του Αγρολόβουνου, όπου καίγεται σε πολλές εστίες δασική έκταση σε μια ιδιαιτέρως δύσβατη περιοχή.

Σοβαρές ζημιές σε σπίτια από τη φωτιά, έχουν αναφερθεί στους οικισμούς Βράχο και Μοναστηράκι, ενώ πως η πυροσβεστική χρειάστηκε να απεγκλωβίσει δέκα άτομα από την περιοχή. Επίσης χθες το απόγευμα δόθηκε και εντολή εκκένωσης των χωριών Δεσύλλα, Παραπούγκι, Καρνάσι, Μοναστηράκι, Βράχος και Άγιοι Θεόδωροι του δήμου Οιχαλίας.

 

 

Λόγω των πυκνών καπνών που έφτασαν χθες μέχρι και την Καλαμάτα έχει δημιουργηθεί μια αποπνικτική ατμόσφαιρα και οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων πολιτών. Από τον δήμο Οιχαλίας γίνεται έκκληση στους πολίτες να μη μετακινούνται χωρίς λόγο και να αφήσουν εντελώς ελεύθερο το οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής.

 

 

Στη δασική περιοχή του Μαγκλαβά στο Βλαχόπουλο αλλά και στα Λιβαδάκια και την ευρύτερη περιοχή του Βασιλιτσίου, η εικόνα σε ό,τι αφορά στην αποτίμηση των καταστροφών είναι απογοητευτική καθώς εκτός από εκατοντάδες στρέμματα δάσους και χορτολιβαδικών εκτάσεων, έχουν καεί ελαιοπερίβολα και 10 κατοικίες, αναφέρει η ΕΡΤ 

 

 

«Παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν, γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά», τόνισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Καλαμάτας ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, διευκρινίζοντας πως «κατόπιν επικοινωνίας με τον υπουργό υποδομών Κώστα Καραμανλή και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, έχει ξεκινήσει η καταγραφή και οριοθέτηση των περιοχών που επλήγησαν αλλά και των κατοικιών που κάηκαν με στόχο να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό, οι αποζημιώσεις».

Λακωνία: Αναζωπύρωση της φωτιάς στον Ταΰγετο

Αναζωπύρωση το απόγευμα της Πέμπτης 5 Αυγούστου, της πυρκαγιάς στον Ταΰγετο και την περιοχή της Μάνης. Η φωτιά είχε εκδηλωθεί την περασμένη Τρίτη σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Παναγία Γιάτρισσας στη Βασιλική Ταϋγέτου. Μετά την αλλαγή του ανέμου σήμερα, κατευθύνεται προς Οίτυλο, Λιμένι ΒΓύθειο.

Η φωτιά έχει φτάσει κοντά στα Κόκκινα Λουριά, το Σιδηρόκαστρο, τα Σκυφιάνικα και τον Πολυάραβο. Οι κάτοικοι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής για εκκένωση των οικισμών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του lakonikos.gr ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν φτάσει στην περιοχή προκειμένου να παραλάβουν ηλικιωμένους και άτομα με προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, ολόκληρη η Λακωνία βρίσκεται σε πολύ υψηλή κατηγορία 5 για τον κίνδυνο πυρκαγιάς ενώ ήδη στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Κάτοικοι εκφράζουν φόβους πως αν η φωτιά ξεφύγει, θα κατευθυνθεί προς το Γύθειο.

Αναζωπυρώθηκαν οι φωτιές στην Κοζάνη – Ανησυχία στον οικισμό των Σαρακατσάνων

Αναζωπυρώθηκαν τις τελευταίες ώρες λόγω των ανέμων, οι φωτιές και στα δύο μέτωπα στην Π.Ε. Κοζάνης. Μάχη με τις φωτιές δίνεται στην περιοχή του Διλόφου, όπου σε δύσβατο σημείο, επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις με μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας για να σωθεί το δάσος που φλέγεται από την Κυριακή.

Επειγόντως ζητούνται εναέρια μέσα, καθώς ανεξέλεγκτη φαίνεται να είναι και η φωτιά στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής στο Πολύμυλο Κοζάνης, όπου οι διάσπαρτες εστίες αναζωπυρώθηκαν σε μια έκταση 3 χιλιομέτρων παρότι οι αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν το βράδυ είχαν περιορίσει τα μέτωπα της φωτιάς.

 

 

Ο δυνατός αέρας σήμερα έχει δημιουργήσει εκ νέου ένα μεγάλο μέτωπο που ανεξέλεγκτα καίει κυρίως χορτολιβαδικη έκταση και δέντρα, με κατεύθυνση προς το Βοσκοχώρι.

Ανησυχία επικρατεί και στον οικισμό των Σαρακατσάνων. Οι καπνοί έχουν φτάσει πολύ κοντά στην περιοχή όπου έχουν μεταφέρει τα ζώα τους από Λάρισα και Ελασσόνα. Σε ότι αφορά στο δίκτυο ύδρευσης προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς τόσο η πόλη της Κοζάνης όσο και οι τοπικές κοινότητες υδροδοτούνται από τις πηγές της Ζωοδόχου Πηγής.

 

 

Έχει αποτραπεί πάντως ο κίνδυνος η φωτιά να περάσει στο δάσος προς την Παναγία Σουμελά, με τις δυνάμεις των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κοζάνης και Ημαθίας και την συνδρομή του στρατού, να δίνουν τιτάνιο αγώνα. Η μάχη αυτή τη στιγμή δίνεται κυρίως στην φωτιά που κατευθύνεται χωροταξικά προς Βοσκοχώρι Τετράλοφο, αναφέρει το ert news.gr 

Μήνυμα του 112 για εκκένωση των οικισμών Ελαίας – Καλλιθέας Φωκίδας λόγω πυρκαγιάς

Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στην Ελαία Φωκίδας να εκκενώσουν την περιοχή. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Ελαία Φωκίδας εκκενώστε τώρα προς Καλλιθέα Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Δεύτερο μήνυμα του 112 στάλθηκε και  σε όσους βρίσκονται στην Καλλιθέα να εκκενώσουν τώρα προς ‘Άγιο Σπυρίδωνα. Το μήνυμα αναφέρει «Αν βρίσκεστε στην Καλλιθέα Φωκίδας εκκενώστε τώρα προς Άγιο Σπυρίδωνα». Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Η πυρκαγιά άρχισε πριν από περίπου μία ώρα σε χαμηλή βλάστηση και βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις και κινήθηκε απειλητικά στο χωριό Ελαία.

ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ (EUROKINISSI/NAFPAKTOSPRESS

Παράλληλα όσοι βρίσκονταν στην περιοχή πήραν μήνυμα από το 112 που τους ζητούσε αν βρίσκονται στην Ελαία της Φωκίδας να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Καλλιθέα.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Λουκά Καραδήμο «η πυρκαγιά πέρασε πάρα πολύ κοντά στο χωριό και έκαψε ορισμένα παλιά σπίτια που βρίσκονται εκεί και συνεχίζει να καίει χαμηλή βλάστηση και ελιές αλλά έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος για το χωριό».

Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί πυροσβεστικές δυνάμεις τόσο από τη Φωκίδα όσο και από την ευρύτερη περιοχή προσπαθώντας να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς

Το χωριό Ελαία είναι βόρεια από τα παραλιακά χωριά Γλυφάδα, Σπηλιά, Άγιος Σπυρίδων αλλά και το νησί Τριζόνια.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ