Είμαστε οι Ben & Jerry - Άνθρωποι του παγωτού - Εβραίοι με ηθικές αρχές - Οι ιδρυτές της εταιρείας εξηγούν γιατί στηρίζουν την απόφαση να αποσυρθούν τα παγωτά από το Ισραήλ (φώτο)

"Η απόφαση της εταιρείας αντικατοπτρίζει τις αξίες μας - Είμαστε περήφανοι που 43 χρόνια μετά την ίδρυση ενός καταστήματος παγωτού σε ένα ερειπωμένο βενζινάδικο στο Μπέρλινγκτον, Vt., τα ονόματά μας είναι ακόμα στη συσκευασία", αναφέρουν οι ιδρυτές της εταιρείας Ben & Jerry's Μπεν Κοέν και Τζέρι Γκρίνφιλντ 

Είμαστε οι ιδρυτές των  Ben & Jerry's. Είμαστε επίσης περήφανοι Εβραίοι. Είναι μέρος του ποιοι είμαστε και πώς αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας σε όλη μας τη ζωή.

Καθώς η εταιρεία μας άρχισε να επεκτείνεται διεθνώς, το Ισραήλ ήταν μία από τις πρώτες υπερπόντιες αγορές μας. Ήμασταν  τότε και παραμένουμε σήμερα υποστηρικτές του κράτους του Ισραήλ.

Είναι όμως δυνατό να υποστηρίξουμε το Ισραήλ και παράλληλα  να αντιταχθούμε σε ορισμένες από τις πολιτικές του, όπως αντιταχθήκαμε στις πολιτικές της αμερικανικής κυβέρνησης.

 

 

Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε κατηγορηματικά την απόφαση της εταιρείας να τερματίσει τις δραστηριότητές της στα κατεχόμενα εδάφη, στα οποία η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, θεώρησε παράνομη την κατοχή.

 

 

Ενώ δεν έχουμε πλέον κανένα λειτουργικό έλεγχο της εταιρείας που ιδρύσαμε το 1978, είμαστε υπερήφανοι για τη δράση της και πιστεύουμε ότι βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Κατά την άποψή μας, ο τερματισμός των πωλήσεων παγωτού στα κατεχόμενα εδάφη είναι μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που έχει λάβει η εταιρεία στην 43χρονη ιστορία της.

Ήταν μια πολύ γενναία απόφαση εκ μέρους της εταιρείας. Παρόλο που αναμφίβολα γνώριζε ότι η απάντηση θα ήταν γρήγορη και ισχυρή, η Ben & Jerry's έκανε το βήμα για να ευθυγραμμίσει τις επιχειρήσεις και τις δραστηριότητές της με τις προοδευτικές αξίες της.

 

 

Το ότι υποστηρίζουμε την απόφαση της εταιρείας δεν είναι αντίφαση ούτε πράξη αντισημιτική. Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι αυτή η πράξη μπορεί και πρέπει να θεωρηθεί ως προώθηση των εννοιών της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βασικές αρχές του Ιουδαϊσμού.

Η Ben & Jerry's είναι μια εταιρεία που υποστηρίζει την ειρήνη. Από καιρό καλεί το Κογκρέσο να μειώσει τον αμερικανικό στρατιωτικό προϋπολογισμό.

Οι Ben & Jerry’s αντιτάχθηκαν στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου το 1991. Αλλά δεν ήταν μόνο μια κουβέντα.

Μία από τις πρώτες μας πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης, το 1988, ήταν η εισαγωγή του Peace Pop.

 

 

Ήταν μέρος μιας προσπάθειας προώθησης της ιδέας ανακατεύθυνσης του 1 % των εθνικών αμυντικών προϋπολογισμών σε όλο τον κόσμο για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων προώθησης της ειρήνης.

Βλέπουμε την πρόσφατη δράση της εταιρείας ως μέρος μιας παρόμοιας τροχιάς-όχι ως αντι-Ισραηλινή, αλλά ως μέρος μιας μακράς ιστορίας υπέρ της ειρήνης.

 

 

Στην δήλωση της η εταιρεία έκανε έναν διαχωρισμό ανάμεσα στο δημοκρατικό έδαφος του Ισραήλ και στα εδάφη που κατέχει το Ισραήλ. 

 

 

Η απόφαση να σταματήσουν οι πωλήσεις εκτός των δημοκρατικών συνόρων του Ισραήλ δεν είναι μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

Η δήλωση των Ben & Jerry δεν επικυρώνει  το κίνημα Μποϊκοτάζ.

 

 

Η απόφαση της εταιρείας να ευθυγραμμίσει πλήρως τις δραστηριότητες της με τις αξίες της δεν αποτελεί απόρριψη του Ισραήλ.

Πρόκειται για απόρριψη της ισραηλινής πολιτικής, η οποία διαιωνίζει μια παράνομη κατοχή που αποτελεί εμπόδιο στην ειρήνη και παραβιάζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού που ζει υπό την κατοχή

Ως Εβραίοι υποστηρικτές του κράτους του Ισραήλ, απορρίπτουμε θεμελιωδώς την ιδέα ότι είναι αντισημιτικό να αμφισβητούμε τις πολιτικές του κράτους του Ισραήλ.

 

 

Όταν αφήσαμε το τιμόνι της εταιρείας, υπογράψαμε μια μοναδική δομή διακυβέρνησης στη συμφωνία εξαγοράς με την Unilever το 2000.

 

 

Αυτή η δομή είναι η μαγεία πίσω από τη συνεχή ανεξαρτησία της Ben & Jerry και την επιτυχία της.

Ως μέρος της συμφωνίας, η εταιρεία διατήρησε ένα ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο με την ευθύνη να προστατεύει την ουσιώδη ακεραιότητα της εταιρείας και να συνεχίσει την κοινωνική της αποστολή.

 

 

Πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις είναι από τις πιο ισχυρές οντότητες στην κοινωνία. Πιστεύουμε ότι οι εταιρείες έχουν ευθύνη να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη και την επιρροή τους για να προωθήσουν το ευρύτερο κοινό καλό, αναφέρουν οι ιδρυτές της εταιρείας Ben & Jerry's Μπεν Κοέν και Τζέρι Γκρίνφιλντ στην ανακοίνωση τους που δημοσιεύουν οι New York Times.

Με τα χρόνια, πιστεύουμε επίσης ότι υπάρχει μια πνευματική πτυχή στις επιχειρήσεις, όπως υπάρχει στη ζωή των ατόμων.

 

 

Ότι δίνεις, λαμβάνεις. Ελπίζουμε ότι για την Ben & Jerry's, αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της επιχείρησης.

Για εμάς, αυτό αντιπροσωπεύει αυτή η απόφαση και γι 'αυτό είμαστε περήφανοι που 43 χρόνια μετά την ίδρυση ενός καταστήματος παγωτού σε ένα ερειπωμένο βενζινάδικο στο Μπέρλινγκτον, Vt., τα ονόματά μας είναι ακόμα στη συσκευασία.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ