Κορυφαία διάκριση για τον Δρ Κύπρο Νικολαΐδη: Ποιος είναι ο «πατέρας» της Εμβρυικής Ιατρικής & εφευρέτης της Αυχενικής Διαφάνειας (βίντεο)

Ο Νίκος Αναστασιάδης του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, η τελετή παρασημοφόρησης του Δρος Κύπρου Νικολαΐδη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’.

Σε ομιλία του κατά την τελετή, σύμφωνα με το city.sigmalive.com, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης και εκτίμησης της πολύτιμης επιστημονικής, ανθρωπιστικής και κοινωνικής προσφοράς του Καθηγητή Κύπρου Νικολαΐδη, τού απονέμει τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ’.

Η ύψιστη αυτή τιμή απονέμεται κατά κανόνα εις αρχηγούς κυβερνήσεων και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε διακεκριμένες προσωπικότητες με σημαντική προσφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία ή την ανθρωπότητα.

Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, λαμβάνοντας υπόψη την ανεκτίμητη προσφορά του Καθηγητή Κύπρου Νικολαΐδη στην προαγωγή του τομέα της υγείας και ιδιαίτερα του πεδίου της εμβρυικής ιατρικής, αποφάσισα πως η μόνη επάξια τιμή προς τον ανά το παγκόσμιο γνωστό επιστήμονα ήταν η απονομή του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος Μακαρίου Γ’.

Τα όσα εν συνεχεία θα παραθέσω είμαι βέβαιος πως επιβεβαιώνουν την ορθότητα της αποφάσεως.

Ο Κύπρος Νικολαΐδης, αναγνωρίζοντας, πρωτίστως, ως υψηλό λειτούργημα την ιατρική επιστήμη, έταξε εαυτόν με αφοσίωση, πάθος και συνέπεια εις την υπηρεσία της.

Παραμένοντας ασυμβίβαστος με την ιδέα του θανάτου κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού, αρνούμενος, δηλαδή, να αποδεχθεί να χάνονται ζωές στην προσπάθεια να χαριστεί ζωή, αφιέρωσε τη μακρά επιστημονική του διαδρομή, ενάντια στην περιγεννητική θνησιμότητα.

Μέσα στα πλαίσια που έταξε ως στόχο ζωής, ανέπτυξε ένα πρωτοποριακό ερευνητικό και κλινικό έργο, σχετικό με τον εντοπισμό σημαντικών προγεννητικών εμβρυικών ανωμαλιών και επιπλοκών της κύησης, καθιερώνοντας αναγνωρισμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους στην εμβρυομητρική ιατρική, συνδέοντας άρρηκτα το όνομά του, με την ενδοσκοπική απόφραξη της τραχείας και όλες τις μεθόδους πρόγνωσης του συνδρόμου down, με την αυχενική διαφάνεια να αναγνωρίζεται ως η κορυφαία ιατρική ανακάλυψη των τελευταίων 30 χρόνων.

Την ίδια στιγμή, σε συνδυασμό με τη συνδρομή του στην οργάνωση τμημάτων ιατρικών σχολών, τον μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων και δημοσιεύσεων, τον συντονισμό σημαντικού αριθμού βιβλίων, οδήγησαν στην αλματώδη πρόοδο της προγεννητικής ιατρικής, διανοίγοντας έτσι τους ορίζοντες στον επαναστατικό τομέα της εμβρυικής χειρουργικής.

Η πολυδιάστατη εμβέλεια της προσωπικότητας του Καθηγητή Κύπρου Νικολαΐδη, πέραν από τις καινοτόμες ανακαλύψεις προεκτείνεται και σε ένα ακόμη άξονα: στο όραμά του, το οποίο μετουσιώνει στην πράξη, να καταστήσει την εμβρυική ιατρική προσβάσιμη σε κάθε γυναίκα του πλανήτη.

Αντιλαμβανόμενος ότι η επιτυχία των δικών του κατακτήσεων αποκτά ουσιαστική σημασία μόνο όταν αποδίδει πολλαπλασιαστικά οφέλη, έθεσε ως στόχο την επένδυση στην έρευνα, τη διάδοση της γνώσης και την εκπαίδευση των επόμενων γενεών ιατρών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, με δική του πρωτοβουλία δημιουργήθηκε το 1995, το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Εμβρυικής Ιατρικής, στο πλαίσιο της λειτουργίας του οποίου, μεταξύ άλλων:

(α) Επενδύονται ετησίως σημαντικά ποσά σε ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χρόνια λειτουργίας του, έχει διαθέσει πέραν των 45 εκατομμυρίων στερλινών προς τον σκοπό αυτό.

(β) Χορηγούνται υποτροφίες σε εκπαιδευόμενους ιατρούς από διάφορες χώρες, με στόχο την κατάρτισή τους στην εμβρυική ιατρική και την εφαρμογή των γνώσεών τους ανά το παγκόσμιο. Έχει αναφερθεί ότι σε πέραν των 50 χωρών έχουν πραγματοποιηθεί ανάλογα προγράμματα χάρη σε αυτές τις πρωτοβουλίες.

(γ) Πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Συνέδριο στην Εμβρυική Ιατρική.

(δ) Προσφέρονται δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα σε επαγγελματίες υγείας και υποψηφίους γονείς.

Επιπλέον, αποσκοπώντας στην ποιοτική φροντίδα των εγκύων, συντέλεσε στη δημιουργία του σύγχρονου Κέντρου Εμβρυικής Ιατρικής, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Southend.

Επιπρόσθετα, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Εμβρυικής Ιατρικής του Καθηγητή χρηματοδότησε τη δημιουργία του Fetal Medicine Research Institute στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του King’s College, το οποίο είναι προσβάσιμο σε όλες τις γυναίκες της Αγγλίας μέσω του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας.

Ένα Ινστιτούτο, το οποίο επιμελήθηκε προσωπικά ο Κύπρος Νικολαΐδης, και το οποίο αποτελεί την αιχμή του δόρατος, όσον αφορά την άρτια κλινική εκπαίδευση επιστημόνων υγείας σε σύγχρονες μεθόδους πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας.

Αναλόγως σημαίνουσα είναι και η εκστρατεία που ανέπτυξε για την εκπαίδευση ιατρών και νοσηλευτών σε υποανάπτυκτες χώρες, όπως η Ρουάντα και η Ζιμπάμπουε, που παρουσιάζουν υψηλή ενδομητρική και περιγεννητική θνησιμότητα, μεριμνώντας για την εκεί δημιουργία Κέντρων Εμβρυικής Ιατρικής.

Αναμφίβολα, επίκεντρο του εύρους της εν λόγω υψηλής, συνειδητής και ανιδιοτελούς προσφοράς του Καθηγητή, δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί η ιδιαίτερη πατρίδα του.

Θα ήθελα να επισημάνω, ανάμεσα σε άλλα, τη σημαίνουσα συνεργασία του Ιδρύματος Εμβρυικής Ιατρικής με τη Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του Μακάριου Νοσοκομείου.

Στη βάση της συνεργασίας αυτής, η Κλινική, ως κέντρο παραπομπής και αναφοράς των περιστατικών που άπτονται της εμβρυικής ιατρικής στην πατρίδα μας, κατάφερε να εκσυγχρονίσει τη λειτουργία της και να ανταποκριθεί με επάρκεια σε περιπτώσεις κύησης υψηλού κινδύνου.

Θέλω ακόμα να σημειώσω ότι με δωρεά του Κύπρου Νικολαΐδη, ο εξοπλισμός του Τμήματος Υπερήχων και Εμβρυομητρικής Ιατρικής της κλινικής, ενισχύθηκε πρόσφατα με υπερσύγχρονο μηχάνημα υπερήχων.

Είναι με βάση αυτή τη σημαντική προσφορά και αναγνωρίζοντας την υψηλή συμβολή του Καθηγητή, που σε ένδειξη αναγνώρισης και εκτίμησης για το έργο του, κατόπιν εισήγησης του Διευθυντή της Μαιευτικής και Γυναικολογικής κλινικής του Μακάριου Νοσοκομείου, Δρος Χριστοφίδη Αγαθοκλή, το Υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ενέκριναν την ονοματοδοσία του Μαιευτηρίου Ι της κλινικής, σε πτέρυγα «Καθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης».

Είναι στο ίδιο πλαίσιο που τα εξαιρετικά επαγγελματικά επιτεύγματα και η ουσιαστική δράση του, όσον αφορά την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης προς όφελος της ανθρωπότητας, έτυχαν, διαχρονικά, πληθώρας τιμητικών διακρίσεων και διεθνούς αναγνώρισης. Αξίζει να σημειώσω ότι ο Καθηγητής είναι Διδάκτωρ σε κορυφαία πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, ενώ εξέχουσα ανάμεσα στις διακρίσεις του, είναι η πρόσφατη εκλογή του, ως μέλους της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Μια εκ των υψηλότερων τιμών διεθνώς στον τομέα της ιατρικής, το μέγεθος της οποίας καθίσταται μεγαλύτερο, λαμβάνοντας υπόψη ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μόλις δέκα κλινικούς ιατρούς, που εκλέγονται στην Ακαδημία οι οποίοι, να σημειωθεί, διατηρούν την έδρα τους στην Αμερική και δεν είναι Αμερικανοί πολίτες.

Στην εντυπωσιακή επιστημονική του πορεία, ο άνθρωπος, ο οραματιστής επιστήμονας Κύπρος Νικολαΐδης, συνύφασε την επιτυχημένη διαδρομή του με δεκάδες χιλιάδες περιστατικά, άμεσα συνδεδεμένα με το θαύμα της ζωής. Και καταφέρνοντας να γεφυρώσει τον θάνατο με τη ζωή συνεχίζει να αποτελεί την ελπίδα και την προσδοκία χιλιάδων ανθρώπων που προσπαθούν να γίνουν γονείς.

Είναι στο πλαίσιο αυτό που κέρδισε δικαίως τον τίτλο του θεμελιωτή και της παγκόσμιας αυθεντίας στον προγεννητικό έλεγχο και την ενδομήτρια ιατρική κερδίζοντας, παράλληλα, τον στοχευμένο χαρακτηρισμό του «miracle maker», δηλαδή του θαυματοποιού.

Κύριε Νικολαΐδη, αγαπητέ μου Κύπρο, υπηρετώντας με χαρακτηριστικό πάθος την ανθρώπινη ύπαρξη πριν από τη γέννηση, η συνολική σταδιοδρομία και το έργο που πετύχατε, τιμά, πρωτίστως, εσάς τον ίδιο, την επιστήμη σας, αλλά και το εξίσου σημαντικό ή σημαντικότερο την ιδιαίτερη πατρίδα σας, την Κύπρο.

Twitter/ @AnastasiadesCY

Διακρινόμενος από ήθος, ταπεινότητα αλλά και την περηφάνεια, με την οποία επιλέγετε όσο ψηλά κι αν έχετε φτάσει να παραμένετε πάντα ο Κύπρος Νικολαΐδης από τον Άγιο Δημητριανό της Πάφου, αποτελείτε τον καλύτερο πρεσβευτή, ό,τι καλύτερο μπορεί να αποδώσει η μικρή μας πατρίδα, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες, αλλά και την επιτυχία, με σεμνότητα και εντιμότητα, αποτελείτε πρότυπο, και έμπνευση για κάθε λειτουργό της ιατρικής επιστήμης.

Ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης είπε πως: “Είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος”. Εσείς καταξιωθήκατε γνωρίζοντας τον Άνθρωπο από την αρχή της δημιουργίας του.

Η εν λόγω ύψιστη διάκριση που σας αποδίδει σήμερα η Κυπριακή Πολιτεία, η δική σας πατρίδα, αποτελεί την υπέρτατη έκφραση σεβασμού, εκτίμησης και αναγνώρισης από την πατρίδα σας στην τεράστια συνολική προσφορά σας προς την ανθρωπότητα, από την οποία θα επωφελούνται και όλες οι μεταγενέστερες γενεές.

Για τούτο και επιτρέψετέ μου να σας συγχαρώ για άλλη μια φορά για την τιμή και υπερηφάνεια που δώσατε και δίδετε μέσα από το έργο και την προσφορά σας στην ιδιαίτερή σας πατρίδα, την Κυπριακή Δημοκρατία. Εκφράζω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας, αλλά και την περηφάνεια που ανέδειξε ένα τέτοιο επιστήμονα».

Από την πλευρά του ο Δρ Νικολαϊδης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες και είπε, μεταξύ άλλων, ότι «προσλαμβάνω τη μεγάλη τιμή ως ένδειξη αγάπης και υποστήριξης στους γιατρούς όλου του κόσμου που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία των γυναικών και των νεογέννητων παιδιών. Σε αυτούς που δεν συμβιβάζονται με την τραγική πραγματικότητα πως κάθε ένα λεπτό, μια γυναίκα κάπου στον κόσμο πεθαίνει ως αποτέλεσμα επιπλοκής της κύησης ή του τοκετού και ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των θανάτων μπορούν να αποφευχθούν. Στους γιατρούς που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους για τη μείωση της περιγεννητικής θνησιμότητας, της πρόβλεψης και πρόληψης του πρόωρου τοκετού, συγγενών ανωμαλιών, πλακουντιακής ανεπάρκειας και άλλων».

Πρόσθεσε ότι η σημερινή τιμή αποτελεί πρόκληση για τον ίδιο να συνεχίσει το έργο του για την εκπαίδευση γιατρών σε όλο τον κόσμο και για την προώθηση της έρευνας στον τομέα της ιατρικής του εμβρύου. Συγκινημένος ανέφερε ότι παρά τα 50 χρόνια που διαβιοί στο εξωτερικό, όσα χρόνια και αν περάσουν οι ρίζες του είναι στην Κύπρο.

Τέλος, ευχήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, υγεία και δύναμη σημειώνοντας ότι «θέλω να εργαστείτε μαζί για τον κοινό αγώνα, αυτή τη στιγμή, ενάντια στον κορωνοϊό, να στηρίξετε τη Στέλλα Κυριακίδου και τον νέο Υπουργό Υγείας σε αυτόν τον αγώνα, αλλά και για τη μισή μου καταγωγή, την Αμμόχωστο, να συνεργαστείτε και να αγωνιστείτε μαζί για να αποφύγουμε τη μόνιμη διχοτόμηση της πατρίδας μας».

Το έργο του Δρ Κύπρου Νικολαΐδη

Ο Κ. Νικολαϊδης θεωρείται ο «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας, διαγνωστική τεχνική που συντελεί στον πρώιμο εντοπισμό των γενετικών μεταλλάξεων που σχετίζονται με το σύνδρομο Down και είναι πρωτοπόρος στην έρευνα και τις εφαρμογές Cell Free DNA testing για τον εντοπισμό χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο περιφερικό αίμα της γυναίκας.

Είναι καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής του King’s College Λονδίνου και του University College Λονδίνου.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει αναπτύξει και επεμβατικές θεραπείες (διαχωρισμός μονοχοριονικών διδύμων, θεραπευτική απόφραξη τραχείας κ.ά.), που έχουν εφαρμογή στον τομέα της Μικροχειρουργικής του Εμβρύου.

Who is who

Ο Κύπρος Νικολαΐδης γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1953 στην Πάφο της Κύπρου. Σπούδασε Ιατρική στο King’s College School of Medicine and Dentistry στο Λονδίνο. Ο Καθηγητής Νικολαΐδης έγινε Διευθυντής στο Harris Birthright Research Centre for Fetal Medicine, στην πρώτη μονάδα Εμβρυϊκής Ιατρικής του Ηνωμένου Βασιλείου. Δημιούργησε ένα ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμβρυϊκής ιατρικής με αποτέλεσμα το King’s College Hospital να γίνει ένα εξαιρετικά σημαντικό κέντρο Εμβρυϊκής Ιατρικής με χιλιάδες επισκέπτες-ιατρούς.

Ο καθηγητής Νικολαΐδης αντικατέστησε την εξέταση του εμβρύου με το στηθοσκόπιο με «ομφαλο-παρακέντηση», δηλαδή δειγματοληψία αίματος μέσω της διαπλακουντιακής οδού. Η έρευνα του αφορά στο σύνολο της μαιευτικής παρακολούθησης. Στον προγεννητικό έλεγχο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορά το προγεννητικό υπερηχογράφημα, κυτταρογενετικές μελέτες, μετρήσεις Doppler και την κύηση υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με το embyoiatriki.gr.

Τα τελευταία 20 χρόνια θεμελιώθηκε ερευνητικά (από τον Κ. Νικολαΐδη και την ομάδα του) ότι όλες οι κύριες ανευπλοειδίες μπορούν να ανιχνευτούν στις 11-13 εβδομάδες με τη βοήθεια του συνδυασμού χαρακτηριστικών της μητέρας υπερηχογραφικών χαρακτηριστικών και βιοχημικών προσδιορισμών στο μητρικό αίμα.

Μία επίσκεψη της επιτόκου στις 11-13 εβδομάδες, η οποία περιλαμβάνει τις παραπάνω παραμέτρους και μέτρηση συγκεκριμένων βιοδεικτών μπορεί με ακρίβεια να ορίσει τον εξατομικευμένο κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα παθολογίας της κύησης που περιλαμβάνει την αποβολή και τον ενδομήτριο θάνατο, την προεκλαμψία, το διαβήτη της εγκυμοσύνης, τον πρόωρο τοκετό, την αναστολή της ενδομήτριας ανάπτυξης και τη μακροσωμία. Η μέθοδος αυτή της παρακολούθησης της επιτόκου επιτρέπει τον εξατομικευμένο σχεδιασμό παρακολούθησης της εγκύου με ειδικά σχεδιασμένες επισκέψεις, επιτρέποντας το καλύτερο δυνατό κλινικό αποτέλεσμα και την ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση διαθέσιμων πόρων.

Όταν το Netflix αποθέωσε τον Κύπρο Νικολαΐδη

Στις 9 Δεκεμβρίου έγινε η πρεμιέρα της σειράς ντοκιμαντέρ του NETFLIX με όνομα Surgeons Cuts . Η σειρά – ντοκιμαντέρ αποτελείται από τέσσερα επεισόδια και εστιάζει στην ζωή των χειρουργών. Οι θεατές του NETFLIX έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τέσσερις κορυφαίους χειρουργούς, οι οποίοι εκτελούν καινοτόμες χειρουργικές επεμβάσεις και που έχουν βάλει το λιθαράκι τους στην εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης.

Στο πρώτο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ, πρωταγωνιστής είναι ο Κύπρος Νικολαΐδης, ο γνωστός Καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής του King’s College Hospital. Ο Κύπρος Νικολαίδης είναι ο «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας, που εντοπίζει το σύνδρομο Down στην 12η εβδομάδα κύησης, και της ενδοσκοπικής επέμβασης laser, χάρη στην οποία σώθηκαν χιλιάδες παιδιά και μητέρες.

Χάρη στην αυχενική διαφάνεια, μια υπερηχογραφική εξέταση του εμβρύου, η Ιατρική μπορεί πλέον δώσει έγκυρες και έγκαιρα απαντήσεις στους νέους υποψήφιους γονείς όσον αφορά στην ανάπτυξη και την υγεία του εμβρύου. Η αυχενική διαφάνεια, η οποία θεωρήθηκε και ως «Η ανακάλυψη της περασμένης δεκαετίας» στον τομέα της Ιατρικής του εμβρύου, φαινομενικά δεν είναι παρά μια απλή υπερηχογραφική εξέταση που γίνεται κατά τη 11 η-12η εβδομάδα της κύησης.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ