Βρετανία - Η σκοτεινή πλευρά των προσκόπων : 250 κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών - Η συγκλονιστική μαρτυρία της κοπέλας - Κακοποιήθηκε στα 13 της (φώτο)

Από τη δεκαετία του 50 πάνω από 250 ομαδάρχες ή αρχηγοί προσκόπων καταδικάστηκαν για σεξουαλική κακοποίηση στην Αγγλία. Πολύ υψηλός ο αριθμός ανάλογων υποθέσεων με προσκόπους και στην Αμερική 

Μία 27χρονη σήμερα κοπέλα συγκλονίζει με την μαρτυρία της. Η Lucy Pincott καταθέτει ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση πολλές φορές από έναν νεαρό αρχηγό προσκόπων όταν ήταν 13 ετών και μέλος μιας ομάδας προσκόπων.

Λέει ότι η δοκιμασία της έγινε πιο οδυνηρή  με τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσής της.

"Χρειάστηκαν χρόνια για να καταγγείλω την σεξουαλική επίθεση που δέχθηκα πολλές φορές, από έναν υπαρχηγό της ομάδας προσκόπων  ", δήλωσε η Pincott, ." Εκείνη την εποχή, η ανησυχία μεταξύ των αρχηγών των ομάδων ήταν μόνο να κρατήσουν την υπόθεση μυστική, ώστε κανείς να μην μπει σε μπελάδες "

Ανέφερε την υπόθεσή της στην αστυνομία το 2016, αλλά οι αξιωματικοί δεν ήρθαν σε επαφή με τα κεντρικά γραφεία της Ένωσης Προσκόπων.  Αφού η Υπηρεσία Εισαγγελίας του Crown αποφάσισε να μην προχωρήσει στην υπόθεση το 2018, η Pincott ήρθε η ίδια σε επαφή με την ένωση, αναφέρει ο Guardian.

Συμφωνήθηκε να διεξαχθεί εσωτερική έρευνα , αλλά όπως είπε η Lucy , οι εμπλεκόμενοι με την υπόθεση αρχηγοί των προσκόπων, όπως παραδέχθηκαν οι ίδιοι, δεν είχαν ποτέ ασχοληθεί στο παρελθόν με μια υπόθεση σαν τη δική της, και χαρακτήρισε την έρευνα τους: "αμελώς ερασιτεχνική".

Αφού η Pincott έλαβε ιδιωτικά μηνύματα από έναν αρχηγό των προσκόπων  το 2019 , τα οποία προειδοποιούσαν  πρώην προσκόπους, σαν αυτή,  να μην δίνουν πληροφορίες που  περιελάμβαναν κατηγορίες για θύματα και τις προσβλητικές περιγραφές της, η ένωση συμφώνησε σε ανεξάρτητη εξωτερική έρευνα.

Τα μηνύματα που έλαβε η Pincott μέσω μιας εφαρμογής αποδοχής ενός e-mail , έλεγαν μεταξύ άλλων , ότι θα "ήταν πρόθυμη και συνεργάσιμη", ότι θα "φορούσε αποκαλυπτικά ρούχα" ενώ στη συνέχεια "εμφανίστηκε ως θύμα".

Η Ένωση Προσκόπων είπε ότι ο αρχηγός τέθηκε εκτός της ομάδας , μόλις έγινε γνωστό το θέμα με τα μηνύματα και ότι θα παραμείνει έτσι.

Κάποια ανώτερα στελέχη της ένωσης «αρνήθηκαν μια ανεξάρτητη έρευνα μέχρι να "ανακαλύψουμε ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ των ανθρώπων της ένωσης, δεν ήταν μόνο επικριτικά για μένα, και ότι ο βιασμός που έγινε πολλές φορές όταν ήμουν 13, δεν ήταν "εν μέρει δικό μου λάθος" », είπε.

Αυτή η τρίτη αναφορά για τις κατηγορίες ήταν ιδιαίτερα επικριτική για την απάντηση της Ένωσης.

Οι δικηγόροι του Bolt Burdon Kemp, ενεργώντας για την Pincott, εξασφάλισαν εξωδικαστικό διακανονισμό ύψους 160.000 £ από την Ένωση Προσκόπων πέρυσι, αλλά η ένωση δεν αναγνώρισε την ευθύνη.

Θέλει να παραιτηθεί ο Chief Executive της Ένωσης, ο επικεφαλής των ερευνών και να διασφαλίσει ότι θα παραιτηθούν οι εμπλεκόμενοι με την υπόθεση της.

«Μόνο τότε θα ξέρω ότι υπάρχει η ευκαιρία για τους σημερινούς προσκόπους να απολαύσουν τον προσκοπισμό με ασφάλεια και τα χθεσινά θύματα θα αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό και όχι ως ενόχληση», είπε.

Ένας εκπρόσωπος της Ένωσης Προσκόπων είπε: "Μόλις ενημερωθήκαμε για την υπόθεση, σύμφωνα με τις διαδικασίες διασφάλισης, επικοινωνήσαμε αμέσως με τις νόμιμες υπηρεσίες και συμφωνήσαμε μαζί τους να διεξαγάγουν τοπική έρευνα.

Το παρακολουθήσαμε με εξωτερική ανεξάρτητη έρευνα κατόπιν αιτήματος της Λούσι και της οικογένειάς της, αφού ήρθαν στο φως περαιτέρω στοιχεία. "

«Η Ένωση Προσκόπων καταδικάζει κάθε μορφή ενοχοποίησης  των θυμάτων και επιδιώκει να ακολουθήσει μια προσέγγιση με επίκεντρο τα θύματα στον χειρισμό τόσο δύσκολων θεμάτων».

«Θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία για να ζητήσουμε εκ νέου ειλικρινά συγνώμη στη Λούσι».

Lucy Pincott Photo Guardian - Ιδιωτική παροχή 

250 Πρόσκοποι κατηγορούμενοι για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Πάνω από 250 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία έχουν καταδικαστεί για αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που διαπράχθηκαν ενώοι δράστες ήταν αρχηγοί  Προσκόπων ή κατείχαν  άλλες θέσεις ευθύνης στο κίνημα Προσκόπων από τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με ανάλυση που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις διαδικασίες προστασίας του οργανισμού.

Για δεκαετίες, το κίνημα Προσκόπων προωθείται ως ευκαιρία για να βιώσουν τα παιδιά περιπέτειες και να αποκτήσουν δεξιότητες ζωής, αλλά μια ανασκόπηση των κατηγορούμενων για σεξουαλική κακοποίηση  δείχνει ότι για πολλά παιδιά κακοποιήθηκαν από τα  χέρια κάποιου επιφορτισμένου με την ευθύνη να τα κάνει να περνάνε καλά.

Οι 255 υποθέσεις περιλαμβάνουν καταδίκες για βιασμό, άσεμνη επίθεση, ηδονοβλεψία και κατοχή, δημιουργία και διανομή άσεμνων / πορνογραφικών εικόνων.

Οι υποθέσεις χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950, αλλά περιλαμβάνουν επίσης σύγχρονα παραδείγματα όπως ο Oliver Cooper από το Bognor Regis, ο οποίος φυλακίστηκε για έξι χρόνια τον Οκτώβριο του περασμένου έτους για τρεις κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης, εναντίον δύο κοριτσιών έξι ετών, για λήψη άσεμνων φωτογραφιών σε ένα παιδί και 13 περιπτώσεις ηδονοβλεψίας. Τα αδικήματα συνέβησαν λίγο περισσότερο από δύο χρόνια πριν.

Επίσης, πέρυσι, ο Graham Avison από το Audenshaw, Greater Manchester, καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών και επτά μηνών  αφού ομολόγησε την ενοχή του για τέσσερις κατηγορίες άσεμνης επίθεσης μεταξύ του 1991 και του 1995 εναντίον ενός αγοριού, το οποίο άρχισε να προσεγγίζει δίνοντάς του μικρά δώρα όπως μπάρες σοκολάτας.

Η Abbie Hickson, συνεργάτης της ομάδας που διαχειρίζεται τις υποθέσεις κακοποίησης παιδιών, στους δικηγόρους του Bolt Burdon Kemp (BBK), η οποίος συνέταξε τον διαδραστικό χάρτη των περιπτώσεων κατάχρησης εξουσίας των προσκόπων, δήλωσε: Προς το παρόν δείχνει να υπάρχει μια συνεχιζόμενη κουλτούρα όπου υπάρχει πιθανότητα να διευκολύνεται κατά λάθος η κατάχρηση εξουσίας  και να μην προλαμβάνεται ενεργά.

Μεγάλο μέρος της πολιτικής διασφάλισης βασίζεται στην θεωρούμενη δεδομένη ακεραιότητα των ίδιων των ηγετών των Προσκόπων και επαφίεται εν πολλοίς στο αν ο κάθε αρχηγός θα επιλέξει να την τηρήσει .

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι αρχηγοί των προσκόπων  που διαπράττουν σεξουαλική κακοποίηση εναντίον των  παιδιών που έχουν στην ομάδα τους, είναι από τη φύση τους άτομα που χειραγωγούν, κρύβονται  και εξαπατούν.

«Πρέπει να υπάρχει μια κουλτούρα διαφάνειας και εμπιστοσύνης και πρέπει να ληφθούν μέτρα σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού, έτσι ώστε η σεξουαλική κακοποίηση εντός των προσκόπων να αποτρέπεται ενεργά.

Όταν γίνονται καταγγελίες, αυτά πρέπει να διερευώνται διεξοδικά και να δίνεται ένα μάθημα, ώστε να αποφευχθεί η μελλοντική κατάχρηση εξουσίας.

Μόνο τότε θα προστατευτούν οι πρόσκοποι του σήμερα και του μέλλοντος από αυτούς τους ανθρώπους που κακοποιούν σεξουαλικά παιδιά.

Η BBK αναφέρει ότι ο πραγματικός αριθμός των δραστών και των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης  είναι πιθανό να είναι ακόμη υψηλότερος από αυτόν που αναφέρει ο αναλυτικός διαδραστικός χάρτης που επιμελήθηκε.

Ο χάρτης βασίστηκε σε δημόσια αρχεία, άρθρα εφημερίδων και ανεξάρτητα επαληθευμένα έγγραφα, δεδομένου ότι περιλαμβάνει μόνο καταδίκες.

Δεν περιλαμβάνει περιπτώσεις στις οποίες τα θύματα δεν ανέφεραν την κακοποίηση ή όπου οι εισαγγελείς δεν απήγγειλαν κατηγορίες λόγω των δυσκολιών απόδειξης κακοποίησης όπου είχαν περάσει αρκετά χρόνια ή επειδή ο φερόμενος δράστης είχε πεθάνει.

Ένα ακόμα παράδειγμα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, από αρχηγούς των προσκόπων είναι αυτό που αναφέρουμε παραπάνω: της  27χρονης Lucy Pincott, η οποία έπεσε θύμα βιασμού όταν ήταν 13 ετών.

Η εισαγγελία δεν άσκησε δίωξη εναντίον του φερόμενου ως δράστη της σεξουαλικής κακοποίησης της Pincott, αλλά η BBK, συμφώνησε με την ένωση προσκόπων αποζημίωση 160.000 λιρών Αγγλίας, πέρισυ ύστερα από ιδιωτική έρευνα που ξεκίνησε η Pincott, αν και η Ένωση δεν αναγνωρίζει την ευθύνη της για το βιασμό.

Η Πίνκοτ είπε: "Θέλω να συνεχιστεί ο προσκοπισμός. Μπορεί να είναι υπέροχος για πολλούς νέους. Ωστόσο, πρέπει να παιδιά να παραμένουν ασφαλή  από εκείνους που θα έχουν σκοπό να τα κακοποιήσουν.

Πολλοί άνθρωποι δεν θα ξεπεράσουν ποτέ τις ζημιές που υπέστησαν εξαιτίας των παιδεραστών και των βιαστών ειδικά όταν δεν πιστεύεται και οι θύτες παραμένουν προστατευμένοι"

Μια έκθεση σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε σύγχρονα θεσμικά πλαίσια που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από την ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην Αγγλία και την Ουαλία, βασισμένη σε ανάλυση αρχείων από το 2017 έως το 2020 από την Υπηρεσία Αποκάλυψης και Παύσης τέτοιων εκγλημάτων , η οποία βοηθά τους εργοδότες να ελέγχουν πιθανούς υπαλλήλους, τονίζει ότι ανάμεσα στους φερόμενους ως δράστες περιλαβμάνονται  «συνοδοί, ομαδάρχες ή αρχηγοί προσκόπων  που κακοποίησαν σεξουαλικά παιδιά εντός αυτών των κοινοτικών ομάδων».

 

Το κίνημα των  Προσκόπων αντιμετώπισε επίσης ισχυρισμούς για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και  σε άλλες χώρες, αναφέρει το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Guardian.

Νωρίτερα αυτό, ένα μήνα, οι Πρόσκοποι της Αμερικής δήλωσαν ότι έχει επιτευχθεί  συμφωνία 850 εκατομμυρίων δολαρίων (620 εκατομμύρια λίρες) με δικηγόρους που αντιπροσωπεύουν περίπου 60.000 θύματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Ένας εκπρόσωπος της  Ένωσης Προσκόπων είπε: «Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ασφάλεια των νέων στη φροντίδα μας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχαμε πάνω από 10 εκατομμύρια νεαρά μέλη από την ίδρυσή μας το 1907. Αναγνωρίζουμε ότι με την πάροδο του χρόνου υπήρξαν περιστατικά κακοποίησης. Οποιαδήποτε κακοποίηση ενός νεαρού ατόμου είναι αποτρόπαια, και λυπούμαστε βαθιά για όποιον υπέφερε λόγω των πράξεων των κακοποιών. "

"Το να διατηρούμε τους νέους ασφαλείς από τέτοιες ενέργειες  είναι κάτι που λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Διαθέτουμε ισχυρές πολιτικές και διαδικασίες προστασίας, οι οποίες είναι διαθέσιμες στο κοινό και προσκαλούμε τακτικά εξωτερική έρευνα και επανεξέταση.

Οι προτάσεις που γίνονται από αυτές τις έρευνες, λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη".

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ