Αυτοκράτορας μόνος… χωρίς την Αυτοκράτειρα Μασάκο κηρύσσει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων ο Ναρουχίτο της Ιαπωνίας (φωτό)

Η μάχη της με την κατάθλιψη

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 ξεκίνησε λίγο μετά τις 14:00 (ώρα Ελλάδας) με τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ναρουχίτο να αναμένεται κατά τη διάρκεια αυτής της τελετής - περίπου στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) - να κυρήξει και επίσημα την έναρξή τους.

Όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) αυτό θα γίνει πριν ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγα (17:30) για να λάμψει μέχρι τις 8 Αυγούστου και το κλείσιμο των Αγώνων. Ο Αυτοκράτορας θα κηρύξει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, επαναλαμβάνοντας τον ρόλο του παππού του, ο οποίος «άνοιξε» τους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξενήθηκαν στο Τόκιο, το 1964.

 

Ο Ναρουχίτο θα είναι  ωστόσο στην τελετή χωρίς την Αυτοκράτειρα Μασάκο ή άλλα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας, αφού οι διοργανωτές απαγόρευαν την παρουσία θεατών. Να σημειωθεί ότι όταν ο παππούς του, ο Αυτοκράτορας Χιροχίτο, κήρυξε την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1964, συνοδεόταν από την Αυτοκράτειρα Ναγκάκο.

 

Η διοργάνωση του 1964, αγκαλιάσθηκε με ενθουσιασμό στην Ιαπωνία και στο εξωτερικό, φέρνοντας μια νέα εποχή για την χώρα, μετά την καταστροφή του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο 61χρονος αυτοκράτορας Ναρουχίτο «ήταν ανήσυχος» για την πιθανότητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες να προκαλέσουν την εξάπλωση του κορονοϊού, όπως φοβούνται πολλοί Ιάπωνες, αναφέρει το ΑΠΕ.

Ο Ολυμπιακός Χάρτης, ορίζει ότι η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, κηρύσσεται από τον αρχηγό του κράτους της χώρας υποδοχής, κάτι που σημαίνει ότι η παρουσία του ήταν απαραίτητη.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, συναντήθηκε με τον αυτοκράτορα την Πέμπτη και τον διαβεβαίωσε ότι οι διοργανωτές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην λειτουργήσουν οι Αγώνες ως άρμα εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα.

Η μάχη της Μασάκο με την κατάθλιψη

Με σπουδές στο Χάρβαρντ, η Μασάκο, που εγκατέλειψε απρόθυμα τη διπλωματική της καριέρα για να παντρευτεί, παλευε πάνω από 10 χρόνια με την κατάθλιψη, καθώς κλήθηκε να προσαρμοστεί στο πρωτόκολλο του παλατιού και δέχθηκε πιέσεις να φέρει στον κόσμο ένα γιο.

Το 2012, η Μασάκο, που έχει περάσει πολλά χρονιά στο εξωτερικό και μιλά πολλές γλώσσες, παραδέχθηκε ότι για καιρό παλεύει με μια αγχώδη διαταραχή και οι δημόσιες εμφανίσεις της ήταν σπάνιες.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @royaltyandprotocol

Είναι ασυνήθιστο για ένα μέλος της ιαπωνικής αυτοκρατορικής οικογένειας το γεγονός ότι ο Ναρουχίτο έχει σπουδάσει στο εξωτερικό και περιγράφει τη διετή φοίτησή του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ως κάποια από τα ευτυχέστερα χρόνια της ζωή του. Ο Ναρουχίτο είχε  ξεκαθαρίσει όταν ανέβηκε στον θρόνο ότι θα συνεχίσει το έργο του πατέρα του υπενθυμίζοντας στους πολίτες την σπουδαιότητα της ειρήνης.

Ωστόσο, είναι περισσότερο γνωστός για τον ένθερμο τρόπο με τον οποίο υπερασπίζεται τη Μασάκο, η οποία αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή το 2003 υποφέροντας από επώδυνη δερματική πάθηση, η οποία στη συνέχεια περιγράφηκε ως «διαταραχή προσαρμογής».

Δείτε επίσης: Royal Story: Μασάκο, η θλιμμένη Πριγκήπισσα της Ιαπωνίας επιτέλους χαμογελά μετά από 13 χρόνια με πρόζακ & πρωτόκολλο - φυλακή! (φωτό)

Το 2004, είχε μια ασυνήθιστη δημόσια διαμάχη με τον Αυτοκρατορικό Οίκο, την υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για να οργανώνει τις δραστηριότητες της βασιλικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι η Μασάκο, που ήλπιζε να χρησιμοποιήσει την εμπειρία της στο διπλωματικό σώμα στο ρόλο της ως πριγκίπισσας, είχε «εντελώς εξουθενωθεί» στην προσπάθειά της να προσαρμοστεί στη ζωή του παλατιού. «Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν κινήσεις που ανέτρεψαν την καριέρα της Μασάκο και την προσωπικότητά της, η οποία επηρεάστηκε από αυτή την καριέρα», δήλωσε.

Η υπέρασπιση από το Ναρουχίτο συνεχίστηκε με τα χρόνια, κατά τα οποία οι εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας κατά καιρούς επέκριναν τη σύζυγο του ότι είναι πλημμελής στα πριγκιπικά καθήκοντά της. Το 2008, ζήτησε να υπάρχει κατανόηση, λέγοντας: «Η Μασάκο συνεχίζει να καταβάλλει τις μέγιστες προσπάθειες με τη βοήθεια όσων βρίσκονται γύρω της».
Τα καθήκοντα του αυτοκράτορα περιλαμβάνουν θρησκευτικές τελετές καθώς και την εναρκτήρια συνεδρίαση του κοινοβουλίου, με το κοινωνικό έργο, ωστόσο, να βρίσκεται στο επίκεντρο.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ