Φωτογραφίες από την επίσκεψη των Ελλήνων πρωταθλητών Αμέα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης: «προσβάσιμη σε όλους»

Οι αθλητές της Παραολυμπιακής μας Ομάδας χρησιμοποίησαν τον ανελκυστήρα πλαγιάς

Την ελληνική αποστολή που θα συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (24 Αυγούστου-5 Σεπτεμβρίου), υποδέχθηκαν χθες (20/7) στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Οι Ελληνες πρωταθλητές ΑμεΑ, μαζί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Χρήστο Καλούδη, και στελέχη της ΕΠΕ, χρησιμοποίησαν τον ανελκυστήρα πλαγιάς, το υπερσύγχρονο αναβατόριο και μέσω των νέων διαδρομών, που αναδεικνύουν σε όλο το εύρος της την οδό των Παναθηναίων, περιηγήθηκαν στα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου και «ταξίδεψαν» στην Ιστορία.

Στο Τόκιο οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, θα διεξαχθούν από 24 Αυγούστου - 5 Σεπτεμβρίου 2021. 

Οι πρωταθλητές στην Ακρόπολη ήταν οι Γιάννης Κωστάκης, Έφη Γκουλή, Νάσος Γκαβέλας, Σωτήρης Γκαραγκάνης, Σεζόν Φερνάντες, Άννα Ντέντα, Χριστίνα Ντέντα και η Κέλλυ Λουφάκη. Και εκτός του Προέδρου της ΕΠΕ μαζί ήταν και οι Β’ αντιπρόεδρος κ. Φώτης Μπίμπασης, το  μέλος της ΕΠΕ Γιάννης Βατικιώτης, η αρχηγός αποστολής και μέλος της ΕΠΕ κα. Αναστασία Γκούφα και ο διευθυντής της ΕΠΕ κ. Σάκης Κωστάρης.  

EUROKINISSI

Στη συμβολική επίσκεψη παρόντες ήταν οι γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο καθηγητής Μανόλης Κορρέ, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών Έλενα Κουντούρη και υπηρεσιακών στελεχών του ΥΠΠΟΑ. 

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, υποδεχόμενη τους αθλητές: «Σήμερα είναι μια μέρα μεγάλης χαράς και μεγαλύτερης συγκίνησης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υποδέχεσαι στην Ακρόπολη, μπροστά στον Παρθενώνα, τους αθλητές της Παραολυμπιακής μας Ομάδας. Όλους τους αθλητές μας που, όπου αγωνίζονται τιμούν την Ελλάδα. Είμαστε περήφανοι για το έργο που έγινε στην Ακρόπολη. Για τον ανελκυστήρα, για τις διαδρομές. Γιατί πλέον, αυτό το σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού μπορεί να είναι προσβάσιμο από τα άτομα με αναπηρία, από το σύνολο της κοινωνίας, τους Έλληνες και τους ξένους επισκέπτες της Ακρόπολης.

EUROKINISSI

Το δικαίωμα της πρόσβασης στον Πολιτισμό δεν μπορεί να αφορά κάποιους. Πρέπει να αφορά όλη την κοινωνία. Σήμερα, η χαρά, το χαμόγελο και τα λόγια που ακούσαμε από τους Παραολυμπιονίκες μας, νομίζω, ότι είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση, όχι μόνο για εμένα, αλλά για όλους τους συνεργάτες μου.

Για όλους όσους συνέβαλαν προκειμένου να γίνουν τα συγκεκριμένα έργα προσβασιμότητας στην Ακρόπολη. Την Επιστημονική Επιτροπή της Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως. Αυτή η μέρα μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία και βέβαια, όλοι ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι οι αθλητές μας θα γυρίσουν και από το Τόκιο με πολλά μετάλλια». 

EUROKINISSI

Ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε: «Είμαι βέβαιος ότι θα διαπρέψουν και σ’ αυτούς τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, ότι θα μας προσφέρουν αξέχαστες στιγμές συγκίνησης και υπερηφάνειας, παρά τις πρωτόγνωρες ιδιαιτερότητες και τις τρομερές δυσκολίες, λόγω της πανδημίας.   Εξέφρασα και τα θερμά μου συγχαρητήρια στην κ. Μενδώνη και στα στελέχη του Υπουργείου για την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει στο μνημείο μας της Ακρόπολης, στο σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού». 

EUROKINISSI

Οι αθλητές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τις αναβαθμισμένες υποδομές του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Χρησιμοποίησαν τον ανελκυστήρα πλαγιάς και τις νέες διαδρομές για να περιηγηθούν στα μνημεία του Ιερού Βράχου. Οι περισσότεροι δήλωσαν τον ενθουσιασμό τους, καθώς ήταν η πρώτη τους επίσκεψη στην Ακρόπολη, αφού μέχρι σήμερα, δεν είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο. Άλλοι μίλησαν για το όνειρό τους, που έγινε πραγματικότητα και εξέφρασαν τη χαρά τους ότι μπορούν πλέον να επισκέπτονται συχνά τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της χώρας. 

Από πλευράς του ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης αναφέρθηκε επίσης στα έργα που έγιναν για να έχουν πρόσβαση στην Ακρόπολη οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, με τον ίδιο να γράφει σε ανάρτησή του:

«Ακρόπολη προσβάσιμη για όλους. Είμαστε περήφανοι για το έργο που έγινε. Για τον ανελκυστήρα, για τις διαδρομές. Αυτό το σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού οφείλει να είναι προσβάσιμο για τα Άτομα με Αναπηρία, για το σύνολο της κοινωνίας, τους Έλληνες και τους ξένους επισκέπτες. Το δικαίωμα της πρόσβασης στον Πολιτισμό αφορά όλους».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ