To eirinika στην Κέρκυρα για την συναυλία της σπουδαίας τραγουδίστριας Ιωάννας Βλάχου - η εξομολόγηση για το θαύμα επιβίωσης της κόρης της από σπάνιο καρκίνο (φωτό & βίντεο)

Η φωνή της, αηδόνι, μια κλασική υψίφωνος, μια ταλαντούχα Κερκυραία

Είμαι στην Κέρκυρα .Το μπαλκόνι του δωματίου μου μοιάζει με φωλιά πουλιών . Στην βεράντα μου όλη την ημέρα παρακολουθώ κονσέρτα . Συναυλίες με  κελαηδίσματα μόνο για μένα .

Στο νησί της μουσικής . Η τύχη με έφερε να μείνω σε ένα δωμάτιο που έχει θέα όλο τον κόλπο της Γαρίτσας , δεξιά το δάσος του Μοn Repos και ο ανεμόμυλος και στην ευθεία μου , ακριβώς απέναντι , το Ενετικό φρούριο.

Συντροφιά όλη την ημέρα με χελιδόνια και αηδόνια , περιστέρια και κάθε είδους πτηνού από τα 150 είδη που συχνάζουν στο όμορφο νησί του Ιονίου αφού η Κέρκυρα είναι ακριβώς πάνω στην διαδρομή μετανάστευσης πουλιών .

Πράσινο πυκνό , δυνατό όπως μόνο στα Επτάνησα μπορείς να συναντήσεις , θάλασσα καθαρή ,ήρεμη ,δροσερή όπως μόνο στα Επτάνησα μπορείς να βρεις, αέρας Ιταλίας όπως μόνο εδώ απαντάς , αρχοντιά , Ρομαντικοί συνειρμοί και μουσική πολύ μουσική παντού …. Eνοικος η αφεντιά μου για ένα τριήμερο στο Mayor Mon Repos Art Hotel …..

Κι όμως σε αυτό το ειδυλλιακό περιβάλον της τέχνης και των θαυμάσιων ακουσμάτων , του απόγειου των αισθήσεων , εγώ άκουσα μια από τις πιο σκληρές ανθρώπινες ιστορίες από μιά πολύ δυνατή γυναίκα που θαύμασα , που με δίδαξε κάτι ακόμα σε αυτή την ζωή , και σε καμία περίπτωση δεν με έκανε να την λυπηθώ .

Την προηγούμενη μέρα , αυτή η ίδια μάνα -μαχήτρια , η Ιωάννα Βλάχου , με είχε κάνει να πιστέψω ότι επιτέλους η μαγεία , μετά την παρατεταμένη καραντίνα , επέστρεψε .

Η συναυλία της Ιωάννας Βλάχου για τους σκοπούς της Φλόγας, γιά τα παιδιά που νοσούν από καρκίνο , όπως το δικό της , πριν απο 17 χρόνια , εγινε ενα ζεστό Σαββατόβραδο του Ιουλίου , μέσα στο παραμυθένιο κάστρο της Corfu , του νησιού με τις δυό κορφές , με τη θάλασσα γύρω μας να συνοδεύει την μοναδική ερμηνεύτρια ….

Μην τον ρωτάς τον ουρανό , Σβήσε το δάκρυ με το μαντήλι σου να πιω τον ήλιο μέσα απο τα χείλη σου …. Μελωδίες και ….Μαντολίνα και Κιθάρες , Κέρκυρα , Κέρκυρα με το Ποντικονήσι …..

Η φωνή της , αηδόνι , μια κλασική υψίφωνος ,μια ταλαντούχα Κερκυραία που μας κατέκτησε όλους όσοι τυχεροί την ακούσαμε κάτω από τα αστέρια της πόλης , μέσα στην Fortezza Vecchia.

Στην εξαίσια μουσική εκδήλωση πήρε μέρος η γυναικεία χορωδία «Κορυφώ», η παιδική χορωδία «Αλεγκρία» του ηπειρώτικου συλλόγου Κέρκυρας, η φιλαρμονική Ομόνοια Γαστουρίου, ο μουσικός Γιάννης Μιχαήλ, ο ερμηνευτής Βασίλης Κυνηγόπουλος και 7 κοριτσάκια της σχολής  χορού της Νίκης Γιάννου. Μαέστρος των χορωδιών είναι η Όλγα Κουτσούκαλη που συνέθεσε επίσης το τραγούδι για τη «Φλόγα» που ακούστηκε στην όμορφη βραδιά.

Την επόμενη μέρα την περίμενα χωρίς τη μαγεία της προηγούμενης βραδιάς αλλά με τη μαγεία της αλήθειας της διήγησης της ιστορίας της ζωής της , μιάς ζωής γεμάτη πόνο , ατυχίες , σκληρότητα , μάχες , δύναμη , αντιξοότητες , αδιαφορία των συνανθρώπων της , πείσμα & υπομονή ,δάκρυα , πολλά δάκρυα λύπης & χαράς , αχαριστίες & εγκατάλειψη , νίκη & τύχη , μικρά & μεγάλα θαύματα.

Η Ιωάννα μου ξετύλιξε αυτή την απίθανη ιστορία που μοιράζομαι μαζί σας σήμερα στο eirinika .

Όλα ξεκίνησαν από τότε που ήταν παιδούλα , ένα κοριτσάκι 5-6 ετών που ήξερε από τόσο δα μικρό , τι ήθελε , ήθελε να ανεβαίνει στο πάλκο κι ας ήταν αυτό το πεζούλι έξω από το σπίτι της , η μικρή πλατεία , η καρότσα ενός φορτηγού .

H Ιωάννα ανέβαινε και τραγουδούσε , τραγουδούσε για το κοινό της, πρώτα για τα γειτονόπουλα της , τους φίλους και τους συγγενείς .

Σιγά-σιγά η Ιωάννα ξεχώρισε , ξεχώρισε για το ταλέντο της και εκείνο το βλέμμα μέσα από τα πανέμορφα πράσινα μάτια της. Όνειρο της να γίνει ηθοποιός , ηθοποιός και τραγουδίστρια , μια νέα Ρένα Βλαχοπούλου . 

Την φιλαρμονική Ομόνοια Γαστουρίου διηύθυνε ο μαέστρος Σπύρος Ράλλης ο οποίος έχει συνοδεύσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες σε μεγάλες συναυλίες.

Με την συμπατριώτισσα της συναντήθηκε όταν ήταν μόλις 13 ετών .Η κόμησσα της Κέρκυρας την ανέβασε στην πραγματική σκηνή και έπαιξαν μαζί θέατρο .

Στη συνέχεια κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό με δεύτερον , ποιον φαντάζεστε ; τον Σάκη Ρουβά! κέρδισε λοιπόν με τη φωνή της ακόμη και τον Σάααακη.

Τα σχέδια και την νεανική της ορμή γιά να πάέι στην Αθήνα και να κάνει μεγάλη καριέρα , όπως της άξιζε και της αναλογούσε, ανέτρεψε ο έρωτας , αυτός που ανατρέπει τα πάντα .

Ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε ένα συμπατριώτη της με τον οποίο άνοιξαν ένα πιάνο μπαρ στην Κέρκυρα .

Το ζευγάρι απέκτησε το πρώτο του παιδί αλλά το μωρό δεν ήρθε ποτέ στο σπίτι .

Το μωρό δεν κατάφερε ποτέ εξαιτίας μιας σπάνιας ασθένειας, να επιζήσει και δύο μηνών έγινε αγγελάκι, έφυγε στον ουρανό , δίνοντας στην Ιωάννα την πρώτη μαχαιριά, τον πρώτο μεγάλο πόνο.

Σε λίγο όμως για νέα χαρά περίμενε το ζευγάρι, ένα κοριτσάκι γεννήθηκε , ένα όμορφο χαριτωμένο κοριτσάκι που γρήγορα όμως κι αυτό έγινε φιλάσθενο και είχε συνεχή προβλήματα αλλεργιών.

Στα έξι της , η κορούλα της Ιωάννας διαγνώστηκε με την πιο σπάνια μορφή αναιμίας Fanconi , ένα είδος λευχαιμίας -σπάνιο γενετικό νόσημα.

H Ραφαέλλα με το κράτος αρωγό , ας πούμε ένα μεγάλο μπράβο εδώ για την γρήγορη αντίδραση του τότε υπουργού υγείας Νικήτα Κακλαμάνη  χρειαζόταν άμεσα 300.000 χιλιάδες ευρώ για να χειρουργηθεί στο Παρίσι από την σπουδαία γιατρό Eliane Gluckman 

Η Ιωάννα έμεινε στο πλευρό της κόρης της για 5 ολόκληρα χρόνια στη γαλλική πρωτεύουσα αφού οι θεραπείες , η αποκατάσταση, οι παρενέργειες των χημειοθεραπειών , τα πισωγυρίσματα της ασθένειας έφερναν την μικρή Κερκυραία συνεχώς αντιμέτωπη με τη μάχη για τη ζωή της .

Η Κερκυραία ερμηνεύτρια , μανούλα μόλις 28 ετών , έπλυνε ακόμα και πιάτα σε εστιατόριο στο Παρίσι για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στα έξοδα , για να μπορέσει να σταθεί όλα αυτά τα χρόνια κοντά στο κοριτσάκι της που είχε μεν σωθεί με την πρώτη και μοναδική τότε στον κόσμο μεταμόσχευση μυελού από ένα συμβατό δότη αλλά οι επιπλοκές δεν της επέτρεπαν να αποθεραπευθεί.

Σε παλαιότερη συνέντευξη της στην Ρομίνα Ξυδά είχε πεί :

“Πονούσα ουσιαστικά. Ήταν μία ανοιχτή πληγή μέσα μου. Θλιβόμουν, αγωνιούσα για το τι θα συμβεί. Τις ημέρες που ένιωθα απελπισία έπαιρνα τους δρόμους. Κατέληγα πάντοτε έξω από την ορθόδοξη εκκλησία του Άγιου Στέφανου. Προσευχόμουν με δάκρυα στα μάτια να σώσει τη μικρή μου. Στο νοσοκομείο ποτέ κανείς δεν με είδε δακρυσμένη. Έδειχνα χαρούμενη και ευτυχισμένη.

Ήμουν πάντοτε περιποιημένη. Το έκανα για ψυχολογικούς λόγους. Ήθελα να στηρίξω το παιδί μου με κάθε τρόπο. Να μην αισθανθεί την αγωνία και την απόγνωση μου. Της μετέφερα όλες τις στιγμές θαλπωρής και ζεστασιάς που θα είχαμε αν είμαστε στο σπίτι , σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου.

Τα χρόνια στο Παρίσι θα έλεγα πώς συντέλεσαν στην προσωπική μου Αναγέννηση. Έμεινα μεγάλο χρονικό διάστημα μόνη μου, πήρα αποφάσεις που μου άλλαξαν τη ζωή, είδα τον κόσμο διαφορετικά, κατάλαβα τις δυνάμεις μου και κυρίως έσωσα την κόρη μου. Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ, ότι η ζωή μου θα πάρει μία τέτοια στροφή. Σ’ αυτή την στενωπό ανακάλυψα ποιοι ήταν δίπλα μου πραγματικά και ποιοι θα έπρεπε να παραμείνουν και στην πορεία. Έκανα ένα μεγάλο ξεσκαρτάρισμα έπειτα από την περιπέτεια της μικρής. Είναι άκομψη λέξη, μα δυστυχώς αληθινή.  Επίσης έμαθα να πατώ στα πόδια μου γερά, να αγωνίζομαι μέχρι εσχάτων για όποιον αγαπώ, αλλά και να τολμώ να κάνω πράξη τα θέλω μου. Τελικά αν δεν περάσεις στην απέναντι πλευρά του δρόμου της ζωής, δεν θα ανακαλύψεις ποτέ τι υπάρχει εκεί».

Δείτε τα βίντεο με τα όσα είπε η Ιωάννα Βλάχου στo eirinika.gr

Γνώρισα την Ραφαέλα το βράδυ της συναυλίας , ένα κορίτσι συγκροτημένο, έξυπνο, απόφοιτη πλέον του τμήματος ψυχολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ποιος θα πίστευε ότι αυτή μικροκαμωμένη μεγάλη νικήτρια της ζωής θα ήταν απόψε μαζί μας για να χειροκροτήσει τη μητέρα της συνοδευόμενη από τη γιαγιά της 17 χρόνια .

Είχαμε κοντά μας το πρώτο κορίτσι παγκοσμίως που μεταμοσχεύτηκε επιτυχημένα με βλαστοκύτταρα του ομφάλιου λώρου.

Η βραδιά μετά τη συναυλία εξελίχθηκε σε κερκυραϊκή βεγγέρα μέσα στην παλιά πόλη όπου 20 καλεσμένοι του συναδέλφου μας Γιάννη βίτσα δοκιμάσαμε νόστιμη Κερκυραϊκή κουζίνα , σε τραπεζάκια έξω πάνω στο καντούνι . Στην όμορφη παρέα μας ήταν η μαμά της Ιωάννας και γιαγιά της Ραφαέλας , μιά πραγματική περσόνα που η φωνή και το ταπεραμέντο της μας θύμισα τόσο πολύ τη Ρένα Βλαχοπούλου.

Υποκλίνομαι σε αυτές τις τρεις γυναίκες την Ιωάννα την μητέρα της και την Ραφαέλα . Υποκλίνομαι στο θαύμα της ζωής , της υπομονής , της αξιοπρέπειας

Η συναυλία έγινε σε συνδιοργάνωση με το τμήμα πολιτισμού του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας και το Επιμελητήριο της πόλης, τη ζυθοποιοία Corfubeer.

Παρόντες λοιπόν , η Δήμαρχος Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χρυσούλα Τόμπρου, ο Αντιπεριφερειάρχης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας Γιώργος Χονδρογιάννης αλλά και ο μεγάλος χορηγός Corfubeer Σπύρο Καλούδη .

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ