Οι ωκεανοί έχουν μετατραπεί σε μια «σούπα» μικροπλαστικών: Να 12 τρόποι για να σώσουμε τις θάλασσες & τους θαλάσσιους οργανισμούς

Πώς θα μειώσουμε την χρήση του πλαστικού στην καθημερινότητά μας;

Κάθε χρόνο, 10 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στις θάλασσες. Οι ωκεανοί έχουν μετατραπεί σε μια «σούπα» μικροπλαστικών, που βλάπτει τους θαλάσσιους οργανισμούς.

Να 12 τρόποι να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού στην καθημερινότητά μας και να σώσουμε τις θάλασσές μας.

Οι θάλασσες και οι ωκεανοί αντιμετωπίζουν μια διαρκώς αυξανόμενη απειλή από το πλαστικό. Κάθε χρόνο, 10 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στις θάλασσες και τους ωκεανούς, δημιουργώντας μια «σούπα» από πλαστικά σωματίδια. Αν διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός, η ποσότητα αυτή θα τριπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με το Mind Spa και το tsemperlidou.gr.

Για αυτό είναι σημαντικό, να κάνουμε όλοι μας μερικά μικρά βήματα για να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού στη καθημερινότητά μας, συμβάλλοντας έτσι στη σωτηρία των ακτών και των ωκεανών.

Να 12 χρήσιμοι τρόποι:

1. Χρησιμοποίησε υφασμάτινες σακούλες για τα ψώνια σου και μεταλλικά ή γυάλινα μπουκάλια για το νερό σου.

2. Μην χρησιμοποιείς πλαστικά μιας χρήσης, όπως πιάτα, ποτήρια, μπουκάλια, πακέτα, καλαμάκια και μαχαιροπήρουνα. Αλλά αν χρησιμοποιήσεις, τουλάχιστον φρόντισε να τα χρησιμοποιήσεις περισσότερες από μια φορές.

3. Να έχεις πάντα μαζί σου στο αυτοκίνητο, διάφορα κουζινικά πολλαπλών χρήσεων, (κουτάλες, πιρούνες, σπάτουλες, τάπερ κτλ) που μπορεί να σου φανούν χρήσιμα στα μπάρμπεκιου, σε μπουφέδες ή εστιατόρια take out.

4. Αντικατάστησε τις σακούλες για τα τοστάκια και τα σάντουιτς με ένα δοχείο φαγητού πολλαπλών χρήσεων.

5. Έχε πάντα μαζί σου το δικό σου ποτήρι και καλαμάκι όταν πηγαίνεις στο καφέ της γειτονιάς σου, για να μειώσεις τα σκουπίδια από τα πλαστικά ποτήρια και τα καλαμάκια.

6. Ανακύκλωσε. Επίλεξε προϊόντα με συσκευασίες από ανακυκλώσιμο πλαστικό και φρόντισε να τις πετάς στους σωστούς κάδους.

7. Απόφυγε τις πλαστικές σακούλες και τα πακέτα από φελιζόλ (Styrofoam), καθώς έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης.

8. Πάρε μέρος σε εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών και θαλασσών.

9. Υποστήριξε νομοσχέδια, δράσεις και οργανισμούς που μάχονται για την απαγόρευση της χρήσης μη ανακυκλώσιμων πλαστικών και προωθούν την ανακύκλωση.

10. Βοήθησε στη διάδοση των ιδεών της ανακύκλωσης και της μείωσης της χρήσης του πλαστικού, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και την προσωπική σου επαφή με φίλους και συγγενείς.

11. Απόφυγε προϊόντα που περιέχουν microbeads, τα οποία είναι πλαστικά μικροσφαιρίδια που βρίσκονται μέσα σε κρέμες απολέπισης, οδοντόπαστες, σαμπουάν και αφρόλουτρα. Αυτά τα πλαστικά μικροσφαιρίδια μέσω του συστήματος αποχέτευσης καταλήγουν στη θάλασσα και βλάπτουν τους θαλάσσιους οργανισμούς. Απόφυγε προϊόντα που γράφουν πολυαιθυλένιο και πολυπροπυλένιο στα συστατικά τους.

12. Μην αφήνεις τίποτα πίσω σου στην παραλία. Μάζεψε τα σκουπίδια σου και μαζί και μερικά άλλα που, ίσως, υπάρχουν στην παραλία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ