Σήμανση χώρων στην εστίαση: Χωρίζονται σε covid free & μεικτούς - Εμβολιασμένο προσωπικό (φωτό - βίντεο)

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθημένων....

Η πανδημία δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο. Τα ημερήσια κρούσματα διεθνώς αυξάνονται. Όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, είναι ζήτημα καίριο να μην δοθεί η εντύπωση ότι χάνεται ο έλεγχος στην Ελλάδα, να εμφανίζεται συγκροτημένη εικόνα, να λειτουργούν οι επιχειρησεις απρόσκοπτα και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας. Με γνώμονα το κοινό συμφέρον έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα».

 

Από 16 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με το 85% της χωριστικότητας.

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία

Αθλητικοί αγώνες μόνο με αμιγή λειτουργία. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και μέχρι 8.000 τα κλειστά και για ανήλικους με σελφ τεστ στο στο 5% -από το 85% - της χωρητικότητας.

Σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου.

Ο υπουργός σημείωσε πως οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν 5 ημέρες άδεια ξεκαθαρίζοντας πως ο εμβολιασμός στο στράτευμα είναι εθελοντικός και όχι υποχρεωτικός.

Χώρος covid free

Το σήμα αυτό υποδεικνύει ότι οι εισερχόμενοι στον χώρο πρέπει να έχουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης.

Σήμα

Μεικτός χώρος

Το σήμα υποδεικνύει ότι οι εισερχόμενοι στον χώρο πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ covid (72 ωρών για pcr τεστ - 48 ωρών για rapid).

Σήμα

Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό

Το σήμα υποδεικνύει ότι οι υπάλληλοι της επιχείρησης έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Σήμα

Πρόστιμα

Στην πρώτη παράβαση ορίζεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας για κατάστημα κάτω των 200 τμ και 5.000 ευρώ για χώρους άνω των 200 τμ και 7 μέρες αναστολή λειτουργίας.

Σε δεύτερη παράβαση για όλους 10.000 και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας και στην τρίτη παράβαση προσωρινή αφαίρεση άδειας για 60 μέρες

Ο υπουργός σημείωσε ότι είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων βάση αποδεικτικού υλικού από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κυρ. Πιερρακάκης: Από σήμερα διαθέσιμη η εφαρμογή «Covid Free GR»

Τη λειτουργία της εφαρμογής επαλήθευσης των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών «Covid Free GR» παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, η οποία είναι διαθέσιμη από σήμερα, Τρίτη 13 Ιουλίου, για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android, διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, κατά την παρουσίαση της εξειδίκευσης των μέτρων, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υπουρό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, η διαδικασία να «κατεβάσει» κάποιος την εφαρμογή-κλειδί, όπως τη χαρακτήρισε, για να μπορεί να ελέγχει την γνησιότητα του ψηφιακού πιστοποιητικού, είναι εύκολη και απλή.

Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για τις ελληνικές βεβαιώσεις απαιτείται αναφέρει το ΑΠΕ.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή; Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

 

 


Πράσινο - σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID.
Κίτρινο - σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR).
Κόκκινο - σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Ποια είναι η χρονική ισχύς των πιστοποιητικών:


Εμβολιασμού - 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης.
Νόσησης - έως και 6 μήνες μετά.
Rapid test - 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00:01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).
PCR test - 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00:01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).

Σημειώνεται ότι η εν λόγω εφαρμογή υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ GRNET, φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ