Απόψε η όπερα λάμπει στην πατρίδα της Μαρίας Κάλλας: Οι πρωταγωνιστές του γκαλά της Λυρικής ανυπομονούν να τραγουδήσουν στο Καλλιμάρμαρο

«Όταν ακούς μία άρια του Βέρντι δεν την ξεχνάς ποτέ»

Όλα είναι έτοιμα για την μεγάλη βραδιά της όπερας στο Καλλιμάρμαρο με την Λυρική Σκηνή να παρουσιάζει απόψε το «All Star Γκαλά Βέρντι.

«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο μέρος στον κόσμο από το Καλλιμάρμαρο για να φιλοξενηθεί αυτή η εκδήλωση-ορόσημο» δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διακεκριμένος Γάλλος αρχιμουσικός Φιλίπ Ωγκέν, ενόψει του «All Star Γκαλά Βέρντι» που παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή σήμερα (10/7) στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

«Πρόκειται για ένα μοναδικό γεγονός, μία μεγάλη γιορτή του πολιτισμού που θα πραγματοποιηθεί σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς μνημείο με τους καλύτερους σολίστ της εποχής μας και μάλιστα σε μία ιδιαίτερη στιγμή της ιστορίας, μετά από μήνες αναστολής των ζωντανών θεαμάτων. Ανυπομονώ να συναντηθούμε με το κοινό», τονίζει.

Με αφορμή τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση των 150 ετών από την πρεμιέρα της «Αΐντας» στο Κάιρο, τέσσερις παγκοσμίου φήμης πρωταγωνιστές της όπερας που έχουν διακριθεί στα λυρικά αριστουργήματα του Βέρντι -η μοναδική σοπράνο 'Αννα Νετρέμπκο, η σπουδαία μεσόφωνος Ανίτα Ρατσβελισβίλι, ο διακεκριμένος τενόρος Γιουσίφ Εϊβάζοφ και ο κορυφαίος Έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς- θα ερμηνεύσουν με την Ορχήστρα της ΕΛΣ υπό τον Φιλίπ Ωγκέν δημοφιλή αποσπάσματα από διάσημες όπερες του Ιταλού συνθέτη (Αΐντα, Τροβατόρε, Ριγολέττος, Ντον Κάρλο, Μάκβεθ κ.ά. ).

«Θα παρουσιάσουμε ένα πανόραμα της εργογραφίας του Βέρντι. Πρόκειται για ένα πλούσιο και ισορροπημένο πρόγραμμα με αγαπημένες άριες και ντουέτα. Δεν θα ήθελα να αποκαλύψω περισσότερες λεπτομέρειες, γιατί νομίζω ότι η επιλογή του προγράμματος έχει να κάνει περισσότερο με τα συναισθήματα που θα νιώσουν οι θεατές οι οποίοι θα έρθουν να παρακολουθήσουν από κοντά το Γκαλά» εξηγεί ο Φιλίπ Ωγκέν και προσθέτει:

«Όταν ακούς μία άρια του Βέρντι δεν την ξεχνάς ποτέ. Είναι ένας συνθέτης που δημιουργεί απίστευτους κόσμους, μέσα από μία ανεξάντλητη παλέτα υφών και χαρακτήρων. Σε σχέση με άλλους συνθέτες της εποχής του που είχαν τις ίδιες τεχνικά δυνατότητες, ο Βέρντι κατάφερε να επιβιώσει αφού δημιούργησε αριστουργήματα που αποτελούν μέρος της ζωής μας μέχρι σήμερα. Τα ακούς μία φορά και δεν τα ξεχνάς ποτέ».

Όσο για τη συνεργασία του με τους τέσσερις παγκοσμίου φήμης πρωταγωνιστές της όπερας, ο Γάλλος αρχιμουσικός επισημαίνει: «Τους γνωρίζω όλους και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γι' αυτήν τη συνεργασία. Είναι λογικό μέσα στα χρόνια να διασταυρώνονται οι δρόμοι των τραγουδιστών της όπερας και των αρχιμουσικών που δουλεύουν ανά τον κόσμο. Ωστόσο κάθε νέα δουλειά, φέρνει κάτι καινούριο, είναι μία νέα πρόκληση. Ο τρόπος που αντιμετωπίζω εγώ τη μουσική διεύθυνση, είναι να επιδιώκω κάθε φορά να βάζω τον εαυτό μου στη διαδικασία της ερμηνείας και να ζω τη στιγμή. Είναι όπως το πινγκ πονγκ. Δεν χτυπάς ποτέ το μπαλάκι με τον ίδιο τρόπο, αλλά το χτυπάς ανάλογα με τον τρόπο που φτάνει σε σένα».

Ο Ωγκέν έχει διαγράψει μια εξαιρετική σταδιοδρομία, διευθύνοντας τις πιο σπουδαίες ορχήστρες σε ευρύτατο οπερατικό και συμφωνικό ρεπερτόριο. Έχει εμφανιστεί στα πιο διάσημα θέατρα και φεστιβάλ παγκοσμίως, όπως Μητροπολιτική Όπερα Νέας Υόρκης, Κρατική Όπερα Βιέννης, Σκάλα Μιλάνου, Βασιλική Όπερα Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν), Φεστιβάλ Ζάλτσμπουργκ. Το 2002 χρίστηκε Επίτιμος Πρόξενος της Γαλλίας, ενώ το 2005 για τη συμβολή του στον γερμανικό πολιτισμό τιμήθηκε με τον Σταυρό του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Ο ίδιος αναζητά μονίμως νέες προκλήσεις στην καριέρα του: «Όλη μου η πορεία βασίζεται στην περιέργεια που έχω, να μην σταματάω, ν' ανακαλύπτω συνεχώς έργα και μουσικές, που μπορεί να μου δημιουργήσουν νέες ιδέες γι' αυτά που ήδη γνωρίζω και έχω διευθύνει. Κάθε συνθέτης προτείνει έναν διαφορετικό κόσμο. Η γοητεία σε αυτό το επάγγελμα δεν είναι μόνο να μαθαίνεις νότες και μουσικές, αλλά να μπορείς να δεις τον κόσμο μέσα από τα μάτια του συνθέτη. Και αυτό προσπαθώ να κάνω: ν' ανακαλύψω τον εσωτερικό τους κόσμο».

Ο Ωγκέν έχει συνεργαστεί αρκετές φορές με την ΕΛΣ, της οποίας υπήρξε «φιλοξενούμενος καλλιτέχνης» κατά τη σεζόν 2019-20. «Είναι πάντα πραγματική ευτυχία να συνεργάζομαι με την ΕΛΣ σε όλα τα επίπεδα -ανθρώπινο, καλλιτεχνικό, τεχνικό ... Η Λυρική έχει τη μεγάλη τύχη να διαθέτει εκπληκτικές -από άποψη τεχνικών ανέσεων, ακουστικής κι αισθητικής- σύγχρονες εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Για μένα είναι ένα από τα καλύτερα λυρικά θέατρα στον κόσμο. Ταυτόχρονα έχει μια καλλιτεχνική διεύθυνση με όραμα. Είναι πολύ σημαντικό που βρίσκεται στο τιμόνι του οργανισμού ο Γιώργος Κουμεντάκης. Η προσωπικότητα, οι γνώσεις του και το γεγονός ότι είναι και ο ίδιος πρώτης κλάσης δημιουργός τοποθετούν την ΕΛΣ σε θέση αιχμής. Όλα αυτά δείχνουν πόσο φωτεινό μπορεί να είναι το μέλλον της».

Για το αυριανό γκαλά, ο Φιλίπ Ωγκέν δηλώνει ότι «όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη βραδιά και ελπίζω να έχουμε σύμμαχό μας τον καιρό! Έχει γίνει τρομερή δουλειά και προετοιμασία από όλους και αυτό αντανακλά και την επιθυμία της ΕΛΣ να κάνει αξέχαστη αυτήν την εκδήλωση».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ